Котленска овца в Сакар планина

На пръв поглед заглавието на материала изглежда нелогично. Но, Сакар планина е втората „родина” на Котленската овца. Много от нас са чели, че през зимата, котленските овчари са откарвали към Беломорието стадата овце, за да се спасят от тежките зими на Котленския балкан.
Николай Добрев, през 2008 г, вече офицер от запаса, решава да започне да се занимава с животновъдство. Като малък е помагал на дядо си, който имал малко Каракачански овце.
“Основите на техните кошари, където са презимували, все още стоят” – казва той. По него време обаче не могъл да намери овце от тази порода. Решава да не изневерява на родния си край – живее в Свиленград и да отглежда Сакарска овца. Много му харесвали дългите опашки на тези овце. Но и такива не можал да намери. Тогава отива до Котел и купува 100 броя овце от Котленската порода. Сега овцете вече са над 200. Какво ни разказа Николай.
– “Тук в с.Равна гора съм единствения овцевъд. Получих пасищата, които ми се полагат без проблем. Има и други разбира се. Проблем с реализацията на агнетата нямам. Който вкуси от това агнешко, вече не търси от другаде. Зимата я гледаме по телевизията. Най-много два дена да имаме сняг. Ами те, котленци затова са идвали тука. Продукцията ми, без да съм сертифициран за биологично, е такава. Няма коли, няма торове, няма тецове. Нищо няма. Само овцете, пасищата и хубавото време.
Е, без проблеми на може.

Тревата ни не е от най-добро качество, особенно в края на сезона. За породата, какво да ви кажа. Най-напред почнах от кочовете. Купих най-доброто, което ми предложиха.

За доене и дума не може да става. Няма кой. Така че, агнетата са при майките и пият само майчино мляко. Разбрах, че не доиш ли, няма и мастити. Дори и да умре агнето, за два три дни овцата се оправя. Оказа се, че овцете са не само здрави /заболявания нямам, само от време на време ми прикуцва някоя овца/.Забравих и още нещо. Продавам агнетата на по-голяма възраст и на по-големи килограми. Месото няма никаква разлика с това, на по малките агнета.
От няколко години водя селекция за по-едри овце и по-висока плодовитост. Тази година, дори имам и второ агнене, от някои овце.
Сега чакам с нетърпение следващото Национално изложение по овцевъдство, за да участвам с моя група.
От асоциацията ни помагат много. Получаваме информация, идват на фермата, правят събрания с образователна цел. Сега зазимявам кашлата, нали виждате, дъски, пирони найлони, готвим се за зимата.
Фураж давам през студените дни и два месеца преди оагването. Имам и няколко стотин декара обработваема земя, от която си осигурявам зърното. За по-специални дажби не говоря. Нали това е стара порода овце, тя е свинала на по-малки дажби. Тази година е добре, има много жълъд, овцете са корави и чакам много агнета.
Това пожелавам и на колегите”.
Овцевъд & Козевъд

 

9 КОМЕНТАРИ

  1. Тези наши породи трябва да бъдат съхранени. Това е история, носят уникални гени.

  2. Продължава неразбирането, че и най-чистата от замърсявания продукция не е био, докато независим орган не го потвърди със сертификат за това. Дори специализирани сайтове, вместо да разясняват това, пишат щуротии.

    • Знаем как се издават сертификати. Всичко в тази държава е лъжа и измама.

    • Да. Българите не вярват и затова ядат храна с пестициди. Чужденците знаят, че не шмекеруваме и ядат био. Много умно.

  3. Милене,нали знаеш колко се компрометираха вече “независимите” сертифициращи органи.Вие от асоциация биопродукти също страдате от това.Борете се срещу тях,а не срещу зем.производители които има за какво да не им вярват.

  4. Адмирации! Само че вместо да насърчава подобни инициативи, нашето министерство ни подготвя по-големи осигуровки, само за нашата страна – данъци върху субсидиите и нов закон, с който да ни дойде акъла и да спрем да се занимаваме с животновъдство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук