Копита и рога: Ние коментираме вашите коментари

0

Бихме искали да започнем с думите на  Андреа Росати, генерален секретар на Европейската асоциация по животновъдни науки (EAAP)
На първо място стой идентификацията на животните, след това идва инфор-мационната дейност, с която да се определи качествата на животните и едва тогава може да се говори за развъдна дейност.

Имайки в предвид и това публикувахме наша статия

„Обръча се затяга и при овчарите“.

за идентификацията на животните, който сякаш все още не е решен така, както трябва. Независимо от това, че всички животни имат марки.
Коментарите от нашите специалисти, започваме с този, на един водещ председател на развъдна асоциация:


Бойко Стоянов ДРЪН–ДРЪН, ЧЕ ПЛЯС! написаното е абсолютно лаическо, непрофесионално и изцяло некомпетентно. Ако зам. министъра харесва подобни писания, то, значи, че изобщо не знае за какво е на мястото си. а, зооинженера, който е писал това означава само едно – ближем-мажем на държавната простотия глупостта. подобни мероприятия са далеч от стимулиране развитието на животновъдството.

Овцевъд & Козевъд: такова изказване е обида за зооинженерното общество. Развъдната работа започва от коректната идентификация и не се извършва само за стимули. И в крайна сметка, какви още стимули се искат, когато производството ни е просто обидно да се каже колко е. Един от коментиращите се изказва – отчита се почти никаква плодовитост. Асоциациите нали вземат стимул за регистриране плодовитост, количествени измерения и др.
Ами, като няма приплоди, какво мерят тогава.
Какво пишат по книгите.
Колкото до стимулите, би било добре г-н Стоянов да публикува какъв е стимула /за овцевъдите/ на  овца в неговата асоциация и ако не го е срам, да каже, колко още стимули искат.
Също така, не е лошо да каже, и какво се произвежда от овца, без да се крие зад думите, че породите са автохтонни.
Ако е объркал думата “стимули” със “създаване на условия за работа” е друг въпрос
.Вяра Гришина Статията е страхотна, но тези проблеми не са от днес. Това е проблем, който се замита под килима от години. И най-голяма вина за това носи ръководството на БАБХ. Колко още години на игра на котка и мишка ще са необходими, за да се разбере, че кланничния контрол трябва да се реформира и да се даде в ръцете на лицензирани частни ветеринарни фирми? Както е в повечето европейски страни.


проф. Дойчо Димов – Проблемът с идентификацията на животните е по-сложен …. Първо трябва да се знае, че преди да бъде приета тази задължителна мярка ветеринарните лекари никога не са се занимавали с маркиране на животните. Идентификацията на животните /маркирането/ е чисто зоотехническо мероприятие. Това не е работа за ветеринарен лекар!!! Ветеринарните лекари трябва да се занимават с диагностика, профилактика и лечение! Да, вината е в БАБХ, защото иззеха тази дейност като мислеха че тук ще спечелят много пари….без да си дават сметка че това е обемиста и трудоемка работа….защото е свързана с въвеждане на животните в системата, следене движението на животните и т.н.. Ветеринарно-медицинската гилдия подходи твърде егоистично по този въпрос като игнорира ролята на зооинженерите! Частни ветеринарни фирми няма да решат проблема. Изисква се друг подход! Глобите и санкциите няма да решат проблема! Не бъдете наивни! Те само ще увеличат и задълбочат “корупцията”. Изисква се професионален и ефективен подход….а не чиновнически и бюрократичен подход!


Милчо Цветков Кнежански Професор Д.Димов, има логика , но не всичко е така както го коментирате. Например: хич не е обемиста и трудоемка работа въвеждането на животните в системата/ИС БАБХ/, нито следенето на животните и т.н. Проблема е в ограниченият достъп на РВЛ/Регистрираните Ветеринарни Лекари/ с договор с ОДБХ до системата, неграмотните бабаити фермери, които не пукиски си правят каквото искат и не спазват ЗВД/Закона за ветеринарномедицинската дейност/, както и наглите “търговци”. Всички те нямат респект към ветеринарните власти! Приели са една поредна грешна позиция от ОДБХ срещу 200 лв. правят акт на фермера и му актуализират стадото в ИС БАБХ дори когато има десетки липси в него. “Търговците” са недосегаеми. Дълга тема. Та да Ви попитам: как могат да се оправят нещата, когато например аз имам 1000 крави, а за годината съм идентифицирал 119 новородени телета?!? Излиза,че на 10 крави една само се тели. Ми как изпълняват квотите за мляко ?!? Ми как си попълват стадото,при отпаднали?!? Време е да се въведе изисквания например за ЕПЖ над 10 години и ДПЖ над 7 години да НЯМА СУБСИДИЯ, както и да се изисква на 100 крави поне 70-80 телета идентифицирани/ както е за месодайните крави/. Като професионален и ефективен подход трябва да се премине към друг вид идентифициране. Сега всеки “търговец” , че и фермер имат клещи за слагане на марки и са намерили някакъв начин и за махане на марки. Навлязохме в дълбоки води и само власт имащите могат да ни изведат до брега стига да взимат под внимание такива коментари като на нас двамата. Във всеки има доза ИСТИНА.Лека вечер.


Петър Чернаев Статията наистина е страхотна, а дискусията стойностна. Верно е, че има доста грешки в системата на БАБХ, които са допуснати както по обективните причини.
1. фермерите не са достатъчно коректни към ветеринарите в подаване на информацията за настъпили събития от там реалната невъзможност на ветеринарите да въведат коректно информация, която не е пристигнала при тях на време.
2. Естествено и ветеринарите са хора и допускат грешки, пък било то и от липса на време, грешка при преписване от хартиени формуляри и/или грешка при попълването на формуляра.
За това има чисто техническо решение – елементарно е, не струва много пари и ще реши доста проблеми.
1. Предоставя се на всеки желаещ фермер достъп до въведената информация за неговото стадо от ВЕТИС (пасивен естествено). Това и сега се случва, но за целта трябва да се “възползва” от услугите на същия доктор, който го контролира – следователно е неефективно.
2. Фермерът има възможност да сравни сам списъка на стадото си с реалната ситуация във всеки момент (електронен път) – ние от Ферма WEB сме технически готови с решението
3. Заявява чрез web услуга, всички събития които са във фермата му – раждания, премествания, продажби, смърт и т.н. към доктора с фиксирана дата и час и от доктора се очаква само да ги потвърди/одобри за да бъдат регистрирани в системата.
4. Асоциациите биха могли да поемат грижата за документацията(администрирането) на услугата за онези фермери, които нямат техническа възможност, защото те също имат достъп до система ВЕТИС и по този начин да го свържат със собствените си информационни системи. Както спомена проф. Doytcho Dimov, за да могат да свършат не по-малко важната работа по селекцията зооинженерите работят с фермерите също толкова често колкото и ветеринарите.
Ние от Ферма уеб сме готови и с оценката на подобно решение, което би могло да реши в полза на българското овцевъдство.

Овцевъд & Козевъд: последните три коментара не се нуждаят от коментар от наша страна. Във всеки има доза истина и всеки дава предложения за оправяне на проблема, наречен идентификация.
Което е похвално, че нашите специалисти, могат да водят и стойностни дискусии


Очакваме още коментари
Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук