Овчарите разказват

Преди няколко дни, офиса на “Овцевъд & Козевъд” бе посетен от двама овцевъди от Котленския край, отглеждащи овце от породата Котленска.
Това са селски момчета, които с много труд изкарват насъщния и въпросът е до кога ще е така.
Когато попитахме Хасан Бозов – фермер от с. Ябланово, чете ли нашия сайт той отговори:
– “Нямам време да плъзгам пръсти по телефона. С това се занимава жената, тя ми предава какво сте публикували. Имам 250 бр. овце майки. От тях 120 са от породата Котленска овца. Другите са най-различни кръстоски и в програмата ми е включено, до няколко години стадото да бъде само от котленските. Затова си и взех два коча от най-доброто стадо на породата. Фермата ми е извън селото. Нашето село е голямо – Ябланово е с над 5000 души, и затова решихме вместо да цапаме улиците да направим кашлата извън селото. Правихме я с баща ми, и един майстор. Не е знае кой знае каво, но е широка и удобна за обслужване на овцете. Мечтая си за един масивен, голям обор и да не треперя през зимата, като падне снега, какво може да се случи на овцете.
Всичко си правим, ние от семейството. Баща ми и аз, изкарваме животните на паша. Също така доим, но много често ни помага жената. Децата още не доят, защото са малки, но са постоянните подкарвачи.
Защо доим и аз не знам. Ама нали трябва да се плаща тока, водата, за учениците също, за фураж.
Всяка година цената на млякото пада с 10 стотинки.
Сега сме на един лев, както е тръгнало – догодина ще сме на 90 стотинки. Вече не се и интересувам, на кой ще го давам, и колко ще ми даде. Всичките са едни и същи. Таз година поне плащат редовно.
Получавам над 100 агнета от 100 овце. Ама по време на агненето съм там 24 часа. Успях да ги продам средно на пет лева за кг, което не е най-добрата цена, но не е и най лошата. Няма как. Далеко сме от градовете и каквото ни дадат, за толкова даваме. Просто нямаш друг избор. Проблеми много.
Най-напред не достигат пасищата. В селото се отглеждат над 5000 бр овце и всеки иска. Добре, че има големи общински пасища и горски такива, че овцете са нахранени. Може да се каже, че по-голямата част от фуража го купувам – сено, слама, зърно.
Няма тайни за мен при отглеждането на овцете. Но сякаш взе да омръзва. Много труд, няма механизация, цените някой път никакви /изкупните/. Но доволен съм, че това сплотява семейството. Щом е за овцете, всички ставаме и тръгваме за кашлата“.

Сюлейман Арабаджи е също от с.Ябланово. Фермата му обаче е в с.Медвен, защото там си направил овчарника. Младо момче, работи с плъзгащите телефони, чете всичко. По същия начин знае да прави всичко във фермата. Доене, стригане, клане, абе каквото се сетиш свързано с отглеждането на овцете. Ами то няма и друг начин, защото той има 550 бр. овце майки, от които 200 цигай и 150 Котленска овца.
–  “До няколко години ще имам две стада – едно цигайски и едно Котленска. Ще изчистя всички кръстоски. Тази година си купих кочове и от двете породи. Доволен съм от Цигайските, защато агнетата са по-едри и като дойдат търговците, ловят око. Другите пък, Котленските са по-икономични. По издържливи на условията. Тук си е направо Балкан, и някой път през зимата ства страшно. Не съм вземал досега субсидия за тях, така че, не си мислете, че ги отглеждам за това. Проблема ми е за пасищата. И тук недостигат и понеже не съм местен, все за мене няма. Добре, че в района няма много животни, че се оправям някак си. И аз си мечтая за голям обор, за електопастир, за добри пътища. И това може да стане някои ден. Няма да се предавам. Ще вървя напред колкото мога“.

Така завърши нашата среща с тези млади мъже -овцевъди. Разбира се,разговора повдигна и много скрити въпроси, на които ще се спрем в следващ материал.

Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук