Лондонските овце – гратисчии

0

Англичаните си падат повече по конете и кравите, но се оказа, че само овцете се ползват с преференции, и могат веднъж в годината, да минат безплатно по някои от лондонските мостове. Тази неделя, неголям брой овце, минаха по Лондонския мост, без да платят такса за преминаване. Това разбира се, е стар обичай и наслада за лондончани и туристите. Събраха се повече от 1000 души да гледат дефелето на овцете по моста.
Правото да водят овце през моста, датира от 1237 г. Тогава Лондон е сърцето на търговията, и овцевъдите, като по находчиви /може би и както е сега и у нас/ успяват да купят сертификат за безплатно преминаване на овцете през моста, за да достигнат до пазара за животни.
Забележете, тогава, преди повече от 700 г животновъдите са си водили животните на пазар. Ние все още продължаваме да го правим нелегално. Дори и в места където има пазари, те не се използват. Разбира се, има и изключения.

В Лондон отново бе напомнено в неделя. На моста имаше няколко десетки овце. Животните се отделят от трафика само с ограда.
Градът, днешният финансов център на Европа, вече е сърцето на търговията през Средновековието. И за да могат да карат своите животни на пазарите за добитъка, без да плащат таксите за мост, търговците успяха да си купят сертификата от 1237 г.
Овчарите са предимно мъже, облечени в средновековните червени униформи на градските гилдии. Една от правомощията, предоставени от титлата, е правото да носят меч на публично място и да се напият  без страх от арест.

Това дефилиране на овцете си има и противници. Един от тях е Пол О’Грейди, виден телевизионен водещ и любител на животните.  Той счита, че всичко това е жестокост към животните. И затова пише на лондонския кмет, за да поиска краят на традицията.

От кметството излязоха със съобщението: Следим отблизо тези събития. Официалният ветеринарен лекар следи за  изпълнението на всички изисквания. Че животните са добре настанени през целия ден, и че получават достатъчно храна и вода. Във всеки случай, повечето хора в града са щастливи да бъдат разсеяни, в ежедневния си стрес.  “Искаме хората не само да бъдат свидетели на тази уникална британска традиция, но и да могат да участват в нея”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук