Обръчът се затяга

6

Нашите овцевъди би трябвало вече да чувстват, че:
   „мандалото хлопва”
по отношение маркирането, клането и предвижването на животните.
В борбата за доказване маркировката е ясно, че ще спечелят ветеринарите и разплащателната агенция.

Ако някой си прави илюзия, че ще продължава по старому, просто е един голям наивник. В няколко материала се помъчихме да предупредим фермерите, че:
  „обръча се затяга”.
Всеки си мисли, че е най-хитър и ще се оправи, а накрая всичко това, свършва със солени глоби.
В Ирландия въвеждат електронни марки и за агнетата за клане. Това са, като пари 7% от печалбата на фермера. Един овчар дори подметнал на министъра на земеделието, след като разбрал за тази нова наредба – “чешиш ме, не на подходящото място“. В крайна сметка, овчаря хем е почесан, хем трябва да изпълнява наредбата.

В Швейцария въвеждат допълнителна марка при овцете. В Германия вероятно ще умъртвят няколко десетки телета, поради разминаване в системата.
В Холандия ще убият още повече телета, поради това, че имат разминаване с ДНК анализа на майките.
И всичките тези нарушители на идентификацията се глобяват с яки глоби.
Вчера, бе решено да се умъртвят в Кюстендилско 20 овце маркирани и записани с номера на шилета. И с голямата благословия на собственика, щели да бъдат убити. Ами, той човека си е направо за глоба. На друго място, където имаше заболяване, голяма част от младите животни нямаха номера.
Влязохме в системата на ветеринарите. Ами то овце „столетници” колкото искаш. Кочове на патерица, родени 2006 и 7 година заплождат дзвиски. Баби на същите години раждат по две агнета. Не става дума за единични екземпляри, става дума за над 10-15-20% от популациите.
За всичко това обаче си има причина.
Не е решен въпроса с ликвидирането на умрелите животни. Не може да се загробва, няма екарисаж, какво да правим. Няма кланици да се заколят агнетата, а закона не разрешава да се колят на клиентите.
Всички сме против мургавите „братя”, че ни дават стотинки за стари и проблемни  животни, но при сегашната ситуация, не може без тях. Така че, организациите трябва да седнат на масата с държавните организатори на промишлеността животновъдство /не управляващите, те се сменят периодично/ и да се уточнят въпросите за ликвидирането на умрелите животни, клането на животни за клиенти, облекчение на административните задължения при изписване на животни и други.
Защото ще идват и други предизвикателства за изпълнение.

В северната ни съседка, вече влиза в сила следното:
-Клането  в овцефермите, може да става, само на животни, които ще се използват за консумация от семейството.
Всякакво друго клане на животни, трябва да става само в оторизирани кланици; месото от тези агнета или овце  трябва да бъде етикетирано и придружено от документа за движение и здравен сертификат за хранителната верига. Задължително фермера да е регистриран в НАП и издава да касови бележки.

Това означава, че ще трябва и да плаща данъци.
Като начало, сега е момента да си оправите идентификацията и изчистите всички стари овце. Защото има държави където на животни след определена възраст, не им се дава субсидия. За да не се затвори „вратата”и да сте в „играта” трябва да си преведете  в ред
– идентификацията,
– регистрацията,
– изписването на животни,
– ликвидирането на умрелите животни и др.

Овцевъд & Козевъд

6 КОМЕНТАРИ

  1. Пълни глупости!!! Поредният опит за замазване на очите на ЕК, понеже няма кой да отиде и на място, по кошарите да види реално що и как точно слагат породни марки асоциациите!

  2. Има асоциации и асоциации. А има и фермери и фермери. Генерализирането на всички в един кюп не е коректно. Но е факт, че с тази акция вместо да се изчистят стадата от нетипичните животни, се пристъпва към налагане на изкуствени ограничения във възраст, като така се изключват от селекция и типични и нетипични животни. И в крайна сметка кервана ще продължи да си върви.

  3. Проблемът с идентификацията на животните е по-сложен …. Първо трябва да се знае, че преди да бъде приета тази задължителна мярка ветеринарните лекари никога не са се занимавали с маркиране на животните. Идентификацията на животните /маркирането/ е чисто зоотехническо мероприятие. Това не е работа за ветеринарен лекар!!! Ветеринарните лекари трябва да се занимават с диагностика, профилактика и лечение! Да, вината е в БАБХ, защото иззеха тази дейност като мислеха че тук ще спечелят много пари….без да си дават сметка че това е обемиста и трудоемка работа….защото е свързана с въвеждане на живтоните в системата, следене движението на животните и т.н.. Ветеринарно-медицинската гилдия подходи твърде егоистично по този въпрос като игнорира ролята на зооинженерите! Частни ветеринарни фирми няма да решат проблема. Изисква се друг подход! Глобите и санкциите няма да решат проблема! Не бъдете наивни! Те само ще увеличат и задълбочат “корупцията”. Изисква се професионален и ефективен подход….а не чиновнически и бюрократичен подход!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук