Омъжена съм за козите – “Моята гръцка сватба”

2

“Страхотно. Омъжена съм за козите”.

Така завършва разказа си младата гръцка фермерка. Нека да прочетем разказа и.

Евангелия Симеон е  трето поколение козевъд, която е поела семейната ферма. Стопанството ú се намира близо до Серес в с. Кормиста, Гърция, в подножието на планината Пангайо. С помощта на майка си Фотини, тя се стреми да изпълни задълженията по програмата “Младите фермери”, в която се включила през 2014 г. и поела ангажимента за 10 години да отглежда кози.

Евангелия ни каза: “Истината е, че съм доста ангажирана,  ожених за козите. И аз не мога да се разделя с тях, обичам ги! “

Във фермата се отглеждат общо 450 кози и в т.ч. 300 майки. В стадото има животни още от дядо и. Все още младата фермерка не е успяла да си закупи доилна инсталация,  и затова  дои на ръка. Тя ни разказа за проблемите на фермата, за производството на месо и мляко, но и за  мечтите си  и очаквания от професията на фермер.

 – “Бях заета през последните 4 години. Учих  в Селскостопанския техникум на о. Крит и след като го завърших се върнах да поема семейната ферма.
Ние произвеждаме и месо и мляко. Млякото се дава на мандрата, където от него се правят сирене, кисело мляко и кашкавал. Месото се дава на търговци, и това става обикновено на Великден, когато продаваме повечето ярета. За съжаление обаче цената на фуражите и лекарствата се е повишава, а цените на млякото и месото падат.

Присъединих се към програмата “Младите фермери” през 2014 г. Фермата трябва да бъде модернизирана, но за това се  иска капитал. Искам да направя много. Има обаче няколко проблема. Пространството на което е разположена фермата ни, не е толкова функционално. През зимата е дъждовно. Обора, както виждате, е  нисък, това не е удобно и за нас и за животните. Тук  също нямаме ток. Имаме само вода. И като цяло, каквото и да се прави, всичко трябва да се пипне с ръка.

Имах проблем с лиценза, но най-накрая успях да получа и този документ. Имаше стар лиценз, още от дядо ми, но трябваше да се поднови. И аз трябваше да направя всичко от нулата. Обаче лиценза е  необходима предпоставка, за програмата в която участвам.

Доим два пъти на ден, сутрин и вечер, когато млякото е по-малко, веднъж на ден. Хубавото е, че пашата е до фермата. От министерството ни дават земя, където да пасем козите. Проверяват ни разбира се, дали подържаме пасището. В района има още четири стада с големина като нашето.

Сега сме се заели да  подобрим сградния фонд, а също така и породата. Породата ни е планинска, както и казват тука – това са местни кози. Имаме и кози от млечните породи, но не се развиват добре, страдат от студа зимата и от  топлината лятото. Търся други начини да подобрим продуктивността на козите. Моята мечта е да направя по-добра ферма и да имам по-малко животни, но по-продуктивни.

Мислех си за плана за влизане в програма и за подобрение на определена порода, но мисля, че така ще се ангажирам допълнително и не знам дали ще мога да се справя. Бих предпочела да го направя сама, бавно,за да стане хубаво. Програмата за млади фермери е от 2014 г. и продължава 10 години, цял живот!
Истината е, че съм доста обвързана, омъжена съм с козите. И не мога да се разделя, обичам ги!”
По материал на alphafreepress.

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук