Хранене на различни категории овце: 4 – част: Хранене на агнета и шилета за разплод;

В 5 части ще ви запознаем с особеностите при храненето на различните категории овце.
Статията е взета от сайта на “Съвети в животновъдството”,  което предполага добро познаване на материала.


Хранене на различни категории овце;
1 – част: Хранене на бременни овце;
2 – част: Хранене на лактиращи овце;
3 – част: Хранене на кочове;
4 – част: Хранене на агнета и шилета за разплод;
5 – част: Угояване на агнета и шилета;

Правилното хранене има важно значение за младите разплодни животни, за техния растеж и развитие и за бъдещата им продуктивност.

Първата храна на новородените агнета е майчината коластра.

Наложително е още първия ден след раждането агнетата да получат доста-тъчно количество коластра, преди стомахът и червата му да са загубили резорбционната си способност и да са станали непроницаеми за имуноглобулините, съдържащи се в нея. Ако майчината коластра е недостатъчна, или липсва поради заболяване или смърт на майките, на агнетата се дава коластра от други овце (оагнили се по същото време).

Минималното количество коластра, която осигурява пасивен имунитет на агнетата, чрез който ги предпазва от заболявания, е 8 грама на 1 кг. живо тегло.

През първите 15-20 дни агнетата трябва да бозаят по 4-6 пъти в денонощие и майчиното мляко е основната храна на агнетата, като до края на втората седмица не приемат друга храна. Добре развиващите се агнета към края на втората седмица след раждането започват да приемат ограничени количества концентриран фураж и листа от доброкачествено люцерново или детелиново сено. През първите дни те изяждат около 10-12 г концентриран фураж и 20 г сено дневно. През този период най-подходяща храна за агнетата са пшеничните трици, овесената ярма и нежното люцерново сено.
През този период те се отглеждат заедно с майките си в специални групови боксове.

След 10-дневна възраст агнетата започват да приемат ограничени количества доброкачествено люцерново сено и стартерна смеска. Тези фуражи се предоставят на агнетата на воля. Количеството на приемането им зависи от количеството на избозаваното мляко. В края на първия месец агнетата приемат вече дневно около 100 д люцерново сено и 150 г. стартерна смеска.

В масовата овцевъдна практика у нас, агнетата за угояване (мъжки и женски) се отбиват на 30-40-дневна възраст и живо тегло 10-12 кг. На тази възраст могат да се отбият и женските агнета за разплод във възпроизводителните стада на млечното направление.
Одобрените за разплод мъжки и женски агнета се оставят да бозаят от майките. Бозайният период при женските тънкорунни и полутънкорунни агнета продължава 90-100 дни до живо тегло 25-30 кг., а при мъжките – 100-120 дни до живо тегло – 30-35 кг.
До отбиването разплодните агнета проявяват интензивен растеж, тъй като освен майчиното мляко те получават ежедневно по 0,4-0,5 кг. концентратна смеска и 0,3-0,4 кг. ливадно или люцерново сено.

След отбиването агнетата се разделят по пол, като се сформират групи (стада) от женски и мъжки разплодни животни.


През втория месец в дажбите им постепенно се включват шрот, ечемичена ярма, а от сочните фуражи – ситно нарязани моркови. От концентрирания фураж агнетата изяждат до 160 – 180 г дневно и 270 г люцерново сено. Агнетата се пускат да бозаят при майките по три пъти на ден – сутрин, обед и вечер, като времето на бозаене е един час. През това време овцете трябва да се доиздояват, ако във вимето е останало мляко, за да се предпазят от мастит.
През третия месец изядената смеска достига дневно 600-700 г. Понеже концентрираните фуражи ограничават развитието на търбуха, агнетата трябва да се приучват да изяждат повече сено. Овцете може да се изкарват на паша заедно с агнетата на най-добрите пасища. Добре хранените агнета достигат на 3-тия месец жива маса 22-28 кг.
В боксовете на агнетата трябва да има винаги чиста и прясна вода за пиене.
След отбиването на шилетата освен пашата трябва да се осигуряват достатъчни количества концентриран фураж (300-350 г).
Зимната дажба на шилетата трябва да съдържа около 400 г

През летния период за женските агнета се заделят най-добрите участъци от естествените и изкуствените пасища. Освен изпасваната зелена трева – 1-3 кг., животните продължават да се подхранват с 0,3-0,5 кг. концентриран фураж (до 16-18-месечна възраст). При недостиг на паша те могат да се подхранват допълнително и с по 1-2 кг. зелена люцерна.

През оборния период женските шилета се хранят със същите фуражи, които се дават и на овцете-майки:
– сено (люцерново, ливадно),
– царевичен силаж,
– груби фуражи (царевичак, бобова, фиева, овесена слама и др.),
– корено и клубеноплоди
– и концентриран фураж.

При такова хранене през пролетта на следващата година (април, май) дзвизките са в много добро телесно състояние и достигат 80-85% от живото тегло на овцете-майки. При това тегло те са годни за разплод и могат да се заплождат на 18-месечна възраст.
След отбиването мъжките агнета продължават да проявяват интензивен растеж до 8-9-месечна възраст, след което прирастът намалява. През лятото, освен зелената трева, която получават от паша, кочлетата се подхранват ежедневно и със завяхнала зелена люцерна и с 0,5-0,8 кг. концентриран фураж.
През този период е много важно да се контролира калциево-фосфорното съотношение (Са:Р) в дажбата на животните и периодично да им се дава амониев хлорид (нишадър) за предпазване от уролитиаза (пикочни камъни), водеща до отпадане на ценни животни.

През оборния период дажбата на кочлетата трябва да включва:– 1 – 1,5 кг.люцерново или ливадно сено,
– 2-3 кг. царевичен силаж
– и 0,8-1 кг.концентриран фураж.

При такова хранене на 18-месечна възраст кочлетата от тънкорунните породи достигат 100-110 кг., от полутънкорунните – 90-100 кг. и от циганските – 80-90 кг. и от тях се получава съответно 15-16, 9-10 и 7-8 кг. непрана вълна.


Следваща тема:
Хранене на различни категории овце: 5 – част: Угояване на агнета и шилета;


Хранене на различни категории овце;
1 – част: Хранене на бременни овце;
2 – част: Хранене на лактиращи овце;
3 – част: Хранене на кочове;
4 – част: Хранене на агнета и шилета за разплод;
5 – част: Угояване на агнета и шилета;

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук