Словакия: и кучетата със задължителен чип

4

В Словакия изглежда са си решили въпросите по селскостопанските животни и сега решават и за кучетата.
От 1 септември влиза в сила изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, в часта  “Управляване на  хуманното отношение към животните, защита и подобрява записите в досиетата им”.
Чипирането на кучетата също става задължително.

Словакия се нарежда сред европейските страни, които не считат кучето просто за животно,  а за живо съзнателно същество.
Обсъдено е незаконното размножаване, измъчването на животните и незаконния износ на животни в чужбина, и е прието решение как да се предотврати това.
– “През пролетта, ние  внесохме проекто Закон в Народното събрание, който от 1 септември 2018 г., вече ще е в сила  –  казва Габриела Mтечна, заместник министър-председател и министър на земеделието и развитие на селските райони. Кучетата ще имат специален статут в гражданските отношения, като живи същества. Нашата цел е да внедрим кучешките чипове задължително в рамките на няколко годи-ни. Благодарение на задължителната идентификация за кучетата и регистрацията им от техните собственици, ще се борим и срещу безразборното им развъждане за незаконни цели”.
Собствениците ще трябва да чипират  кучето  не по-късно от 12 седмици след раждането му. Информация за кучетата и техните собственици ще бъде записана в Централния регистър на животните (CRSZ).
Изменението въвежда и финансова горна граница за чипове от 10 евро. При кучета, родени преди 31 октомври 2019 г., чийто собственик е лице в материална нужда, или получава  минимална пенсия, таксата  ще се заплаща от държавата.
Ако физическо лице, не плати за постоянната маркировка на кучето, ветеринарната администрация ще налага глоба от 50 евро.

Частен ветеринарен лекар  няма да има право, да лекува животно без идентификация.

Изменението на Закона за ветеринарномедицинската дейност, засяга много по-сериозно жестокостта към кучетата. Под  жестокост към животните, се разбира както липса на храна и вода, подстрекателство на животните едно срещу друг, причиняването на болка и така нататък. Защита на правата на животните, по-специално от изтезания, ще се ликвидира, чрез увеличаване  на правомощията на ветеринарните инспектори. В случай на обосновано подозрение за злоупотреба, ветеринарните  инспектори ще имат правото да влизат в земята или в жилището на мъчителя.
Министерство на земеделието на Словакия

4 КОМЕНТАРИ

  1. Това е добре, но е значително закъсняло! В България тези неща /чиповете/ са задължителни още от 2007 година. Друг е въпросът спазва ли се това законово задължение. Освен това, при нас за кучетата е задължителен и паспортът – специален, преди това известен като “международен” с индивидуален номер, с описани дата на издаване и издател, както и да бъде вписан във ветеринарната информационна система /ВЕТ ИС/ заедно с номера на чипа и ваксината за бяс. Също така при нас в “Закона за Ветеринарно-Медицинската Дейност” и в “Закона за Защита на Животните” се разглеждат и проблемите за жестокостите към животните, като например дори има разписани забрани за оперативно отстраняване не по медицински показания на опашки, уши, гласови струни, нокти…
    При нас някои от тези неща бяха заложени отдавна, а част от тях като това с чиповете станаха задължителни от влизането ни в ЕС. Само за паспортите е от миналата година от март. Словаците са три години по-рано от нас в ЕС, и ако чак сега ги въвеждат започвам да се замислям за различния аршин при оценяването на различните страни.
    Иначе казано ние не сме изостанали, както лъха от информацията в статията!

  2. Всъщност необходимо ли е да се води спор за платено и евентуално безплатно третиране на кучетата, пък било то домашен любимец или стопанско /разбирай например овчарско/ куче?
    Според мен логиката е следната: С цел идентификация и съответно профилактика от заболявания на животните и евентуално и на хората са заложени някои изисквания, които трябва да се спазват и това изисква някакви средства. Добре, обаче тези средства кой трябва да ги плати? Този, който се забавлява със свой любимец или на когото овчарката му пази стадото или държавата, т.е. всички, в това число и тези, които нямат ?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук