Биологичните продукти, все още на кантар

0

Биологичното земеделие непрекъснато се разраства, също така и любителите на биологични храни се увеличават. Наричайки, любителите на био храни – потребители, имаме в предвид, че масовия купувач, все още поглежда по-малко към тези щандове.
От една страна, че цените на тези продукти са малко по-скъпи и второто, че нямаме и нужната информация. Съвсем нормално е, производителите на небиологичните продукти, да се борят за запазване на пазарите си, и съвсем нормално е, да правят анализи и да сравняват двата вида продукти.

Органичните програми са насочени главно към опазване на околната среда. Предназначени са да поддържат почвата богата на хранителни вещества, да се предотврати прекомерното използване на пестициди и хербициди, които влияят върху околната среда, както и да се гарантира, че земеделските стопанства  не нарушават неправомерно природните ресурсите.
Има мнение, че биологичните храни са по-здравословни. В действителност, хранителната им стойност на тези продуктите се дължи на  бета-каротина, на високото съдържание на витамин D в млякото или повишен калций в плодовите  сокове, са с по-високи стойности, отколкото на тези, които са в конвенционалните  неорганични храни. Това се случва просто, защото правилата на органичните програми обикновено не позволяват използването на добавки.

Хората обаче, все още искат да знаят, коя храна е по-полезна: органичната или обикновенната. И въпреки, че американското министерство на земеделието и други организации твърдят, че биологичната храна не се различава много от конвенционалните храни, някои проучвания показват друго.

Едно от проучванията е  проведено от  Университета в Нюкасъл,  и обхваща повече от 250 отделни проучвания в Обединеното кралство, които изследват хранителния профил на органичното и конвенционалното мляко и месо. И те  показват, че всъщност има някои ключови разлики между биологичните и традиционните храни. Основното заключение е, че органичното мляко и месото имат половината от омега-3 мастни киселини.

Смята се, че омега-3 е много полезна за тялото. Мастната киселина е важна за редица процеси, като поддържане на метаболизма и борба с възпалението. Съществуват и други по-малки различия, се казва в проучването. Органичното мляко съдържа леко повишени нива на желязо и витамин Е. Конвенционалното мляко, поне във Великобритания  има 74% повече йод, отколкото биологичното мляко.

Разликата между показателите е съвсем лесна за обяснение. Дажбите на комерсиалните крави, съдържат всичко необходимо. Тези  резултатите могат  да се оспорят. Първо, проучването изследва само пълномаслено мляко. Обезмасленото мляко има по-малко мазнини, и на свой ред по-малко мастни киселини омега-3, така че, разликата ще бъде много намалена. Друг проблем: млякото, дори органично, в сравнение с други продукти, е с много по-ниско от съдържанието на омега-3. Морските дарове и някои билкови продукти, като ленено семе, съдържат омега-3 киселини многократно повече млякото.

Във “Вашингтон пост” се посочва , че по-голямата част от теорията в ползите от омега-3, не е широко приета. Има сериозни съмнения относно някои теоретични ефекти на омега-3 (анти-рак, антидиабетични ефекти). Въпреки резервите, които придружават изследването, имаме конкретен факт – някои елементи от хранителния профил в биологичните храни са по-високи. Но как това всъщност засяга човешкото тяло – все още е неясно.

Въз основа на: washingtonpost.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук