Породата – Тексел (Texel)

Овцете от породата тексел са известни още от средата на ХIХ век. Холандският остров Тексел се слави с местните бързорастящи овце с добри показатели на месото и вълната. Овцете от тази порода са кръстосани с британската порода линкoлн, което в крайна сметка довежда до типизация.
Днес това е една от най-разпространените породи овце в Европа. Популярни са Северна Америка, Нова Зеландия и Австралия. Зрелостта, плодовитостта и показателите за месото и вълната на тези овце са обусловили тяхното отглеждане в огромни мащаби при интензивно използване на пасищата.


Овцете тексел имат пропорционално телосложение, бяла и тясна глава с черен нос, къси и тънки опашки. Шията е къса мускулеста, бедрата са добре развити, а краката им са със силна и добре развита мускулатура. Средното тегло на възрастните овце е 70 кг. Теглото на овен от породата тексел може да достигне 160 килограма. Процентният добив на месо в сравнение с живото тегло е 60 процента. Месо се отличава с прекрасен вкус и има отлични показатели за реализация.

 

Вълната на овцете от породата тексел е гъста, тънка, къдрава. Цвета й е бял, дебелината на влакното – 30 микрона. Качеството на вълната съответства на 56-ти клас. Добивът на вълна е 60 процента. Настригът от овца е 5,5 килограма, а от овен – 7 кг.
Породата тексел е много плодовита. На 100 майки се падат 180 агнета, от които 75 на сто са близнаци. Агнетата се раждат с тегло до 5 кг. Срокът до първата бременност е 7-8 месеца.
Към недостатъците на породата тексел може да се отнесе само този, че се агнят веднъж годишно. Дори експерименти с хормонална стимулация на женските не дава желания ефект.
Ежедневното наддаване на тегло може да се нарече интензивно само до двумесечна възраст. След това наддаването на тегло е 300 грама в денонощие, което е добър показател за месната и вълнена ориентация.
Заради популярността и интензивното развъждане отпада чистата порода – все повече и повече са отклоненията от линията поради неконтролирано размножаване. Агнетата се раждат по-големи, с голяма глава, което често затруднява агненето.
Въпреки това, тези недостатъци не могат да развалят репутацията и перспективите на порода тексел.
източник:fermabg

11 КОМЕНТАРИ

  1. А месото с какво качество и вкус е ? От нашето невярвам да е по хубаво.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук