От Север Антракс и Ботулизъм, от комшиите двете чуми

3

След чумата по дребните преживни животни /ЧДПЖ/, сякаш дойде реда и на Африканската чума по свинете. Неутрализирането на заразата е с големи икономически щети, както за стопаните, така и за държавата. Всъщност, ако това не стане днес, ще стане утре. Въпрос на дни, както се изрази един наш уважаван учен. Ветеринарите, отново стават „модерни”, дано този път слезат на земята и действат според изискванията, за да нямаме изпълненията от Елховския район. Защото и при една грешка, “палатките” тръгват, те това и чакат.

Според френските ветеринарни власти, от юни до сега, във Франция са умрели повече от 50 животни в 28 различни ферми от Антракс. Засегнати са говеда, овце и коне…
Болестта е убила говеда, овце и коне. Причинява се от бактерията Bacillus anthracis и се предава от спори, болестта може да причини внезапна смърт при животните; антраксът се предава и на хора и е потенциално фатален в най-редките му форми.

Животните в засегнатите ферми се ваксинират за антракс и производството е затворено в продължение на най-малко 21 дни, като млякото от фермите се изхвърля за безопасност. Процедурите за почистване и дезинфекция са задължителни.

Заболяването Антракс е “рядко заболяване, което, обаче не е изключение”.
Повече от сто огнища са регистрирани във Франция от 1999 г. насам, като средно са докладвани до 10 случая годишно.
Заболяването, напомня за себе си, по-често през горещите лета, които идват след периоди на силни дъждове.

През 2008 г. във Франция, са регистрирани 23 огнища, а през следващата година – 21.

Антраксът (от старогръцки: ἄνθραξ – въглен, на български е известен и като синя пъпка, сибирска язва, въглен и злокачествен оток) е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация.

Овцевъд & Козевъд

3 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук