Брюксел отменя зимното време!

0

Eвропейската комисия ще предложи отмяна на зимното часово време и ще остави лятното като единствен стандарт в Европа. Това съобщи председателят й Жан-Клод Юнкер в серия интервюта за германската преса, публикувани днес.

През юли и август Брюксел организира допитване до европейските граждани и бизнес за промяната на часовото време, която се прави всяка пролет и есен. В отговор в Комисията са получени 4,6 милиона мнения, на фирми и частни лица, попълнили онлайн въпросника, в който се иска да се произнесат за запазване на сегашното положение или за връщане на времената отпреди 50 г., когато не е имало зимно и лятно време.
Официално резултатите от допитването още не са огласени, но заявлението на Юнкер се коментира като потвърждение, че преобладаващото мнение е за отмяна на смяната на часовниците.

Очаква се Юнкер да обяви официално за намерението си и да предложи отмяна на евродирективата по време на годишната си реч пред Европейския парламент “За състоянието на Съюза”, която се очаква да произнесе на 12 септември в Страсбург.

Това означава, че лятното време ще стане европейски стандарт най-рано от началото на 2020 г., освен ако предизборната кампания за европейските избори не накара евродепутатите да ускорят законодателния процес и да го приключат в оставащите 10 месеца до вота. Съгласно европейските правила предложението на Еврокомисията трябва да бъде одобрено от евродепутатите и потвърдено с единодушие от страните членки. След това столиците ще имат поне година да се подготвят за промяната.

Според привържениците на отпадането на зимното време новите технологии вече не налагат изкуствено удължаване на деня за пестене на енергия. Напротив, то причинява излишен стрес на гражданите да се настроят към смяната на часовия пояс, увеличава броя на пътните инциденти и струва пари на бизнеса.

Директивата за лятното време е въведена в края на 70-те години на миналия век и урежда реда, по който държавите членки сменят стрелките на часовника. Това се прави по едно и също време за намаляване на транспортния и индустриален хаос и намаляване на щетите за общия пазар. Държавите членки обаче имат правото самостоятелно да определят часовата зона, според която се позиционират. източник:dnes.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук