Последни съвети преди пускането на кочовете в стадат

3

Преди началото на кампанията, по заплождането на овцете, пуснахме доста материала за да припомним на нашите овцевъди най-важните моменти от кампанията по заплождане. В някои райони кампанията вече е завършила, но в други едва сега започва.
Публикуваме последния материал  по заплождането на овцете. Ако не сте го направили, направете го сега.
Ще ви представим съветите, които са получили  овцевъдите от Обединеното кралство.
Овцевъд & Козевъд

Още по темата: Получаване сперма от коч
1 част – За случната кампания при овцете – кочовете
2 част: Случна кампания при овцете – Тестиси
3 част: Случна кампания при овцете – „Секса” при овцете идва. ПОДГОТОВКАТА
4 част: Случна кампания при овцете – “секса” при кочовете, по време на случната                    кампания

Сперматозоидите, се „използват” в деня на чифтосването, но не трябва да забравяме, че те се произвеждат до осем седмици предварително, имено тогава трябва да започне подхранването на кочовете. В противен случай, ще е късно и резултатите са незаплодени овце. Какво е елементарното нещо, което трябва да направите, когато подготвяте собствените си кочове или купувате нови такива.

Първото и най-важното нещо е телесното състояние на коча.
Активния коч губи 15% от теглото си в продължение на шестседмичния активен размножителен сезон. Ако коча е в лошо състояние, той няма да върши работата. Ако вашият коч в момента е в лошо състояние, това ще отнеме поне осем седмици, за да го подобрите неговите жизнени показатели.

Второто важно условие, за фермерите е при закупуване на кочове да проверят дали те куцат.

Третото е преглед на зъбите. Важно е да проверите зъбите и венците на коча и проверите за признаци на абсцеси. Ако коча има абсцес на зъбите, това ще му попречи да яде и последствията са ясни.

Четвъртото е най-важно. Това е проверката на тестисите. Изненадващо голям е броят на фермерите, които не проверяват тестисите на кочовете, преди закупуването им. Необходимо е коча да има  два равномерни тестиса, и те трябва да могат свободно да се движат нагоре и надолу в скротума. Те не трябва да са твърди  или меки. Също така е препоръчително да се разгледа приставката, намираща се в долната част на всеки тестис. Това е мястото, където се съхранява спермата и тя трябва да е с размерите на палеца ви. Ако коча няма такива, той ще бъде безплоден. Искате не искате, гответе се да опипвате тестисите на кочовете.
Материала е публикуван в: dailystar.co.uk

3 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук