Оградата ще спре ли чумата

0

Информацията, която идва от Румъния е тревожна. Заболяването се разпространява бързо! То е съвсем близо и до нас. Окръгът, който е най-засегнат от чумата, е Тулча. От 645 огнища на африканска чума по свинете в Румъния, в Тулча до 10 август 2018, са потвърдени 494 огнища.
Заболяването се следи постоянно клинично и лабораторно, всеки ден се прави анализ на ситуацията, прилагат се мерки в зависимост от обстоятелствата.
В периода от 1 януари до 10 август тази година в Румъния са потвърдени 645 огнища на африканска чума по свинете,
в това число 640 в домакинства,
4 във ферми и
едно в кланица.

Още по темата:

Как пристигна африканската чума по свинете

Също така, през същия период са потвърдени 30 случая при диви свине.
Заболяването в Румъния се развива в два противоположни района. В Северозапдата част на страната, заболяването се развива бавно и има само 35 огнища, докато в Югойзточната част огнищата са 610 огнища.
Ветеринарните власти, призовават при съмнение за заболяване, веднага да бъдат извикани техните специалисти. Всички подозрителни животни трябва да бъдат пожертвани и неутрализирани, а собствениците ще бъдат компенсирани от държавата, при предвидените от закона условия.
Защото, ако свинята се движи в радиус от 2-4 км дневно, чакалите могат да изминат 10-15 км за една нощ, но могат и 40-50 км . Нека не забравяме и чайките и гарваните, които също разпостраняват вируса.
Ветеринарите съобщават също, че африканската чума по свинете, не се отразява на хората и няма и най-малка опасност от заразяване на хора с вируса, въздействието е социално и икономическо.
До сега са умъртвени над 80 000 свине. Ако някой си мисли, че и в Румъния при ликвидирането на животните всичко е вървяло по мед и масло, просто се лъже. И там фермерите и населението не е разрешило да влязат ветеринарите в дворовете. Другаде кметовете са призовавали своите съселяни да колят животните предварително.
Засега уж нещата са спокойни.
У нас също е спокойно.
Все пак има един въпрос без отговор – кога ще влезе чумата и у нас. Ако отговора е няма да влезе, това зависи само от нас.

Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук