Голям ли е „големия” Ян

През последните седмици върви голям спор, между така наречените „големи” и „малки” фермери.
Кой са малки и кой големи, не се знае. Засега, големи са тези, които отглеждат над 300 овце. Ако се придържаме към Европейските постулати за подкрепяне на малките фермери и семейния бизнес, това би било ферма до 80 крави, колкото може да обслужва едно семейство, или 150-200 овце. Освен това, скоро се заговори, че ако използваш наемен работник, вече не си малък фермер.
Големите са най-„оплювани”, радваме се на техните неуспехи и проблеми, лицемерничим обаче, когато сме с тях.
Реших да се срещна с един „голям”, да чуя и неговото мнение, за да мога да ви го предоставя и на вас – нашите читатели.
Обадих се на един мой дългогодишен приятел – фермер от района на заболяването  на ЧДПЖ. Човека, независимо от това, че в момента организираше прибирането на люцерната, се съгласи да се срещнем. Няма да споменавам името му, така пожела и фермера. Затова ще го наричам с холандското име Ян – все пак  холандците  са големи животновъди.
Нашият Ян е голям овцевъд, голям зайцевъд, голям гълабар, голям козевъд и говедовъд. Той наистина и „голям” човек. Познаваме се отпреди 20 години и зная, че всичко е постигнал със собствен труд. Нещо повече, дава и приемственост във фирмата, като дясната му ръка е неговия племеник, който вече е и ветеринарен лекар. Тук няма пари на групировки, няма пари от „сенчест” бизнес, няма рекет, няма кражби. Всичко е прозрачно и документирано.
Любител на „ модерните” породи, Ян е човека, който без да жали собствени средства, внася непрекъснато най-добра генетика от Европа. Съответно разплодните животни, които произвежда и продава, обогатяват и нашия генофонд.
Зайцевъдите трябва да му издигнат дори паметник, защото преди двайсет години, той даде голям тласък на зайцевъдството, като внасяше най-добра генетика от Новозенландси заек, Калифорнийски, Бургундски, Немски великан и др.
След това Ян разшири бизнеса си с елитни кози и няколко крави от Джерсей, отново внос. През последните години внесе овце от породите Лакон и Мутон Шароле и фермата му стана една от най-добрите  производители  на женски и мъжки разплоден материал.
Какво обаче се случи с „големия” Ян, след заболяването по овцете от ЧДПЖ. „Големият” само за два месеца стана „малкия” Ян.
След избухването на заболяването в района, беше забранено овцете да излизат на паша. Като изпълнителен човек, той ги остави във фермата. Всеки ден на хранилка бяха над 1500 овце и 900 шилета. Всеки ден чистене на дворчета и обори и изхвърляне на торището по 5-6 тона тор. Знаете, за това се искат ръчички, а от него парички.
Последва вторият удар.
Забрана за предаване на млякото в друга област. В заразения район има три мандри, които преработват мляко. Едната не плаща, другите две не приемат овче мляко, защото след това няма да могат да изнасят продукция извън областа. Четвъртата мандра е в другия заразен район, но там правилата са 60 стотинки за кг мляко, докарано със собствен превоз – разстоянието до мандрата е 120 км.
И така, в продължение на десет дни „големия” Ян изхвърля над един тон овче мляко на торището. Тук също би имал проблем с някои инспектиращи служби, но поради обстоятелствата те си затвориха очите. Човека има протоколи за изхвърленото мляко, но дали ще му го платят и по колко, пак никой не знае.
Във голямата ферма на Ян, се отглеждат 600 бр овце от породата Лакон и 600 овце от Мутон Шароле. От Лакона, миналата година е получил по 250 кг мляко, надоено, предадено и документирано със съответните фактури. С други думи той е предал само от тази ферма 150 т мляко. Нали си е „голям” и млякото много. Самата ферма е образец за овцевъдите. Всичко е от А до Я. От оборите до доилните инсталации. Овчарите и те опитни и работливи. Дванадесет животновъди и двама механизатори, които се грижат за поризводството на фуражите и получават заплата. Каква? То е ясно. Щом е „голам” и заплатата голяма.
В другата ферма, която е в зоната, се отглеждат 200 Лакона, на които млякото се изхвърля в продължение на 40 дни и решението е само едно, да се пресушат овцете. Което означава загуба от 150-170 кг от мляко от овца или 34 т мляко, или над 40 000 лева. Съответно пълен хаос в бизнес програмата на фермата. Освен това в тази ферма има и 160 шилета, които са под забрана за продажба, но всеки ден отиват до яслите. Отново парички на вятъра.
В голямата ферма има още 700 мъжки и женски шилета. Повечето подготвени за разплодни животни и съответно заявени от купувачите. Сега обаче никой не иска да купи, независимо, че фермата не е в зоната. И може би хората са прави.
Заболяването не може да причини нищо на хората, но те реагираха съвсем нормално и започнаха да не купуват агнешко месо. Всяка седмица от фермата на Ян за София заминаваха 30 агнета Мутон – софиянци знаят какво да ядат. След заболяването едва 5 поемат пътя към столицата.  Така че, във фермата на хранилка са още 700 шилета, които на ден консумират по 700 кг концентриран фураж. Разбира се, че няма да ги остави гладни. Нали е „Големия” Ян. С други думи всеки ден по три шилета се самоизяждат. Което означава на месец 90. До края на годината вероятно  няма да остане нито едно шиле.
Към тази картинка трябва да прибавим и изнудвачите, които в мътната вода търсят риба. Пристига екип от мургави стригачи с машинки. Правят пазарлък за по 2.50 лв за остригана овца, хотел и храна. Стрижат първия ден и на втория казват: – от днес ставката е 3лв. Разбира се, веднага тези стригачи са изгонени, но се нарушава ритъма на работата във фермата.
Никога не съм се подавал на изнудване. Подавал съм много документи за участие в различни програми. Все точките не ми достигат или трябва да” кихна” на някой. Не съм го правил, и няма да го направя. Всичко, което виждаш тук, е направено със собствени средства. Никой не може да ме изнудва. Да ти кажа честно, след като изпаднах в нокдаун – млякото на торището, овцете на ясла, стригачите в хотела, си мислех – дано пробите ми да излязат положителни и да ми платят овцете. Каквото и да говорим, дадоха добри пари на колегите. Друг е въпроса, че ги връщат години назад. Мисля си така, и сякаш на инат събирам фураж за зимата.
Преди малко ми се обади колегата от съседната област. И той има 2000 овце и дои по 200 кг мляко от овца. Намалил заплатите на овчарите. Не му излиза сметката и мисли да пуска кепенците.
И още нещо.
При мен всичко е на масата. Фактури колкото искаш, за всяко продадено животно, за всеки литър мляко. Дават субсидия за 70 кг надоено мляко, наистина цената е по ниска от миналата година, но който има – мляко дой.
Сега чувам, че ставката ставала 35 кг/мляко.
При това положение, как ще има мляко в България и за какво млечно овцевъдство говорим.
Нещо не е както трябва.
Значи, сега се борим за субсидии, а не за продукция.
И представете си, ако и моите овце бяха ликвидирани, и аз щях да получа толкова, колкото тези, които дават по 70 кг мляко, или въобще не им се иска мляко. Четох в една от декларациите на организациите за равноправие, ако е в такъв  вид какъвто го искат, наистина след няколко години няма да има овце.
Всичките ми данъци са платени в срок. Само за млякото очаквам да платя данъци над 40 000 лева. Набързо си изчислих нещата. Отивам досега над 200 000 лв  загуба от приходи. Като добавиш и парите за издръжка на животните, ще се получи една цифра до 300 000 лв. Вярно е, че ще получа някакво обезщетение, но то си е направо капка в море. Няма да говоря, че ми се наруши цялостното управление на фермата, дисциплината, реда и още куп неща“.

Много от читателите ще си кажат – ами заглавието на статията е “Големия Ян”, той ще се оправи. Ами ако го нямаше големия Ян, кой щеше да внесе за преработка 200 т. овче мляко, кой щеше да произведе 1800 агнета, от които поне 500 за разплод с изключителна генетика, кой ще внесе данъците, които внася Ян.
Ние, екипа на Овцевъд & Козевъд, го поздравяваме най-напред за ината, с който отглежда овце, поздравяваме го за това, че има дял в изхранването на населението ни, поздравяваме го, че мисли за пенсионерити и си внася данъците.
И все пак някой трябва да помисли и за него.
Нека да бъдат защитени и неговите права от организациите.
Нека и той да бъде един от тях, а не да го определят, като голям.
Той си е такъв – ГОЛЕМИЯ ЯН.

Михаил Михайлов

5 КОМЕНТАРИ

  1. Слама е вторичен продукт, остатъчна суровина, получена от изсушените стъбла на житни растения и бобови зърнени култури (ориз, ръж, пшеница, ечемик) след отстраняване на зърното. Могат да се ползват и стъблата на лен и коноп. За по-лесно складиране се пресова и балира ръчно или машинно във формата на кубове или рула.

  2. Плявата е остатъчен продукт в резултат на вършитбата на растения. Състои се от малки, лесно отделящи се части на зърнени и бобови растения – част от стебла, цветове, люспи и т.н.
    Плявата се използва като хранителен продукт за животни. По състав е най-близка до сламата, но я превъзхожда по съдържание на азот и обикновено е по-лесно смилаема в прясно състояние. Когато изсъхне, говедата я ядат неохотно, но тя може да има вредно въздействие върху лигавицата на устата и стомаха и по този начин може да причини смърт. Затова е общоприето плявата да се дава под формата на запарка. Най-често се приготвя в дървен съд – редуват се плява, трици и кюспе с малко сол, след което се изсипва вряща вода. По този начин плявата е много по-мека и по-лесно се усвоява от организма на едрия рогат добитък.
    Плявата често служи като материал за производството на различни продукти (като например саксии за разсад). Тя е екологично чист продукт

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук