2 част: Козевъди – фанатици: Френски алпийски във фермата на Каталин Барна, Румъния

Младо семейство от Бакау – Румъния, решават да създадат семейна ферма  от двете най-популярните породи кози: Саанска Швейцарска и Френска Алпийска. 

Тази порода, понякога се оценява и използва в Румъния за подобряване на местната порода, като новите са често резистентни на болести и имат по-висока лактация. За по-добра лактация, козите понякога се хранят с бобови растения, дори с цвекло. Но по-голямата част от храната е люцерна и фий.

Продуктите, които фермерът от Бакау предлага на клиентите са прясно, непастьоризирано мляко, сирене и урда.
От икономическа гледна точка, най-добре е да продаваме мляко. Млякото е скъпо, цената е над 4,7  лей /2 лв/. Може също да се направи сирене, за което са необходими за килограм около 8-9 литра мляко. Не беше лесно да намерим  първите си клиенти. Но ако имате добри продукти, следващите клиенти идват сами. Интернет също ни помогна много “.

Козето мляко се смята за най-висок клас, тъй като е по-лесно за храносмилане и също е много по-богато на минерали. Също така, козите млечни продукти се препоръчват за хора, които имат непоносимост към кравето мляко. Освен това, козе мляко често се препоръчва за лечение на бронхит, кашлица, пневмония или белодробна туберкулоза. Важно е обаче, хората с непоносимост към лактоза да консумират най-напред малки количества козе мляко.

Сега живеем с козите. Свободни сме като тях и си правим дневните разходки, изкарвайки ги на паша. Разбира се, че увеличаваме бройките. От любопитно хоби, отглеждането на кози, се превърна в наше доходоносно ежедневие. за всичко това, е нужно освен много труд и много любов към животните .” – сияе като разказва за своето стадо младият фермер.

За Овцевъд & Козевъд от Букурещ – Костел Чита

1 КОМЕНТАР

  1. Как можем да се свържем с румънските козевъди който отглеждат френски алпин

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук