1 част: Козевъди – фанатици /четиво за уикенда/

Фанатизъм – Фанатизъм се нарича светоглед, който приема, че определени идеи са единствените верни, и придава негативен аспект на всичко различно от тях.

 

Скоро четохме репортаж за една българка, която отишла на село и почнала да отглежда кози. Сега ще ви запознаем с подобна история в румански вариант. И там, както у нас има фанатици. Защо фанатици, ами то това си е направо фанатизъм в днешни време да отглеждаш животни.
След като „покориха” света надлъж и нашир, двама млади от Бакау решават да създадат семейна ферма от двете най-популярните породи кози: Саанска Швейцарска и Френска Алпийска. Въпреки, че те все още са млади, двамата вече успешно продават прясно мляко и сирене или кашкавал за многобройните си клиенти в страната.

Съпругата ми и аз работехме в Букурещ във финансовата област. За известно време бях и в Лондон. Но ние смятахме, че трябва да направим промяна, да се отдръпнем от този начин на живот, но в същото време да направим нещо истинско и продуктивно. С направените от нас спестявания решихме, че ще създадем тази ферма,  защото вече имахме земя в селото на родителите ми в Молдова.”  – разказва Каталин Барна.
Без да имат някаква специализирана подготовка, семейството започва да се учи от книгите, как да се развъждат кози. Решават да купят от най-добрите породи, оценени по целия свят.
Исках на първия етап да започна с малък брой кози. За да си направим и обучението по този начин. През февруари купихме 10 швейцарски Саански и 6 алпийски кози. Старите кози купихме по 350 евро, а чепишките по 150 евро. С купените от Швейцария кози имахме проблеми, в смисъл, че продавачът ми каза, че са бременни. Те не бяха. Адаптацията им обаче вървеше добре “.
Саанската порода е известна с високото си производство на мляко, което може да достигне 1200 литра годишно. По тази причина екземплярите Саански са известни сред фермерите като “Холщайн от кози”.
Голямото качество и количество на млякото, бяха основните причини за избора на тези породи. Ако породата “Саан” има най-високи добиви на мляко от всички породи, френските Алпийски ги купуват заради способността си да се адаптират към  климата в Румъния. И те дават много мляко, но малко по-малко от швейцарските. Например, една добра румънска коза, дава един литър мляко на ден, докато те дават 4-5 литра, някои дори 6 литра .
Поради късият им косъм, двете са чувствителни към слънчевите лъчи, което изисква осигуряване на сянка или покрити заслони.
Ако ги отглеждаме, много време на полето, след две години ще ги загубим. Те са чувствителни към топлината и високите температурите, които имаме през лятото, и са по-склонни да седят под сянката” – обяснява фермера от Бакау.
За Овцевъд & Козевъд от Букурещ – Костел Чита

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук