Овцевъдството – ход напред

2

През последните месеци се говори от Брюксел, през Букурещ до България за подпомагане на овцевъдството и приоритета му през следващия период. Настоятелни и упорити да защитят овцевъдите са румънските евродепутати и нашия Момчил Неков. Вероятно това ще се случи.
Няколко пъти вече пишем, точно обратното на това, което си говорят нашите овцевъди – “Европа не иска да унищожи нашето овцевъдство“.
Но ако направят това, кой ще произвежда най-трудоемката животинска продукция. ”Разглезения” швейцарски или немски фермер. Как ги виждате сутрин в пет часа да доят овцете, че и да им правят и придойка. Забравете. Европа произвежда по-малко от 50% от необходимата овча продукция. Друг е въпроса, че ние не можем да намерим нашето място. Доста държави „превзехме”, сега ни остана и ЕО.

 Производството на овче и козе месо в ЕС продължава да се възстановява

 Производството на овче и козе месо в Европейския съюз се възстановява от 2015 г. и става все по-популярно от страна на търсенето. Според прогнозите на Европейската комисия, производството през 2017 г.  се увеличи с 2,7% до 968 000 тона. За 2018 г. се оценява ръст от 1,5% до 983 000 тона. Развитието в отделните страни от ЕС е различно. Най-големият производител остава неоспорен и със значителен марж Обединеното кралство, което  осигурява почти една трета от общото производство на овче и козе месо в ЕС. Консумацията на агнешко и овче месо  се предвижда да стигне средно 1,8 килограма на глава от населението и равнище на самозадоволяване от 90 процента за ЕС.

 Самозадоволяване с овче месо в Германия е само  43%

Между 2011 г. и 2015 г. немското производство на овче и козе месо намаля рязко с близо 11 000 т., до 32 000 тона поради спад в запасите. През 2017 г., а също и през 2018 г. се очаква вътрешното производство да възлиза на около 31 000 тона. Самодостатъчността в Германия се оценява на 43% през 2017 г

 По-високи цени на пазара

 До голяма степен, поради големия брой кланници в Ирландия, цените на агнешкото са били подложени на натиск в много страни от ЕС през втората половина на 2017 г. Ирландските вносни стоки, с ниски цени, са в конкуренция с местното производство, особено в Германия. За цялата  2017 година, според AMI изчислява цената на килограм трупно тегло за тежки агнета в Германия, средно се очаква да бъде 5.41 евро. За по-леките агнета цената е   5,44 евро за килограм тегло. Потреблението на агнешко месо в Германия има положителна тенденция. Независимо от това, годишното потребление на глава от населението е само 0,6 килограма.

Източник: доклад на АЗС-Германия

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук