Грижата на сенаторите: “Мляко само от животни с копита”

1

Нов Закон в щата  Северна Каролина забранява всичко, което не е млечен продукт, да бъде наричано “мляко”.
Ако една напитка не „идва” от  животно с копита, законодателите в Северна Каролина не искат да го наричате “мляко”. Част от Законопроекта за земеделието за 2018 г. ще забрани пускането на пазара на мляко, произведено от растения, включително бадеми, кокосови орехи и соя, да бъдат етикетирано като  “мляко”  след 1 януари 2019 година.

Федералните разпоредби, които датират от десетилетия, изискват млякото да “идват от животни с копита”, – заявява Председателя на Комисията по земеделие и околна среда на Сената. По-голямата част от страните по света вече не позволяват растителните напитки да бъдат означени като “мляко”.
Канада и държавите, които съставляват Европейския съюз, са сред държавите, които не позволяват напитките да бъдат етикетирани като “мляко”, освен ако не са животински продукти. Етикетирането на растителните течности, като “мляко” е объркващо за потребителите.
Ние просто неофициално попитахме избрана извадка от хората: – Какво мислите, че има в бадемовото мляко?  – И те казват: “Това е мляко с бадеми.” Но не, не е така. В продукта няма мляко.

Законопроектът определя “млякото” като “млечна секреция, практически без коластра, получена от пълното доене на едно или повече здрави копитни бозайници. Това са говеда, водни бизони, овце, кози, якове, лами, камили,елени,  лосове, коне, магарета и т.н. ” освен това думата мляко ще бъде премахната от етикетите на шампоаните и млякото за вана.

Мерките за контрол ще бъдат много строги. Ние няма да действаме, като гестапо, казва един от сенаторите, просто ще изпратим уведомителни писма за датите, на които тези продукти трябва да бъдат преименувани, и ако  производителите не го направят, просто ще забраним присъствието на тези продукти на рафтовете в магазините.

Сенатор Трокслер заявява също, че фермерите в Северна Каролина се нуждаят от мярката, защото млечната промишленост е  в ужасна форма. През последните три години млекопроизводителите, включително тези в Северна Каролина, са на загуба. Някои от тях са принудени да продават мляко под производствените разходи и в резултат на това, доста малки ферми са затворени или има опасност от затваряне.
Северна Каролина ще бъде първият щат, който ще приеме такова изискване, ако законопроектът стане закон.

Браво на сенаторите на Северна Каролина. Идва реда и на нашите “сенатори” да направят нещо по въпроса.
Овцевъд & Козевъд

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук