Ние коментираме вашите коментари: Право на отговор – какви са овчарите

17

По повод нашата публикация:

„Какво чухме на пресконференцията на НОКА”

г-н Chavdar Dotchev  написа следният коментар:
„Стига сте писали глупости нищо няма да се промени овчарите са едно от най тъпите съсловия в тая държава която по принцип е населена с тъпи хора и за това е последна във всички видове класации

Овцевъд & Козевъд:  – Хубавото е, че г-н Дочев чете  нашият сайт. Хубавото е също, че той има собствено мнение и не го е страх да го казва. Преди да кажа своето мнение по въпроса искам да кажа, че г-н Дочев не е прав, че сме все на последните места. Миналата година бяхме първи по производство на тикви в Европа. Това беше разбира се, в рамките на майтапа. Но не съм съгласен, че в овцевъдството работят  „тъпи съсловия”. В миналото най-големите светила в животновъдството бяха  овцевъдите – академик Рада Балевска, академик Цено Хинковски  и една плеяда професори по овцевъдство. Моята скромна личност отговаряше за селекцията при овцете в Новозагорски район. Стадото ни в с.Съдиево, колкото и да е чудно на сегашните овцевъди, биеше австралииците по всички показатели. Имахме плодовитост 140-150%, 250 агнета за ремонт и 250 продавахме на поляците. Вълнодобив от 10-11 кг от овца майка със 64 качество и над 45% рандеман, от кочовете над 17 кг, от женските шилета – 14-15 кг и от кочлетата над 16 кг. Млечноста беше по-скромна 50-55 литра в мандрата. Става дума за стадо от 1000 овце.
Действително, допреди десетина години, бяхме пълна боза по отношение на овцевъдството. За тези години обаче се направи доста. Фермите от Ил Дьо Франс, фермите от Лакон, образцова работа по отношение на селекцията при Маришката овца и козевъдната асоциация. Новите стада от месодайните кози. В тези и други ферми се работи дълбоко професионално и резултатите не закъсняват.
Във фермата на д-р Янко Митев от Ямбол, не е никакъв проблем да се предаде на мандрите по 250 кг мляко от овца за лактация, става дума за 1000 овце. Всъщност доктора е и най-големия потърпевш от кризата с чумата по овцете. Поради забраната да си предава млякото извън района, бе принуден да си пресуши овцете и загуби по 150 кг мляко по 1.30 лв, което му носи реална загуба от продукция за 200 000 лева. Кой ще му плати това мляко, никой не пита.
Защо господата от Възраждане, като големи патриоти не защитиха неговата ферма, а отидоха да пазят с телата си едни овце, при които една с една не си прилича. С това не искам да обидя потърпевшите. Това е само пример от реалния свят на овцевъда. Все пак движението, щом е толкова патриотично, би трябвало да е майка за всички. Другото което направиха овцевъдите, нищо че са толкова глупави, успяха да си издействат  достойни субсидии за техния труд. И в един момент, когато виждаме нещо ново в НОКА- да иска точни и ясни правила, да иска тяхните членове да излязат на открито и да си плащат данъците, да се сложи ред в организациите, да се изготви стратегия за овцевъдството, ние се нахвърляме с обидни думи върху тях.
Да, вероятно има „тъпи” овчари, както се изразявате Вие. Ама такива тъпи има във всяко едно производство. Те лека полака отпадът. Може би сега е и последния шанс да запазим и развием нашето овцевъдство и би трябвало да им помогнем.
Науката също е длъжник. Може би помагат някъде, но всичко става много безсшумно и незабелижимо. Ако продължават така, живота ще ги изхвърли от сектора.
Политиците също си играят с тези „тъпи” хора. Яхват тояжката в най-неподходящия момент, в случая за овчарите. Говорят популизъм за възраждане на овцевъдството с някакви планински продукти и абстрактно развитие на овцевъдството. И тях овчарите ще ги прескочат.
Скоро писахме за една ферма в с.Остра могила, където са създадени над 15 работни места, мъжете не ходят в чужбина, работят, получават заплати и са при семействата си.

Овцевъдството- един от моделите работи

Така че, модела сам идва, живота го налага, но трябва да се даде подкрепа за хубавото, което организациите искат да направят. Имаме вече основата, трябва да се продължи. Би било добре г-н Дочев, след емоционалното Ви изказване /в което има и малко истина/ да кажете, за недостатъците в нашето сегашно овцевъдство, да кажете как вие мислите, какво да се направи за да се върви напред. В противен случай давайки само негативите, отново ще сме на първо място например по канарчетата или шишарките.

За Овцевъд & Козевъд –
Михаил Михайлов

 

17 КОМЕНТАРИ

 1. на този ГОСПОДИН не следва да се дава обяснение ДООЧООЛУ ли ГООЧООЛУ какъв е

 2. Статията е супер, но колегата написа поста в ОВЦЕВЪДИ защото беше ефектиран за избитите животни в СТРАНДЖА. Аз мисля,че колегата искаше да се обединим и да защитим животновъдството в СТРАНДЖА. Не съм му частен адвокат но аз така разбрах неговия пост.

 3. Да наистина Чавдар Дочев е точен. До 1989г.всички партийни секретари в ТКЗС бяха на щат като ОВЧАРИ.. Ето от къде идва тъпотата

 4. Господин Михайлов това вие ли сте го писали и ако сте вие за България ли става дума

 5. Почти всичко написано и добре че били ил и лакон та оправили овцевъдството в България а и 1,30лв такава цена тази година няма а и едно време млечността била 55 литра абе пародия ама щом ви харесва пишете а и вълната ако незнаете не се изкупува

 6. Погледнете коментарите в сайта овцевъди (аз си прекратих регистрацията там) вижте хората които не могат да пишат личи им че са били до седми клас най-много, погледнете кой е гуруто на стачката С. К. не си затваряйте очите пред това какво представлява този човек, после вижте приликата между него и управляващите начело с Главния, и ако не сте лицемери ще разберете че съм прав.
  P. S. Той доцент Иво Христов правилно се изказа 80% дебили е българският народ

  • Да не би новият експерт в държавната селекция в Шумен да пише грамотно!? А това, че сте били в контролния съвет на НОА обяснява безпочвените ви нападки срещу НОКА! Дразните се, че НОКА е много по-силна и адекватна!

  • P.S. Когато г-н Чилингиров беше съветник в Министерството, не плюехте по “главния”! Ето това е лицемерие!

  • Нели Георгиева вие четохте ли на български какво съм писал и къде видяхте да съм споменавал Бисер Чилингиров въобще не идва реч за това, даже не сте разбрали кого имам в предвид и кого наричам Главния погледнете поста ми за ефекта на даунинг-крюгер и се лекувайте може и да ви помогне

 7. Само да допълня, бях в контролният съвет на НОА сега НОКА и много добре знам че тази организация е фантом пълен въздух под налягане, ако може да се вземе с нея някоя Евро пара ще се вземе иначе бранш, защита на членовете в бранша….. абе кой го интересуват тия глупости.

 8. до Даниел. това е тазгодишната средна цена на овчето мляко за фермата за която пиша. тази ферма предава по един тон овче мляко на ден и както писах за миналата година от овца е предадено по 250кг мляко. За вълната, която Ви пиша навремето се пращаше до 12 лева за качествена мериносова вълна. Ако не вожеге да асемелирате за какво става дума- да получиш и продадеш от една овца-50кг мляко, 1.5 агнета и 11кг вълна това говори лошо за вас.

 9. Г-да, за страна от източен блок каква продукция и пазар съответно икономика говорите??? Парите са на западния пазар, а вие работите с техни гени и искате да се състезавате с тях. НИКОГА НИКОГА … ако не разбрахте няма да имате печелившо овцевъдство и козевъдство. Изтокът апропо Русия не плаща, а граби! Трябва да сте уникални!!! Балкански ендемити, интересни и интригуващи. Как?? Със западни породи, коите западът ви продава? И които се надявате да им върнете??? Със източен безпаричен пазар? Мислете, не вършете глупости. “Нашенското” това трябва на света!!! Ние сме богата държава!!! Кое е нашенското???? Мислите количествено, а не качествено, България е малка страна с качествена земя, вода и природа. Не проучвате по правилният начин нашите гени (овце,кози,говеда….), а търсите количествата на запада без оглед на качеството. А както знаем е пълно с ментета.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук