Уважаеми животновъди,

Напоследък много се изписа за Чумата по овцете и козите и все от знаещи. И в началото да кажа – аз не знам достатъчно за тази болест и основно се опитвам да чета и да питам знаещите повече от мен…

Първо има ли чума? Категорично „ДА“! За съжаление….

Но да вървим нататък – ще опитам да отговоря на някой многократно задавани въпроси или направо внушавани „истини“. Но май е по-добре да обесня и аз хронологията….

Какво ще правим и защо точно така? Защо БАБХ не е уведомила хората? Защо хората не знаят, че ще им е унищожат животните? Как може да се унищожат толкова много животни? И…..

Дали хората знаят, че ще им се унищожат животните? Как смятате? Зоната край турската граница е силно рискова. Точно поради факта, че от едната страна има пожар, а от другата – суха пшеница. Периодично прехвърчат искри и пшеницата се запалва. За да не се запали трябва постоянно да се полива с вода, но пък кой може да ожъне мокра пшеница? Освен това е нужна вода, хора, цистерни, пръскачки, пари, пари…. Аналогията е доста опростена. С животните обаче е по-сложно. Оттатък има различни болести, дето никой няма дерт да ги оповести, просто защото се извършва ваксинация за всичко.

Ползват се живи ваксини, които не позволяват да се прояви епизоотия, но пък циркулират вируси на всички (или поне на доста) страшни вирусни болести – Шап, Шарка, Нодуларен дерматит, явно и Чума по овце и кози.

Епизоотия не значи липса на болни животни – епизоотията е епидемия по животните – болестта ходи от животно на животно и обхваща нови територии – нещо като пожара. Затова и всяко открито животно, болно от определени заболявания, следва да се оповести на останалите държави. За Турска Тракия официално има оповестен само един случай на Нодуларен дерматит край Одрин преди месец – няма за никакви други болести! Може би там действително няма нито едно болно животно…

От нашата страна обаче животните са неваксинирани и те прихващат много лесно всеки прескочил оградата вирус. За съжаление това става прекалено често! И точно поради това, всички фермери от тази зона знаят какво следва – максимално бързо унищожаване на животните, закопаване на място, дезинфекции, почистване, пак дезинфекции… И след около 6 месеца – ново зареждане. Така става всеки път, когато ние си свършим работата!

Защо не крият заболяването? Защото много добре осъзнават къде се намират. Те са фронтовата линия! Те поемат първи удара и знаят, че ако не устоят, заразата ще премине навътре в страната! Макар и да обичат животните, те не пропускат да информират ветеринарните власти, вместо тихомълком да извикат джамбази. Дали познават Чумата по овцете и козите? Надали знаят подробностите, но не им е и нужно – винаги се действа еднакво!

Прекалено силно се тръби, че БАБХ не е информирала фермерите. Аз лично не смятам така! Имам преки наблюдения от средата на 2015 г. – не сме спрели да се срещаме с фермери и да тръбим за опасността от болести по животните. Говорихме за Антракс, Бруцелоза, Заразен нодуларен дерматит, говорихме за Инфлуенца по птиците, говориме за Африканска чума по свинете – всичко, което е край нас и може да ни засегне всеки момент. По отношение на Чумата по овцете и козите също изготвихме листовки, поставихме на сайта на агенцията изключително много информация, организирахме срещи с фермерите по граничните с Турция райони, обучихме доста колеги. Сигурно има доста фермери, които не познават заболяването – дано не им се наложи! Но пак повтарям – не е работа на фермера да разпознава заболяването. Неговата задача е максимално бързо да уведоми ветеринарния си лекар, че има нещо нередно с животните. А от там нататък се задейства плана за разпознаване на заболяването и се включват необходимите институции.

Как се случи у нас този път?

Точно по този начин! Стопаните в с. Воден имат проблеми и се обаждат на регистрирания ветеринарен лекар. Той опитва да установи заболяването и когато осъзнава, че това е нещо нетипично информира колегите от ОДБХ Ямбол. Симптомите са нетипични за конкретно заболяване и екипът взема проби за няколко заразни заболявания и в резултат на това се установява Чума по овцете и козите. Не отговаря на истината, че колегите не познават заболяването – те вече бяха преминали няколко обучения точно за разпознаването му (в България, Гърция и Турция), като последното бе проведено 2 седмици по-рано в София. Просто симптомите бяха нетипични!

Лабораторията по особено опасни вирусни заболявания на животните към Научния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) вече бе преминала междулабораторното изпитване за разпознаване на Чума по овцете и козите, макар никога да не е изследвала проби от терена. В резултат на уменията си, те поставят безапелационно диагнозата на база изпитването на получените от с. Воден проби. Всичко това стана по стандартната процедура! И тогава вече се включи и моята дирекция. Поради факта, че това бе първия подобен случай в страната ни, поради факта, че заболяването за първи път бе докладвано в рамките на ЕС, аз разпоредих да се вземат нови проби от животните в с. Воден.

Пробите бяха взети съвместно от колеги от дирекцията и ОДБХ Ямбол. Аз също бях там. За съжаление, въпреки надеждата ни някой да е сбъркал, наличието на заболяването отново бе потвърдено! Но това не ни обезсърчи и вторите проби бяха изпратени в референтната лаборатория на ЕС (CIRAD) във Франция. Макар това решение да забавяше вземането на мерки, ние държахме да сме 100% сигурни, че се касае за Чума по овцете и козите. И когато от там също потвърдиха заболяването, БАБХ направи пресконференция. И тя бе след заседанието на Кризисния щаб, за който се спекулира, че не се е състоял!

Кой дошъл, кой публикувал, кой чул, кой разбрал… По същото време се унищожаваха птиците във фермата в с. Дончево заради доказаната там инфлуенца и повечето медии не отбелязаха новината.

А мерките нямаше вече за кога да се отлагат – следваше спешно унищожаване на източника на инфекцията, както и вземане на проби от околните села за изнесен там вирус.

Другото по хронологията вече го знаете – след ликвидирането на огнището в с. Воден всичко се следи в дълбочина и всичко се анализира във всички възможни плоскости.

Ще ми се обаче да напиша още нещо. Заболяването не е „внесено“ от ветеринарните специалисти! Ветеринарните специалисти са жертва като стопаните – доста се изговори за нужда от психолози за фермерите. А за колегите там? Ние също сме хора и също имаме чувства! И нашата работа не е да потушаваме протести или всеки път да мием улиците с дезинфектант. Или да стоим на пост пред фермите, та да не се изнесе от там болно животно! Ние сме преди всичко медици – моля ползвайте ни по предназначение! И не искайте от нас да бъдем медии или пък да говорим като политици – май ние единствени осъзнаваме, че няма време за бавене! А и нашите процедури са съвсем ясно разписани – според тях не се политиканства, а се действа бързо!

А ако желаете да говорим – това се прави в мирно време! Винаги сме се отзовавали! Сега обаче ние ще продължим да сме ветеринарни лекари!

Д-р Георги Чобанов, БАБХ
20.07.2018 г.

35 КОМЕНТАРИ

 1. Незнаяя какви са стъпките за да убиеш животно преди да си му дал шанс за живот.Да доуточна заразено животно.

 2. Какъв Ветеринарен лекар си бе Малоумник ти краде видя чума болести в България няма нито една Държава чума ни в Турция ни в Румъния от къде дойде чумата от ГЕРБ трябваше да прибере пари от Евро Съюза но някой ги преброяването и АЙДЕ овцете в този регион Чума ви ти луд ли си ти спал ли си в кошара да агниш нощно време дол ли си сригах ли си пасъл ли си заклал ли си болна овца или умела къде видяхте за тоя период 30дни ако имаше чума ще ха да измират половината животни само съд ще ви оправи малоумници

  • Те са толкова и лекари всички с купени дипломи.Дали може да различи овца от Алабай?

   • Юнал Ибрям с туй име да имаш роднини в Турция случайно? И те ли овце гледат или кученца. Омешали сте ги нещо и стана белята случайно или не след Рамазана.

    • АТ ида нямаш роднини в Герб?И да не би да отглеждат ТИКВИ?Ако е така,я виж каква ТИКВА са отгледали като тебе??

 3. Какви лекари сте вие най-обикновенни долни и продажни педали сте.Къде са симптомите на чума, къде са умрелите животни от чума?Има само продажни службогонци, дано Господ накаже всички вас които убивахте здрави животни и тези които ви охраняваха поколенията ви до девето коляно бял ден да не видят и къде що има болест да ги споходи.

 4. Уважаеми доктори! ПОКАЖЕТЕ ПОНЕ ЕДНО СТАДО, В КОЕТО Е ВЗЕТА ВТОРА ПРОБА! ЗАСТАНЕТЕ ДО СТОПАНИНА, ОТ ЧИЕТО СТАДО Е ВЗЕТА.

 5. Отново закъсняло и оправдателно изказване. ДОКТОРЕ! НЕ СЕ ИЗГРАЖДАТ САНТАРНИ ФИЛТРИ, КОГАТО В БЛИЗКИТЕ 4 КМ НЯМА ЖИВОТНИ, КОИТО ВИЕ ИЗБИХТЕ БЕЗ ОСНОВАНИЕ!
  ОТ ВЧЕРА ПО ГЛАВНИТЕ ПОДСТЪПИ НА ОТКЪМ ГЛАВНИТЕ ПЪТИЩА СЕ ИЗГРАЖДАТ ФИЛТРИ. ЗАРАЗАТА Е УСТАНОВЕНА ПРЕДИ МЕСЕЦ. ХОРАТА НЕ ВИ ВЯРВАТ! ДНЕС ГО ВИДЯХ С ОЧИТЕ СИ. ИМАМ И СНИМКИ. от т.нар. филтри.

  • колега, чумата я има – видях документите. ОБАЧЕ! видях неадекватното държавно поведение, което “разказа играта на ветеринарите”.

  • бойко стоянов това, дето беше на сайта на БАБХ беше подправено, в профила ми го има, ако някъде има нещо друго, не знам

  • колега, повече не вярвам на нищо без личен подпис и син печат. аз днес видях животните на Ана и Тошо отблизо. утре ще искам всеки стопанин да получи резултатите от фермата си по ушна марка и описание на животното. ако това не се случи – лично ще поискам оставките на водещите администратори.

  • Ани не дава никой да влезе в здравото й стадо. Аз днес видях животните. Абсолютно здрави. Утре ще настоявам регламента да се приложи както трябва: ИЗБИВА СЕ СТАДО, КОГАТО ИМА ПОНЕ ЕДИН ДОКАЗАН СЛУЧАЙ НА ЗАБОЛЯВАНЕ”.

  • Не се познаваме, но страшно се радвам, че има хора като Вас, които да се стремят към истината.
   Дано някоя от “козите” и да не се е разболяла

 6. Абе Д-р Чобанов А я кажете на хората когато има видимо огнище на зараза как се процедира и какви трябва даса формите на дезинфекция и карантина и тогава ми говорете за правила и колко е времето за смърт при зараза на такива животни и има ли ваксини който се бият на уш заразените животни тъпанари мръсни

 7. Ало докторе,като имате чувства и дълг ,къде са ви профилактиките и изследванията.

 8. Пояснете професионално Как заразено стадо кози с чума оцелява 33 дни и защо нямаше карантина и аутопсия на положителните проби? Нали затова ги маркираме? Или просто е нямало чума и другото не е лекарска работа, а политическа или икономическа?

  • Познат номер. Когато човек не иска да каже истината, почва да имитира чувства и хоп, немалко се хващат.

  • Трябваше да има действия, ама нямаше. Хубаво, че редовно имахме информация във фейсбука, как се движат нещата, но това не беше достатъчно.

 9. Стопаните загубиха всякакво доверие в управляващите и компетентните лица. Видя се, че е голяма бъркотия и не се спазват процедури, предвидени от ветеринарната медицина.

 10. Колега, искам само да те попитам: Колко пъти си хващал спринцовка през живота си?! Нищо повече!

 11. Вирусолози, епидемиолози, инфекционисти – с цяла плеада авторитетни учени разполага Тракийски университет – Стара Загора, но за съжаление близо месец след като беше открито първото огнище на чума по дребните преживни животни у нас, нито една отговорна институция не ги е потърсила за консултация или професионално мнение. Нито преди масовото избиване на близо 4000 овце и кози, нито след това.

 12. „Сега не сме им необходими. Чиновниците явно знаят всичко, имат разписани документи, чиито разпоредби стриктно спазват. И те имат последната дума, а не учените“, заключи проф. Михни Люцканов.

  “На питането ни защо поне в Областния кризисен щаб в Стара Загора не са били поканени учени от Тракийския университет, директорът на ОДБХ заяви, че в Дирекцията имат точно разписани правила, които тя е длъжна да спазва.”

 13. Доктор Чобанов и той е поредния лъжещ боклук мамицата му мръсна

 14. Ех, че станахте за посмешище на всички! Вие господа административни кадри в гр. София ,трябва веднага да напуснете топлите местенца, които обитавате и да станете едни прости чобани, макар че ми се струва и това няма да свършите като хората . Да походите малко на чист въздух сред природата, та дано ви се проветри главата !!!!!! Резил отвсякъде.

 15. Чума има! Бабата Дора е с нови зъби с парите от държавата и за кози не ще и да чуе! А кравата от Болярово загуби всички съдебни дела! Само Курито Нинова си направи успешна реклама на техен гръб и избяга. Честито на всички!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук