Кой е длъжника – зам.-министърът или овцевадите

10

Бунта на овцевъдите завърши с няколко уволнения и „пирова” победа от 15 лева. Както си е навсякъде, жертва стана един министър, който доста е направил за животновъдството /разбира се, че не може да е и идеален/. Всъщност, точно хората за които вероятно е направил много,  го „умъртвиха”, както Иванко и Брут умъртвиха цар Асен и Юлий Цезар. Не случайно цитираме тези случаи от историята.
Повечето от организациите искащи оставката, са развъдни и вероятно не знаят, че „бащата„ на развъдните организации е Цветан Димитров /за това ще разкажем допълнително/.
Не им е работа на развъдчиците да се месят в производствените дела на фермерите. Нека най-напред да си оправят селекцията и тогава да поведат дружината. Защото в момента, в които паднат преференциите за селекцията и ще останяат без членове,
както Иванко е останал без армия.

Успеха на протеста се дължеше най-вече на ситуацията в районите с чума. Много от присъстващите дори не разбараха каква е основната идея на протеста.
Имаше хора, които бяха дошли с ясното съзнание да защитят потърпевшите от болеста.
Имаше хора, които бяха дошли само за да се получат някакви пари.
Имаше овцевъди, които отглеждат овце от автохтонните породи и големият спор за Наредба 3 беше, че на тях не се иска продукция, но и те бяха дошли да викат за  трити червени банкноти от по пет лева.
Балканските нрави действаха на сто процента.
Нека да видим какво е направило МЗ през последните седем години и какво са направили овцевъдите.
През тези години нямаме намаление на отглежданите овце.
Дори при овцете майки, в сравнение с 2010 г имаме увеличение с над 3000 бр овце -майки. Нормално е броя на стопанствата да намалява, но отглежданите овце да се увеличават. Така че,  за тези седем години сме стигнали средно по 40 бр отглеждани овце майки в стопанство, което е все още ниско. Преработеното овче мляко също се е увеличило до 28,8 хил.т.

Въпреки това цифрите са не смешни, а направо жалки. Пада се по 28 кг надоено мляко от овца.

Казват имало още продадено толкова мляко. Кого топли това, само фермера – няма данъци, няма контрол. За какви млечни овце говорим, близо милион и получаваме по 28 кг мляко.
Слънчев лъч имаме в износа на млечни продукти от краве и овче мляко – от 23 хил.т през 2012 г на 45 хил. т през 2017 г. Щом в Австралия, в три от „веригите” по всяко време може да се намери наше овче сирене, значи нещата стоят добре.

На по “чаша” българско кисело мляко

Отиваме към един от най-важните аргументи за искане на оставки. Цената на овчето мляко през тази година.  От 0.75 ст през 2009 г на 1.27 лв през 2017 г. Цената за тази година е в рамките на 1-1.25 лв., всъщност това е отражение на цените в Европа. В Гърция цените от 0.92 евро паднаха на 0.80 цента. Някои мандри също отказват да вземат овче мляко.  Никой не може да ги накара на сила да купуват и да дават по 2 лева за кг. – нито министъра, нито министерството. Именно тук трябва организациите да проявят работоспособност – решението е нова визия на отношенията с мандрите.
Тук може да се добави, че нашите овцевъди ни осигуряват по няколко кг овче сирене годишно. По отношение месото нещата са още по-зле, там ни се осигуряват точно три порции агнешко за година – 1.6кг месо.
Вероятно има и други проблеми за исканата оставка на Зам. Министъра. Може би, че той в прав текст им каза, че предлаганите цени от Турция са много ниски и да се продават другаде агнетата. Всъщност, не се знае дали въобще има агнета за продажба. Вътрешния, сивия и външен пазар, беше добър през тази година и всеки си взе неговото.

До тук равносметката на овцевъдството е: дадено на обществото по 1.6кг месо и няколко кг сирене на калпак за страната.

Получено от овцевъдите:

за 2008 г.  от 31-71 лева  за 557 000овце
за  2018г  от 47-90 лева за над 1млн. овце

което е над 2.1 пъти в повече за периода. Милионите са станали от 26.8 на 69.9. или 2.6 пъти повече.

Това е равносметката. Не искаме да влизаме в детайли и да прибавим към тези суми другите, които се получават за пасища, де минимис и всички останали програми.
Кой е длъжника – заместник-министъра или овцевъдите.
Нека обществото прецени, но трябва да се знае – то иска качествени и на достъпни цени хранителни продукти.
Освен това, то (обществото) си трае до един момент, но и то може да яхне „метлата” на протеста, защото също е чувствително, както нашите животновъди.

Овцевъд & Козевъд  декларира, че тази статия не обслужва никакви лични интереси или такива на организации, съюзи и асоциации. Нашите експерти, така виждат нещата и така ви ги представя.

Съвместна публикация на сайтовете www.ovce-kozi.com и www.govedovad.com

10 КОМЕНТАРИ

 1. Доста занимателна статия , ако я чете човек който не вниква и не знае подробности.Увода без коментар , но пък със забележка , колкото на развъдчиците е работа да се месят във производствените дела , толкова и на министерството със въпросната наредба е работа да вменява задължения само на едната страна , визирам предимно производител и преработвател на мляко и месо.Интересно е и обобщението как всички или почти всички протестиращи са толкова заблудени , че въобще не са знаели къде и за какво са , уверявам Ви , не са толкова ТЪПИ.Много е показателен и факта с цитираните цени и производство и това , че всичко се случва и се върти около 2009 г.и след това , защо примерно не се сравняват цифри със 1989 г или някоя друга година примерно около 2000 г.Не ми се продължава с аргументация затова спирам , но като за поръчкова статия е добра общо-взето.

 2. Да, но Симо Караколев ще иска ВСИЧКИ овцевъди и козевъди да членуват при НЕГО. Той да е онбашията на овчарите!
  С държавни кинти!!!

 3. Както винаги пирамидата се клати от зле поставената тухла за основа. Аритметиката миже и да е вярна, но не е вярна основната цифра върху която се извършват сметките. Взима се за основа бройката на животните заявени за събсидии, а тя е силно завишена в сравнение с реалната бройка.

  • Докато има овце “само на хартия” (т.е. ушни марки които никога не са били на животното, а съществуват във ВЕТИС), докато “млечните контроли” се правят на бензиностанциите на чаша кафе (присъствах на такава) и млечните проби от “лицензираните пробовземачи” се правят директно от лабораторията или от мандрата, а не от “независими хора”, НЯМА да има вярна “аритметика”

 4. Всеки сложен проблем има доста обикновено и лесно решение !!! Сега в условията на демокрация място за проява на не аргументация профанщина и управление само от позиция на статуквото на управляващия е обречено на проява на конфронтация по всички нива на обществото !!! КОЛКО ОТ тези отрудени хора от об. Болярово включително и даже кмета на общината биха се противопоставили на евтаназия та на животните при доказана необходимост ??? НИКОЙ !! КОЛКО ОТ тях премълчаха и простиха на некадърността на власт имащите пак НИКОЙ Е трябваше ли чума с некадърност да се решава ??? САМО НА ТОВА ЛИ СМЕ КАДЪРНИ ???!!

 5. Някой в тази Държава може ли да каже колко животни има умрели от чума след като има толкова заразени? Не говорим за принудително умъртвените!

 6. Браво, браво. Добре скалъпена поръчкова статия. Вие когато трябвате на определени кръгове,се активизирате безупречно. Ей с битурбо сте,нямате грешка.

 7. Брей за всичко са виновни неблагодарните развъдни организации, а екс зам министъра целият в бяло! А като сте тръгнали да гледате под лупа парите изплащани за селекция, защо не сравнихте ставките изплащани на животни под селекционен контрол със ставките на животни без селекционен контрол? Съответно и сумите изплатени по двете направления. Защото имаше едни две начални години, в които вторите животни получаваха по-висока субсидия от животните под селекция , като срещу тези пари никой контролен орган нищо не търсеше на фермерите. Също така да напомним, че по първоначална идея животните извън селекция трябваше да получават по 6лв на глава, а животни под селекция по 60лв. Но още в първите две години се получи типичен управленската ни върхушка абсурд. За улеснение на смятащите в МЗХ годишният ресурс по едното и съответно по другото направление просто бе разделен на броя кандидатствали и се получи така, че неконтролираните взеха над 60 лв, а тези под селекция под 60. ИДИОТИЗЪМ! С отпадналия член от Наредба 3 се вменяваше на част от животните под селекция и доказване на продажби на продукция с фактури. Същевременно животните извън селекция си вземаха спокойно техните пари и никой не повдига въпроса защо има такава непропорционалност между субсидии и изисквания/вложения в двете направления.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук