Обратната страна на медала относно – карантината

30

От това, което се случва през последните дни в заразения район и извън него, свързано с чумата, започна да изнервя разбиращите и обществото. Разбира се, фермерите ще са най-потърпевши и искат, не искат, ще си носят кръста, както го правят много граждани на тази страна. Не случайно, вчера поместихме статията как се е правило карантината в миналото.

                  Как се правеше карантината преди 1990 година

В един от коментарите се казва:
Този чичко е гледал много американски филми.
Вероятно е така, нали е бил командос. Но човака казва: –
След 45 дни ни шап, ни син език.
Сега сме вече сигурно 30-ти ден и сме в началото. И ако продължава така, може да хванем зимата. А в началото на зимата идва шарката.
Днес бяхме шокирани от едно предаване на телевизията, за една потенциално заразена ферма – чакат се резултатите.
Поне 30 човека и десет автомобила.
Един от присъстващите  е и председател на епизотичната комисия в областа.
Ветеринари нито един, а се казва, че има десетки командировани.
Вероятно пишат протоколите.
Няма дезинфекционна площадка, няма пръскачка, ама то, ако е като тази, която „чуркаше” оня ден, може и без такава. Само една намокрена слама, (която всеки от присъстващите я е заобикаля да не си намокри обувките), с какво, пак никой не знае.
Десет лица с телефони снимат.
Какви са тези хора, имат ли документи, кой ги е допуснал в обекта, откъде идват – никой не знае. Ами ако са политически или икономически провокатори.

Карантина така не става.

Затова се гледат филми, за да се научим, както е правил г-н Тодоров. Гледал филми, ама се научил.
Мерките трябва да са крути – председателя на комисията се сменя веднага – не е нормално в негово присъствие да се допусни това. Ами когато не е там.
Младежите с телефоните. Задържани и до „стената”, докато не си кажат всичко – какви са, кои интереси педставляват, кой ги е изпратил. Ето затова са автоматите – отговаряме на реплика на наш читател.
Фермерите – отново незнаещи.
Този скромен овцевъд, трябваше да грабне лопатата и да пусне кучетата и да ги разгони всичките. Ами тези с телефоните се подиграват с трагедията, която изживява семейството. Смееха се нагло и се правеха на отворковци. Ами, ако стадото му е чисто, а тези хора принесат заразата, какво правим. Всичките присъстващи са посетили много други ферми. Имаме подозрение, че в една от фермите заразата е внесена от роднина.
Ако слушате внимателно изказването на д-р Илиев, той говори за 20 дни съхранение на заразата. Предполагаме, че вече на фермерите  е изнесена лекция, какво се прави по време на карантира. Една госпожа казва: – Няма да ги пусна. Не е чела Закона жената, няма лошо в това. Но поне да помага за приключване на изследванията. Нормално е да не и кажат номера. Защо, фермерите си знаят.
Ясно е, че карантината поне досега се прави да се отчете дейност. Що кола и хора се извървя в тези села, за пет години не са идвали толкова много.
Също така, политиците нека не възсядат тояжката на чумата, а с други начини и подходи да помогнат за излизане от ситуацията. Нека да помагат когато района излезе от карантина, да помогнат хората да си намерят животни, да дойдат да помогнат за изкупуването на продукцията, ако искате да дойдат и да събират  сено.
Незнание на специалистите или нежелание да си извършат задълженията като хората, също е от обратната страна медала. Може би и двете. Но, съгласете се, не може на входа на страната, на границата да се демонстрира дезинфекция, без човека да си беше сложил костюм. Приемаме, че така е било на демонстрацията, но с едно голямо но.

Публикуваме как се прави карантина, материала  е  от коментар на нашия читател – Lyudmil Ivanov.

Тези наши специалисти спят, двадесет дни докато получат резултата от лабораторията.
След това продължават да спят още 10-15 дни. И когато разбират, че заболяването се разпростира и в съседни села се усещат и започват да действат.Но и тези им действия са смешни, бутафорни.
Карантината означава- забрана на движение не само на животни ,но и на хора; дезинфекция включително и на хора ; забрана включително и за посещения на хора.
Налице- почти 1 месец неуката и безхаберна власт спи( установена чума, а 20 дни никакви ограничения- свободно пасът, свободна търговия).
Карантината, която установяват е бутафория, „мижи къорчо да те лъжем”- в огнището под карантина пълно с гости, не щеш ли журналисти, репортери, че дори и безхаберни политици. И всички те потенциални разпространители на заразата .
Еманация на „ компетентното” управление- на 18.07 МВР министъра ( протеста на гилдията приключил, той не е уволнен казва пред ТВ екрана: „ от утре започваме да умъртяваме болните животни; на 19.07 сутринта министъра на земеделето от ТВ екрана казва:”за сега отлагаме умъртяването”.
Вината.
Основната вина е в министъра на земеделето и в Министерски съвет.
Още в ранния процес на алгоритъма решенията се взимат от минстерски съвет ( само той има юрисдикцията да организира работата на няколкото министерства.. Очакванията, че един гилдиен( протеста беше организиран от гилдията на овцевъди, козевъди) протест, ще нанесе повече поражение на управляващите са наивни.
Получили обещания за повечко пари- добавки, надбавки, те си отидоха по селата да си гонят бизнеса. Ако следващите няколко месеца разберете, че чумата се е появила и на други места припомнете си за този проспан месец.

Овцевъд & Козевъд

30 КОМЕНТАРИ

  • Пак Курвелия виновна.Ако не иде , защо опозицията не иде , ако иде …защо е отишла.Ако не каже нищо , си мълчи и е съгласна.Ако каже…то лъже.Угода няма.Не съм от БСП , не съм от Герб , не съм от патриотката партия , не съм от десните партии.Аз съм реална и справедлива.

  • Snejka Dimitrova току що в парламента БСП призна че има зараза.Курвелия бе там каза че няма зараза прегръщаше козлетата и призоваваше хората дане се подчиняват на мерките.В момента има заболели животни и в Болярово кой ще поеме отговорноста ако заразата се разнесе и в други населени места от саботьорите които обикалят там като шумкари

  • Пак нещо се разминаваме.Корвелия не е отричала , че може да има чума.Искаше документи и доказателства.Искаше превантивни мерки.Искаше повторни проби на истински ветеринари.Искаше да се спасят здравите животни.Но не би ! Пак нещо не следите.Аз работа 12ч в Испания и смогвам да проследя.Жив и здрав бъдете !

  • Snejka Dimitrova документи може да си иска и без да ходи да се прегръща с козлетата.А мярката е една-Избиване на всичко в зоната на контакт независимо дали пробите на животните са положителни или отрицателни.Дезинфекция и забрана за отглеждане на животни в следващите 6м.Тя оспори всичко това и призова хората да протестират

  • В ред ли си ? Ами ако няма чума защо трябва да се избиват животни ? При съмнение в дадено стадо защо не се постави под карантина ? Колко животни умряха , като периода е от 8-10 дни ? Не трябваше ли по умно да се действа ? Не трябваше ли да се дизенфекцира , да се спрът животните от паша и да се следи състоянието им ? Или пак се започна с краката на горе ? Къде е логиката ? Сутрин Порожанов казва .Има в стадото на баба Дона .Пред нея казва няма.Има ли или няма ????? Това трябва да се направи.Не евтаназия без доказателства !

  • Snejka Dimitrova май ти нещо не си в ред.Как ако няма чума като има.Да отидеш там и да оспорваш това кото го поставяш под съмнение е саботаж.И не ми дрънкай глупости от сорта на карантини и ваксини.Карантината за това е след като се унищожи всичко което би могло да е в контакт без значение дали е здраво

  • Почети малко мнението на истинските ветеринари.Не мислиш ли , че мургавелите не са ветеринари ! Не спори с мен , а с науката за животните.Хайде лек ден.Не ми се губи времето !

  • Snejka Dimitrova извинявай бягай да миеш чинии или да смениш памперса на някоя насрана баба в Испания.Изказвай си мнението като си тук а не да поучаваш от далеко

  • Харчи си парите които ти дават да оплюваш.Моите ги изкарвам честно като готвачка.И чиний понякога мия .в нас всеки ден.Не ми е обидно.Обидно е да си плиткоумен !

  • Simeon Ivanov нинова трябва да е отговорна. Тя ги разбира тия неща. Нали затова ходи там,да помогне!

 1. Защо не се прилагат ограничителните мерки за движение?!? Защо никой не коментира факта, че едва всяко трето животно във фермата на баба Дора е маркирано?!? Това е грубо нарушение на закона, ще се търси ли отговорност от виновните лица?!?

 2. Вие взехте да се пооливате с пригласянето. Поставяло се е преди под карантина но за шап, а вие това не го казвате. Стига вече положението е много нагнетено от много страни и да не дразним лъва защото той още спи!

 3. Сакън ! Не пипайте баба дора! Маркирани,немаркирани,-нейните остават! Тя не вярва.ни на доктор ни на министър. Ама май ще и подарят 100 животни,а нейните ще обезпечат с пари.

 4. Ivo Valchev според закона баба Дора не е земеделски производител а драгливите и кози не са маркирани.На всичко отгоре тя каза мен държавата не ме интерисува аз ще направя всичко възможно да си запазя козите

 5. Е,щом боба дора не се интересува от държавата,-защо държавата да се интересува от козите и? Евтаназия,-спасяваме държавата!

 6. Ivo Valchev днес в парламента БСП заяви ние никога не сме твърдели че няма зараза

 7. Ivo Valchev, така няма да стане. Нали живеем в обществен строй, държавата е структурата. Ако всички нарушаваме законите, а когато ни връхлятят нещастия (земетресение, наводнение, чума по ДПЖ, телефонни измамници и т. н.), кресливо настояваме държавата спешно да се погрижи за нас. Докато не се научим да спазваме правилата и да изискваме и другите да не ги нарушават, все живота на Андрешко ще живеем и ще тънем в неуредици и нищета.

  • Аз съчувствам на баба дора,и в нейна подкрепа:-къде са били органите,та злото е стигнало до баба дора? Ако са взели превантивни мерки,нямаше да се стигне да тези аксцесии! Сега обаче евтаназията на баба дора е задължителна,защото заради нейните кози ще гръмне южна ,България,е баба доре съжалявам,- помисли малко да горят ли още и още,щото ти стана известна???

 8. Случаят ЧДПЖ еярък пример на некадърност, некомпетентност,бюрокрация,безпомощност на власта

 9. Ivo Valchev това бе най големия саботаж в такъв момент да поставиш под съмнение мерките защото народния предсавител е с имунитет.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук