Комисар Андрюкайтис: БАБХ действа по единствения възможен начин да овладее чумата

27

Евтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата по овцете и козите в Южна България. Това коментира в ексклузивно интервю за БНТ комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Брюксел ще покрие 75 процента от разходите, свързани с компенсирането на собствениците на умъртвени животни.

Съобщението за чума в България е получено в Брюксел още на 20 юни. На 22 юни лабораторните тестове потвърждават опасенията. От този момент, според комисар Андрюкайтис, българските власти и Европейската комисия работят в тяхно сътрудничество. Според него няма никакъв друг начин на действие в подобни ситуация, освен умъртвяването на заразените животни.

„В случай като този, когато вирусът се пренася между животните, единственият начин е животните, които са заразени да бъдат убити. Същото се отнася и до африканския свински грип и птичия грип. Следва умъртвяване, погребване, дезинфекция – всички стъпки трябва да бъдат приложени, и следват компенсации от Европейската комисия.

Собствениците ще получат обезщетение не само за умъртвените животни, но ще бъдат поети и всички останали разходи, свързани с почистването и дезинфекцията на фермите и оборите. ЕК ще поеме 75 процента от разходите. Според комисаря е много важно хората от засегнатите региони да изолират здравите си животни“.

Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Нулева толерантност към преминаването на месо или животни от едната страна на границата към другата. Трябва да изпратим ясно послание – единствената възможност да защитим здравето на хората и животните е да се избягва директен контакт между живи животни.

Съществува вероятност вирусът да е дошъл в България от Турция, затова Брюксел е изпратил писмо и до турските власти, за да се съгласуват по-нататъшните действия. Според Андрюкайтис не трябва ситуацията да се използва за политически цели.

Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Искам да напомня на българското общество, че в момента имаме и друг вирус в Румъния – в дунавския регион има африкански свински грип. В Румъния хората също не разбират какво става, но те виждат как прасетата им умират. Констанца е много близо до българската граница. Можете ли да си представите какво ще стане, ако африканския свински грип дойде и в Северна България, след като на на юг има чума. Моля ви – бъдете много бдителни и внимателни по отношение на вирусите и заболяванията.

Еврокомисарят каза, че целта на експертната група от Брюксел, която в момента е в България, е да помага на ветеринарните власти и да отговаря на въпросите и страховете на хората, свързани със заразата.
източник:БАБХ

27 КОМЕНТАРИ

 1. Доверието към МЗХГ е толкова сринато, че министъра вече не може да убеди хората в елементарни неща! Мисля, че ако каже колко е часа няма да му повярват.
  Трябваше да бъде уволнен и Николай Маринов, защото той има актив към сриване на това доверие, потулвайки много жалби и сигнали.

 2. Лъжат,за да си продадат и подновят военните запаси.Румъния и Български ще плащат затова с убитото си животновъдство.Стига лъжи,господа министър! Бъдете българи и отстоявайте интересите на гражданите си, защото утре ще бъдете записани като палачи,родоотстъпници в българската история.Българският народ е трудолюбив и жилав.Лесно няма да повярва в измислените ви чуми,вируси и тинтири минтири.И ,ако в Европа не ви познават,тук в България ще бъдете заклеймени като убийци на народа си.

 3. “Неуки хора, безхаберници, такива хора управляват.
  В началото на месец юни, ветеринар в резултат на клиника и патоанатомия поставя диагноза-чума ( диагнозата е под „обсервацио”- наблюдение за заболяването. Пълното доказване на заболяването става, чрез серологично изследване).
  Заболяването е в групата на изключително опасните заболявания, за които има установен алгоритъм на поведение, който предполага следното поведение:
  Ветеринарят моментално (повтарям, моментално) сигнализира компетентните власти.
  Те правят две неща- моментално налагат строга (много строга ) карантина на селото, фермата , в която има съмнение за чума. Налагат само строга карантина, но не избиват животни.
  Второто, което правят е моментално изследване в референтна лаборатория- резултата става за няколко дни.
  След установяването, че има чума, властите разширяват периметъра на строгата карантина, няколко километра радиус предприемат умъртяване на животните (ИЗПОЛЗВАНАТА ДУМА-ЕВТАНАЗИЯ Е НЕТОЧНА, ТЯ ИМА ДРУГ СМИСЪЛ). само в първоначалното огнище (ферма, село).
  Останалата част от територията поставена под строга карантина животни не се убиват. Но цялата територия е под строг контрол и наблюдение на животните в нея.
  Така действат в грамотно управляваните страни.
  Тези наши неграмотници спят, двадесет дни докато получат резултата от лабораторията.
  След това продължават да спят още 10-15 дни. И когато разбират, че заболяването се разпростира и в съседни села се усещат и започват да действат.Но и тези им действия са смешни, бутафорни.
  Карантината означава- забрана на движение на само на животни ,но и на хора; дезинфекция включително и на хора ; забрана включително и за посещения на хора.
  Налице- почти 1 месец неуката и безхаберна власт спи( установена чума, а 20 дни никакви ограничения- свободно пасът, свободна търговия).
  Карантината, която установяват е бутафория, „мижи къорчо да те лъжем”- в огнището под карантина пълно с гости, не щеш ли журналисти, репортери, че дори и безхаберни политици. И всички те потенциални разпространители на заразата .
  Еманация на „ компетентното” управление- на 18.07 МВР министъра ( протеста на гилдията приключил, той не е уволнен казва пред ТВ екрана: „ от утре започваме да умъртяваме болните животни; на 19.07 сутринта министъра на земеделето от ТВ екрана казва:”за сега отлагаме умъртяването”.
  Вината.
  Основната вина е в министъра на земеделето и в Министерски съвет и най-вече в председателя му.
  Още в ранния процес на алгоритъма решенията се взимат от минстерски съвет ( само той има юрисдикцията да организира работата на няколкото министерства.. Очакванията, че един гилдиен( протеста беше организиран от гилдията на овцевъди, козевъди) протест, ще нанесе повече поражение на управляващите са наивни.
  Получили обещания за повечко пари- добавки, надбавки, те си отидоха по селата да си гонят бизнеса.

  P.S. Ако следващите няколко месеца разберете, че чумата се е появила и на други места припомнете си за този проспан месец, както и за всичкото им неадекватно поведение след това.”

  Д-р Панчо Панайотов

 4. Аз не го разбрах унищожаване животните и същевременно изолираме здравите от болните, тоест иска да каже че не се изтребва всичко както при нас а само болните

 5. Тоя балтиоеврипеец леко се пообъркал! В Румъния си има африканска чума която дойде от горе надолу т.е. от техните страни, Украйна, Полша и сега ния я очакваме но не е свински грип де. Аман от приповдигнатите им постулати. Това бяха непознати за нас болести както и синия език, нодуларния дерматит, този вид чума по дребните преживни животни която никой не съобщава от какъв тип е. Провеждаха се редовни ветеринарно-медицински мероприятия и ваксинации за ред болести и ядяхме чиста и безопасна храна от месо и мляко. Изводите всеки да си ги направи сам

 6. Убиват се по хуманен начин всички животни от засегнатото стадо плюс животните от стадата, които са били в контакт с първите, като например общи места за паша и водопой, общ обслужващ персонал и т.н. Животните от стадата, които са в района, но не са контактни, се изолират.

 7. А ние виждаме как се унищожава животновъдството в Източна Европа,и разбираме защо.

 8. Четох преди време, че африканската чума по свинете вече отдавна е влязла в Русия с вечни резервоари сред дивите свине. Предполагам, че вече я има в Украина и Молдова, а от там е проникнала в Румъния. Бог да ни е на помощ. Но при уедреното свиневъдство все пак е по-лесно да се изолират и предпазят свинефермите, защото не излизат на паша като овцете.

 9. А📲📣Алооооо,по горе многозначително,кои сте вие,бе?Къде работите?От къде имате информация ,другари компетентни?Хората ви обясняват просто и ясно, какво е положението,а нашите вещи лица във фейсбук ,кой ги знае какви са,тролове сигурно,не ,,йок,, не е така!Млъквайте,вредители!Писна ни от нравствената ви нечистоплътност!

  • Работя в България,работа която ти не можеш.И аз не мога твоята,не съм по свирките а и не съм комплексар да обиждам хората които изразяват мнението си различно от моето.

  • Илиан Борисов ,свиркаджията,кой е комплексара?Вие сте много обидчиви, когато ви кажат истината, а когато си избивате комплексите с каруцарски език и маскарите хората с лъжите си не се обиждате,а само се опитвате да го правите, но….безрезултатно!Смешници!

 10. , кои сме ние и кои сте Вие няма значение, но от това “просто и ясно” видяхме до къде я докарахме. Вие ако сте на друг хал, блазе Ви. Хайде със здраве и дано скоро не хрупате европейска пластмаса!

 11. Крайно време е хора, които не знаят за какво става въпрос, просто да се спрат! Включително и няколко ветеринарни лекари, които за съжаление, са си взели изпитите по Вирусология, Епизоотология и Инфекциозни болести, явно по случайност …. Срам!

 12. Това с продажбата на 48 тона военни запаси и аз го четох. Пълна глупост! Хора, 48 тона се събират в два тира! Вие сериозно ли?! Какъв конспиративен капацитет би имал човек, който е опрял до продажбата на два тира агнешко?! Мислете малко!

 13. Очевидно е, че никой не е казал на Витянис Андрюкайтис какви точно са били действията на нашите. Излъгали са го! Ако някой му има координати, нека му каже, че избиха всичко наред в три километровата зона без значение дали е заразено. И стопаните няма как да си изолират здравите животни, защото такива не останаха след акцията. Я който не е разбрал, сега да изслуша още веднъж много внимателно интервюто.

  http://news.bnt.bg/…/ekskluzivno-pred-bnt-govori…#

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук