Как се правеше карантината преди 1990 година

12

В едно от изказванията си, по отношение на мерките, които се вземат за спиране на заболяването ЧДПЖ, премиера Борисов казва:
– “Няма друга европейска или световна практика, за това, какво да правим за животните, в местата с огнища на заразни болести“. – Той разпореди на министъра на земеделието Румен Порожанов, да даде информация, как се действало при подобни случаи, по време на управлението на БКП, преди 1990 година. “Армията затваря и загражда района, и се действа по същия начинИма държави, в които всичко се изгаря в десет километровата зона по границата на огнището на заболяването” – допълва  Б. Борисов.

Карантината е най-важното мероприятие, което може да прегради разпространението на дадено заболяване. Всичко трябва да се прави по инструкциите. И ние уж започнахме карантина, но хора от огнището се появиха на митинга в София. Само за няколко часа бяха хванати коли, които пренасяха животни от карантинните райони, за вътрешноста на страната. Оказа се, че в едно от последните заразени стада, собственика е имал връзка с колега от района на умъртвените животни. По телевизията видяхме, как една от пръскачките не пръскаше, а чуркаше. Как този работник щеше да олее хубаво гумите, няма обяснение. Коректноста на разтвора също е от много важно. Качеството на препарата още повече.
В тази връзка решихме да проверим какво се е правило по времето на БКП. Обърнахме се към нашия познат и добър приятел, фермера от Сливен – Панайот Тодоров – Полковника.

Г-н Тодоров, вие имате доста години служба в армията, участвали ли сте в такова мероприятие, като карантина. Виждате, стигаме до драконовски мерки да ограничим боласта.

Панайот Тодоров: – Благодаря ви за въпроса. Той ме връща в моята младост, когато разбрах, че да носиш пагона – това е чест, отговорност и гордост. Имах такъв случай, да използваме нашето призвание и за мирни цели.
Това се случи през далечната във времето 1978 г. Тогава бях ротен командир в с.Болярово. Има доста хора, които все още помнят тогавашната служлба – по цял ден учения, стребли и теория. Трябваше да сме готови да защитим Родината.
До 19 часа на учение и отидох да вечерям в селсаката кръчма. Точно сядам и идва викача и ми каза – Веднага при командира на полка. Отивам там, освен командира, командира на армията и един цивилен човек, вероятно ще е бил от партията. Командира от армията ме извика до картата, очерта един кръг около село Каравелово и още няколко села от този район и ми каза – “Искам 45 дни никой да не излиза, и никой да не влиза в района, включително и милицията“.
Веднага изкарахме от казармата двете роти, опасахме със съответните постове района. Блокирахме всички входни артерии и само през Каравелово, през централен КПП можеше да се влезе в другите села.
                                        Имаше шап и трябваше да го спрем.
По самата организация, всичко направихме за два дни. Изкопахме дезенфикционните ями, изпратиха ни техника да копаем гробове за животните. Варели с киселина да ги заливаме, защитни костюми, пръскачки и всичко необходимо.
Продуктите за селата стигаха до бариерата, разтоварваха се и камиона се връщаше. Тогава излизаше камион от зоната, товареха продуктите и след това където беше стоял се дезинфекцираше.
                                  Абе да ви кажа, и пиле не можеше да прехвръкне.
Ветеринарните специалисти също прекараха 45 дни в зоната. Забравих да кажа и най-важното. Всеки воиник разполагаше в сумката си с два пълнитела заредени с патрони.
                                             Имаше и опция за заповед за стрелба.
И така след 45 дни вдигнахме карантината, ама си беше истинска карантина. В днешно време съм виждал карантини, ама няма нищо общо с нашата.

Може би малко сме били „страшни” за населението, но си свършихме добре задачата -спряхме шапа до бариета пред Каравелово.

Овцевъд & Козевъд

12 КОМЕНТАРИ

  • Не разбира се . 🙂 По-скоро чичка с развинтена фантазия.Най ми хареса момента със стрелбата на месо. 🙂

 1. Тоя Пич е гледал повечко американски филми .Аз също съм преживял шап икарантина ,и такива фантасмагории ме разсмиват искрено.Иде реч замесец Април през още по-далечната 1972г а района на карантината е шабленския.За войска обградила селата и дума не може да ства защото района е огромен,а и такава дивотия на никого не би хрумнала.Включваше землищата на Поручик Чунчево, Горун ,Каменбряг,Тюленово,Шабла,Езерец,Ваклино,Пролез,Горичани.Имаше дезинфекционни шахти за товарни автомобили с ограничен достъп разбира се ,а междуградските автобуси се движеха до заразения район след което пътниците вървяха пеша(по младите и децата) или чакаха транспорт движещ се само в заразения район-камион тнр.туба ,трактор че и каруци.Охраната беше от един милиционер и работници от ТКЗС.На никого не му хрумваше да нарушава правилата.Нямаше автомати ,нито картечници ни оръдия. 🙂 🙂

 2. nyma strashno shte otglejdame evropeiski a nashite prechat po hubost i po vkus ako ne vyrvate zapovydaite i pitaite vlastvashtite kakvo meso konsumirat i ot koy obezzarazena germa e

 3. Няма вече истински българи,които да пазят род и родина.и затова се на този хал.

 4. В България всички са или мръсни комунисти или мръсни американци…затова няма да се оправим никога…А не запазваме хубавото което е имало…от всичко се отричаме.Да не говорим че тия дето сега ни управляват са все бивши комунисти,сега станаха най-верните хамериканци..

 5. Никой не поема никаква отговорност и вина за това за което е назначен,затова тази болест ако наистина я има ,жална ни е майчица защото тя вече е навсякъде.Ако не се ваксинират животните ще загубим овцевъдството. Махната на Европата и без това тези животни които имаме не стигат да задоволим нашият пазар. Ако сега ги запазим ,какво че две години няма да изнасяме,ще имаме обаче едно Българско агнешко. Не забравяйте че болестта не влияе на хората.

  • Други неграмотни пречат на първите в плахите им опити да направят нещо и настава хаос.

 6. Право на отговор. Вчера Мишо се интересуваше, как армията навремето е участвала и подпомагала централните и местни власти при ограничаване на заразните заболявания по животните, Той знаеше, че преди 40годин с ротата, която командвах в с.Бояново /а не Болярово/ сме изпълнявали подобна задача.
  Не съм привърженик на американски екшъни и на малките преувеличения в написаното от него и последващите коментари. Ние просто изпълнявахме задача на командването и носехме бойно дежурство по охраната и ограничаване достъпа на хора, транспортни средства и животни в района на селата Каравелово, Сламино и Робово окр. Ямбол, като едновременно с това помагахме на ветеринарите и местните ръководители в напрегната им работа по ваксиниране на животните, дезинфекции и почистване на райони и други “без стрелба на месо” Хората от тези села бяха осведомявани ежедневно от ветеринарите и местните власти за мерките които се предприемат за ограничаване и ликвидиране на заразното заболяване. Те бяха създали перфектна организация за работа и контрол и всеки стриктно изпълняваше заповедите им. А тогава селата бяха пълни с хора, животни и нямаше никакви пустеещи земи. Това истината, а сега на кривата ракета космоса е виновен. Това е от “чичката”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук