Дамян Илиев: Чумата в България е доказана и БАБХ действа според изискванията на СЗО

19

“Чумата в България е доказана и Агенцията по храните действа според изискванията на Световната здравна организация за справяне със заразни заболявания по животните” – обяви на извънреден брифинг директорът на Агенцията Дамян Илиев. Той потвърди, че е готов да понесе отговорността и да подаде оставка.

Евтаназирането на останалите живи животни в огнищата на заразата няма да бъде спряно, защото има опасност от разнасяне на чумата в останалите райони на страната, категоричен е доктор Илиев:

“Не си мислете, че тук ние сме някакви, които по някаква причина, неясна за всички, но психически не наред, обичат да убиват животните”.

Според Илиев има риск дори протестиращите в защита на стопаните от Ямболско да пренесат заразата, защото вирусът е нов за Европа и няма доказателства, че се пренася само от животни. Откакто са наложени ограничителните мерки, се развихря и бизнесът с търговия с животни от заразените области:

“И днес знаем, че са намерени животни в багажници, за да бъдат изкарани и продадени. Рискът е голям”.

Затова и полицията ще спира всички коли, в които е вероятно да се превозват животни. Добитъкът ще бъде евтаназиран веднага, а шофьорите на колите – глобявани.

Ако България не ограничи чумата в тези области, върху цялата държава ще бъде наложено ембарго за износ на овчи и кози продукти, предупреждават ветеринарите. Веселина Миланова – БНР

19 КОМЕНТАРИ

 1. Гадове! Много добре знаете,че няма никаква чума. Къде са ви пробите,защо всичко се прави без да се обясни на хората? Обяснете НИ!

 2. КАГАСТЕ ПРАВИЛИ ИЗНОС ЧЕ ГОВОРИТЕ ЗА ИЗНОС ПРОСТАЦИ И ПРОСТАЦИ ЩЕСИ УМРЕТЕ И НАРОДА ЗАБАТАЧВАТЕ…

 3. То и сега има ембарго,за никакви животни няма пазар.Говоря за България,схващаш ли.

 4. Не че съм против , но така се пишеше преди 3 години и за заразния дерматит! Е, И, избиха се хиляди крави, след което се пристъпи към ваксинация и болестта изчезна. А търговията с животни пак си върви както е било – почти не изнасяме ,защото произвеждаме МАЛКО!!! А за Вноса от ЕС всички сме наясно, че е огромен !

 5. Някой знае ли какво количество овчи и кози продукти изнасяме и за кои държави?

 6. Зам.-министър Цветан Димитров тази сутрин по БНТ: ” Изнасяме ежегодно млечни продукти от овче мляко на стойност 24 млн. евро – над 6 хиляди тона е износът. Изнасяме овче месо – за 10 млн. евро годишно.”

 7. Изостанала съм анета божидарова, а и съм в Странджа, без телевизия. Спомена ли за кои държави реализираме този икономически значим експорт?

  • Някъде дали има публична информация за вътреобщностните доставки на такива продукти от България? Добре е да се информираме за това перо.

 8. независимо какво твърди доктора, думите му издишат сериозно от един прост факт – при козите болестта протича до 18 дни с летален изход – 100%. как така животните на старицата в “чумавото” Шарково живеят доволно и весело 25 дни?

 9. Като е доказана чума да плащат по европейски стандарти . При дерматита платиха кравите по 1070 лв. Другите пари ги откраднаха тогава слугите на Д. Танева !!! Съд за цялото земеделско управление !!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук