Оказване на първа помощ – грешки

0

В момента всички земеделски стопани са на къра /както се казва/и прибират реколтата. Независимо от това, че сега използваме модерни и в голяма степен обезопасени машини, нараняванията не са рядкост. Оказването на навременна първа помощ е от изключителна важност. Много пъти обаче, в бързината да окажем помощ допускаме грешки. Не фатални, но водещи до забавяне лечението на пострадалия. Какво не трябва да правим.

Премахване на дразнител от окото. При поражение на окото, не се опитвайте сами да отстраните попаднали песачинки и др. подобни. Някои от средствата, които ще използвате, могат да влошат раната и дори да доведат до трайно увреждане. Вместо това, пази окото, като си направиш импровизирана превръзка с марля, така че нищо да не може да влезе в него и потърси незабавна помощ. Единственото изключение е, ако имаш химикал в окото си – в този случай промивай с вода около 15 минути.

Накланяне назад при кървящ нос
Това може да доведе до изтичане на кръвта в гърлото, което от своя страна води до запушване на устата, кашляне и затруднено дишане. Вместо това приложи директен натиск, притискайки носа си, но дръж главата в неутрално положение, като брадичката е успоредна на земята. Седни и запази спокойствие.


Нелекуване на изгарянето достатъчно дълго
.Забрави маслото или леда – най-добрият начин да успокоиш изгорялата кожа е под хладка вода. Но няколко секунди или минути не са достатъчни – трябва да го правиш в продължение на поне 10 до 20 минути, смята д-р Джефри Пелегрино от американския Червен кръст. „Топлината от изгаряне се разпространява дълбоко в кожата, където може да продължи да разрушава тъканта дори ако повърхността е охладена“, казва той. „Имате нужда от по-продължително охлаждане, за да се предпазите от по-голяма вреда.

Докато чакаш Бърза помощ. Ако след ужилване от пчела, получиш сериозна алергична реакция например, трябва да се обадиш на Бърза помощ. Ако си на публично място, отиди навън, а не стой в тоалетната. „Хората умират в тоалетната от задушаване, защото не искат да смущават хората около себе си. Припадат и никой не знае защо“, казва Пелегрино. Остани там, където могат да ти помогнат.

Без преглед след инцидент с кола. Ако си претърпяла сериозен инцидент с автомобил, отиди в болницата, дори да се чувстваш добре. „Адреналинът може да „замаскира“ болката първоначално“. „Може да минат десет минути или два часа след инцидента, преди да почувствате нещо.“

Премахване на марля от кървяща рана.  Ако тампонът се намокри, не го сменяйте – просто добавете парче чиста марля отгоре Това ще помогне за да се спре кървенето, а отстраняването на старата марля може да доведе до премахване на част от кожата и ново кървене. Ако това се случи, приложи натиск върху зоната, докато кървенето спре, след което промий раната (за да предотвратиш инфекция), приложи антибиотичен крем (ако не си алергичен) и сложи нова превръзка.

източник дама

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук