Шарка и чума по дребните преживни животни

7

В момента се очакват последните резултати, от лабораторните изследвания на пробите за чумата по дребните преживни животни. Вероятно ограничителната зона ще бъде намалена до една или две общини, потърпевшите обезщетени /и то много добре, както казват емисарите/,  и музиката на звънците ще се носи отново по полето и пасищата.
С други думи, както казваме – пито платено. Светло настояще и светло бъдеще ги чака овчарите.
Зад „завесата” на последните две седмици обаче остават много скрити и невидяни неща. Материални и психически загуби, на кантар – да бъди или не бъди фермата, безсънни нощи и криви сметки. Ако беше само тази година, хората биха го приели, но това се повтаря всяка година.
Ясно е, че нещо куца в опазването на здравния статус на животните, още повече в ликвидирането на заболяванията. Все причини, отговорни, за които са ветеринарите.
Все пак не са богопомазани, ако ги няма животните, няма да има и ветеринари.
Къде е и мястото на лекарския съюз.
Негови представители участваха ли в гасенето на „пожара” , и ако не защо.
Ако двете фракции се държат като ощипани ученички, това фермерите хич не ги интересува.
И още нещо – повече самостоятелност на местните държавни служби, респектиращо звучи – Областна дирекция по еди какво си, но отговора е – чакаме инструкции отгоре, ще попитаме горе, ще дойдат емисарите от горе, казаха отгоре.
Няма време за отгоре, знаем, това е ясно, че отгоре искат да са на входа и изхода, искат „вся власт советам”, но времената са вече други.
Няма време за такива действия.
Заболяванията се разпостраняват за дни.

Чумата, дано вече да е останала в историята. Има и друго сходно заболяване – Шарка по овцете, при което начина на заразяване и предпазните мерки са на 100% както при чумата. Запознайте се с тази листовка публикувана от БАБХ, бъдете подготвени за всякакви изненади.

Овцевъд & Козевъд

7 КОМЕНТАРИ

  1. Нищо не ги тръшка,само банковите им сметки изтрещават,полудяват от пари…през комунизма нямаше болести,един син камък в къпалнята и са готови…сега по хиляди ваксини…

  2. Има и ваксина срещу т.нар. чума, но тя не е лицензирана в ЕС. Пазим западняците, избиваме нашите хора и животни.

  3. Няма никакви доказателства, че въобще животните са били заразени от чума – пише го ясно в Оценка на риска по случая, изготвена от група научни работници под ръководството на проф. Георги Георгиев. Поне я прочетете.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук