Форума на овцевъдите – бъдещето е днес

17

Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и евродепутат Момчил Неков организират форум:

           “Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018-2027“.

Форумът ще се проведе на 2 юли 2018 г. (понеделник) от 10:00 ч. в София, Дом на Европа, ул. „Георги С. Раковски“ № 124. Най-напред поздрави за организаторите и евродепутат г-н Неков, който непрекъснато е на „ барикадите”. Преди известно време слушахме една лекция, за бъдещето, от един японски професор и той започна така:
– “Бъдещето е днес, ако няма днес, няма да има и утре. Ще се опитаме използваики официалната статистика да анализираме днешното бъдеще.
Започнахме през 2018 г с минимално намаление на овцете-майки, и също малко увеличение на козите-майки. Все пак, не сме паднали по един милионната бариера и в нашите ферми се отглеждат 1.098 000 овце майки, и 221 000 кози.
Броят на затворилите стопанства, и при двете въдства е минус 15%. Единствената по-интересна цифра е нарастването на стопанства с над 100 бр кози, т.е –  с над 43%.
Каква е визията.
Визията е черно-бяла и тук там безцветна. Броят на заплодените дзвизки е едва 54 000 бр., при необходимост поне 20% от поголовието, или в най-лошия случай трябва да е 200 000 бр.
Как ще стане да увеличим поголовието, никой не знае.
При козите, нещата стоят по същия начин, едва 11 904 ремонтни животни.
При кочовете нещата са сякаш най-добре. Налични 33 000 бр., като им сложим по 35 овце за заплождане, „момчетата” ще се справят. Въпросът опира вече за качеството на кочовете. Как е извършена селекцията при тях, проверяват ли се по потомства, имат ли ДНК анализ или кръвни тестове. Преценени ли са от знаеща комисия. Имат ли сертификати за породност.
Има още една категоря овце по статистиката от 133 000 бр., но какви категории овце влизат не се знае.

Като извод, разглеждайки статистическите данни за броят на овцете и майки, през следващата година е нормално да намалеят поне със 100 000 броя. Същото би трябвало да се случи и при козите.

За продуктивноста на ДРГ данните са изключително малко, и не може да се направи никакъв анализ. Можем само най-общо да цитираме някои цифри.
За първите три месеца на годината от категориите биволи, овце, кози /не знаем дали е включено магарешкото мляко, защото имаме вече и такава ферма/, млекопреработвателните предприятия са изкупили и преработили всичко 7962 т мляко.
Колко са смешни тези цифри, няма да коментираме, но за да изпълнят овцевъдите под селекционен контрол заветните 70 кг мляко, ще трябва да предадат още поне 9-10 000 т мляко. Дано това да се е случило през май и юни /за тези месеци още няма статистика/. Какво е произведено от това мляко, също не се знае. Простата сметка  показва, че е нормално от това количество да се получи 2000 т сирене,  или се пада по 300 гр овче сирене на калпак от страната, за първите тири месеца на годината. Рафтовете по магазините са пълни с овче сирене, което означава, че нашия народ не консумира такъв продукт, не му е необходим, и нормално ли е да продължаваме да доим овцете. Въпрос за бъдещето.
От много овцевъди чуваме – млякото се реализира по друг начин, то го има, но цената много ниска, не искат да го приемат и още куп други причини. Ето, решаването на тези проблеми  днес – е бъдещето утре.

По отношение на месото  кръстословицата е още по-трудна. Заклани са за първите три месеца над 72 000 бр животни, но интересното е, че тук влизат и биволите. Тези животни са със живо тегло от 1400 т и кланнично тегло от 635 т. Тук няма да смятаме, вие сами си правете сметките.

След, като обрисувахме бъдещето, се обръщаме към всички овцевъди, които ще присъстват на форума.

Изправете се, и постоите една минута, да отдадете вашето съпричастие към овцевъдите от източните райони, където по независищи от тях причини им бяха умъртвени животнтие. Споменете Венко, този млад човек на 29 години, който не се откъсвал денонощно от овцете, а е бил накаран от някакви извън земни, сам да си държи овцете за да бъдат умъртвени. Това е бъдещето – най-напред да имаме мераклии за овцевъди, всичко друго ще се намести от само себе си. Направете го.

Овцевъд § Козевъд

17 КОМЕНТАРИ

 1. ако се разчита само на вътрешния пазар, сектор Животновъдство ще се редуцира значително. Проблемите изброени по-горе не са само при овцевъдите, проблеми има и при птицевъдите, както и при едрия рогат добитък, т.е. целия сектор е в криза, а тя за съжаление, ще се усети значително след 2020г.

 2. Въпросът е като се произвежда да ли има качество на сирене или е само нещо подобно защо аз предпочитам овчето сирене
  И си копувам от частници и мога да кажа Чее перфектно качество

 3. Това овче сирене по рафтовете от овче мляко ли е?Моите наблюдения са други,Българите обичат много истинско овче мляко,но си го набавят на черно,защо лииии????

 4. За да има 2000 т овче сирене ти имаш ли си представа колко тона мляко трябва ,а колко овце трвбва да има за да се надои толкова мляко като ичаш предвит че овцете давст по 3-4 литра мскдимум и то не целогодишно.

 5. Къде е НОКА?
  Защо не са на терен?
  Защо влизат в политически схватки?
  Защо правят реклама на 15/ 15?
  А що агнешкото е 3, 50 лева?
  Защо отказа НОКА турския пазар?
  Защо млякото варира от 49 до 1, 30 лв.?
  Защо Нока не е активна, както беше НОА?
  Защо хора без земеделско образование ръководят Бранша?
  Защо?
  Защо?
  и пак защо?

 6. Ако кг. Сирене става от 5литра и условно една овца дава поне 100 л.това означава 100000 овце , е 100000 ли са овцете в България . Тези под селекция им искаха 170 л. Ако не греша това сирене ще се получи от 59000 овце.

 7. На Селектираните са им искали 70 л. Тогава са нужни 143000 . Само че ако доиш от овца (от сой) 70л. Защо изобщо я гледаш-за да си в джаза?

 8. Къде е НОКА?
  Защо не са на терен?
  Защо влизат в политически схватки?
  Защо правят реклама на 15/ 15?
  А що агнешкото е 3, 50 лева?
  Защо отказа НОКА турския пазар?
  Защо млякото варира от 49 до 1, 30 лв.?
  Защо Нока не е активна, както беше НОА?
  Защо хора без земеделско образование ръководят Бранша?
  Защо?
  Защо?
  и пак защо?

  • Бисере, точно ти ли ще говориш с назидателен тон. Точно ти ли ще критикуваш. Ти, който вече 5 години не намираш време и начин да върнеш на приятел 500 лева, които взе уж на заем. Ти да ми говориш за чест и морал ….. а когато имаше нужда, звънеше по 10 пъти на ден, на точно този приятел да го питаш – как да се изказваш, какво да кажеш на еди кой си форум, защото не ти стигаше акъла, да си съчениш изказването сам. Ако за тези години, беше спестявал по 5 лева на месец – щеше да си се вече издължил.
   И след толкова писане и плюене по твой адрес, във всякакви форуми, ФБ и др места – на теб не ти пука…. ти не се трогваш, не те е срам….. Бисерчо – ти ми кажи, как се чувстваш – ти пита ли този твой приятел дали получава заплата, или е само на една пенсия….ти пита ли го, има ли нужда от тези пари, как е, ….къде бе ти през тези години….ти да ми говориш за чест и безотговорност – я моля ти се….

 9. Къде изкупуват Овче мляко че аз незнам и от къде правят сирене овче че немога да се сетя от толкова години всико овчарско съсипаха в България

 10. Като сметнеш, че по магазините е 90%фалшиво! Истинското сирене е от 9лв.нагоре,другото хубаво го изнасят, и какво остава?

 11. Народът е беден,всеки иска да се храни качествено но кучето скача според тоягата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук