Да не допуснем Африканската чума да влезе в България

1

След дерматита, синият език, чумата по преживните и „грипа” по птиците, една Африканска чума ще бъде капака на „коктейла” от болести. Отговорността за това не трябва да я търсим само в БАБХ, Министерството или граничари и митничари. Оказва се, че за повечето констатирани болести причината е нерегламентирано предвижване на животните или “затваряне на очите” и то най-вече на най-заинтерисованите – животновъдите. Изброените болести не само лишават стопаните от материални доходи, но намалят „героизмът им” да отглеждат животни, и редиците на фермерите намаляват непрекъснато.
Дано да не допуснем и чумата по свинете да не доплува до нашия бряг.

Само преди две седмици на блиц контрола в НС, на министър Порожанов бе зададен въпрос от депутата
ЦВЕТАН ТОПЧИЕВ: Предприемате ли  мерки и действия срещу навлизането и разпространяването на заболяването „африканска чума“ по свинете на територията на Република България?
МИНИСТЪР РУМЕН ПОРОЖАНОВ:  Африканската чума, за съжаление, се доближи на 165 километра от северната ни граница. Досега последните огнища бяха в северната част на Румъния и бяха идентифицирани четири огнища, а последното е в два стопански двора в Румъния. Агенцията по храните има предварителен план, по който се работи и сме одобрили. Утре имаме две срещи в министерството с по-голямата част от регионалните директори на Агенцията по храните, като за добро или за лошо първата ни тема е инфлуенцата по птиците, а втората ще бъде африканската чума. В непрекъснат контакт сме и това, което правят всички останали страни членки, като превенция и като действия, които да минимизират навлизането на болестта, на за съжаление болестта най-вече, ако дойде, се разпространява чрез храни и то непакетирани храни. Вероятността заболяла дива свиня да преплува Дунава, знаете, също е много голяма, затова ще си ъпдейтнем плана и, разбира се, ще го оповестим публично. Предполагам, че може би ще се наложат някои мерки за малките лични стопанства в районите, където имаме огромни свинекомплекси, те са предприети в страните от бившия ОНД, включително и в Германия, и там, където имаме големи свинекомплекси, да бъдат обезщетени собствениците с 1, 2 или 3 животни. Но нека да го разгледаме още веднъж, така че темата ще я оповестим съвсем скоро. Наистина е много сериозна тема, от която биха произтекли значителни икономически загуби за всяка една страна.
Много са мерките, включително проверка на багажа за храни, проверка по границите, проверка, разбира се, на всяко едно животно, което влиза, охрана на границите, съпоставяне с опции за самата популация на дивата свиня. Знаете не сме в активен ловен сезон, предполагам, че няма да разпоредим ловни дружинки да тръгнат сега на групи, да го правят, но нека да огледаме внимателно нещата и поемаме ангажимент да Ви държим в течение. Благодаря много.

Веднага последва и отговора на БАБХ, като на 26.06.2018г бяха обявени следните мерки и ограничения:

По повод активното разпространение на болестта африканска чума по свинете в Румъния, където до вчера вече са установени 92 огнища, като огнища са регистррирани и в област Тулча,  само на 160 километра от границата с България, Българската агенция по безопасност на храните е предприела редица превантивни мерки за неразпространение на заразата. Със заповед на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев се изпълнява засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците, идващи  от страни, в които е установена АЧС  за  наличие  на суровини и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми.

Африканската чума и продуктите от свинско месо не са опасни за човешкото здраве, но мерките се предприемат с превантивна цел.

Успоредно с това се предприемат и съвместни действия с Изпълнителната агенция по горите за контрол на дивите прасета, които са ключов фарктор за разпространение на болестта. Ветеринарни лекари ще обучават ловците от ловни дружинки и държавните ловни стопанства за заболяването , мерки за контрол и ликвидиране, биосигурност, действия, който трябва да бъдат предприети при намиране на мъртви диви свине.

Всеки ловец ще може да заснема и изпраща координати на намерено умряло прасе до съответните областни дирекции на БАБХ, чрез мобилно приложение, което се разработва.

Целта на тези мерки е страната ни да опази границите от евентуално разпространение на болестта, която вече е обхванала редица държави в Европа като Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Украйна, Беларус, Русия, Чехия, Румъния и др.

Говедовъд

 

1 КОМЕНТАР

  1. Това е държавен тероризъм, вредителство и разкол! Целия този фарс е един антихуманен и антинароден акт, целящ унищожаването на малките стопанства! Това правителство трябва да бъде съдено и да си поеме последствията. Абсолютно незаконното Евтанизиране на животни в Странджа с използването на роми вместо ветеринари в разрез със законите на република България и по точно според чл.179 от закона за Ветеринарната и Медицинската дейност евтанизирането на епидемично болни животни се извършва само от специализиран персонал с медицинско образование, след което изгорено до пепел в екарисаж. НАРУШЕН Е Чл. 160: “Умъртвяването на животни се извършва по начин, който не допуска причиняване на излишна болка и страдание.” – животните в Странджа, бяха доубивани с колове от ромите, по особено жесток начин! Нарушен е и Чл. 71: “Особена жестокост” ! НАРУШЕН Е И Чл. 180. (1) Подготовката и провеждането на евтаназия се организира по начин, който намалява до минимум стреса на животното. (2) Евтаназията се провежда в отделно помещение, което не позволява на останалите животни да наблюдават извършването й.
    (3) Евтаназията се извършва с продукти, които предизвикват пълна загуба на съзнание и чувствителност към
    болка, последвана от сигурна смърт!
    Искам да знам, кога най-сетне органите на Прокуратурата ще се намесят, и защо все още не са се намесили?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук