Чума по дребните преживни животни

Заболяването се констатира за първи път в Европа, и е съвсем нормално да е първо в нашата страна, защото ние сме най-близо до действащите огнища. Лошото е, че нашите ветеринари за първи път се сблъскват с това заболяване, и сега ще трябва да се надскочат, за да ни отърват от него.
Другият, също много важен въпрос, на който трябва да дадат отговор не само ветеринарите, а и някой други органи е, как болеста е дошла при нас.
/ виж как се предава заразата/.
Всъщност, за заразените ферми, правилното действие е само едно. Тук, вече кравата Пенка, сър Пол Маккарти и 30-те хиляди подписа нямат право на глас.
Защото:
животните от заразеното  стопанството се умъртвяват на място, без отлагане. Умрелите или умъртвени животни се изгарят или погребват на място, ако е възможно, или се унищожават в екарисаж. Тези действия се извършат по начин, който свежда до минимум риска от разпространение на агента на болестта.
Всички вещества или отпадъци, които е възможно да бъдат заразени, като фуражи, отпадъци, тор или предмети, се унищожават или обработват по съответния начин, гарантиращо   унищожаването на вируса на болестта;

Ако не се направи това веднага, ще има пак забрани за търговия с животни и продукцията от тях. Ще последва и следващата ваксинация и ще превърнем нашите животни в мишена за стрелба.
Овцевъд & Козевъд

Чума по дребните преживни животни коя си ти:
– Това е високопатогенна инфекциозна болест по овцете и козите, характеризираща се с висока смъртност. Ако може да се каже, че има нещо, което е добро, поне хора не боледуват.
Заболяването е регистрирано за пръв път през 1942 г. в Кот д’Ивоар, а по-късно и в съседните Гана, Того, Бенин и Нигерия.

Болестта е регистрирана  и в турската част на Тракия, в непосредствена близост до България.
У нас до момента не е е констатирано това заболяване. Но, за съжаление вече е съобщено за  първия случай.

Животните се заразяват при пряк котакт с болни такива. Най-честия начин за заразяване е посредством вдишване на вируса по аерогенен път. Изпражненията, секретите от носа, и очите са богати на вируси. Приемането на храна и вода, замърсени с тях, е също възможен начин на заразяване. Инкубационният период е в рамките на 3 до 7 дена. Заболяването започва с внезапна треска като температурата достига до 40-41°С. Засегнатите животни са депресирани и сънливи, козината им е настръхнала. От очите, носа и устата започва да изтича бистър секрет, който по-късно в резултат на вторична инфекция става по-гъст и жълт. Лигавицата на устата и очите се зачервява силно. Два дена след етапа на треска се проявяват признаци на диария. Изпражненията са меки и воднисти с неприятна миризма и могат за съдържат кръв и части от мъртва чревна тъкан. Засегнатите животни дишат учестено, тежко болните животни имат трудно и шумно дишане и мека болезнена кашлица. Кашлицата е признак на възникналата пневмония. Заболяването продължава с дехидратация на организма и последваща смърт 7 до 10 дни след появата на клинични признаци. Малка част от заболелите животни оздравяват след продължителен период на възстановяване. Няма сигурно лечение на болестта. Възможно е използването на антибиотици с цел избягване на вторичната инфекция. Единственото решение е ликвидиране на животните. Овцевъдите в близките райони на заболяването непрекъснато да наблюдават животните си и при първите съмнения за заболяване веднага да сигнализират на ветеринарните власти. Код червено за тезии ферми е вече в сила.
Източник: Уикипедия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук