Изложение на Ил дьо Франс и Мутон Шароле

0

Втория ден на мега изложението на месодайните породи овце – Ил дьо Франс и Мутон Шароле, мина при изключителен успех за организаторите. Посетителите бяха най-вече овцевъди, и то знаещи и можещи. И двата “отбора” бяха строени и облечени в екипите на породите.
Поздрави за МЗХ, което беше представено от зам. министър Цветан Димитров и неговите сътрудници.
Селскостопанска академия бе предсатавена от Председателя г-н Васил Николов и неговата заместничка   г-жа Мая Игнатова. Присъстваха и директорите на всички научни звена  към академията, занимаващи се с животновъдство.
Университететите също бяха представени достойно, начело с декана на ТУ- г-н Димитър Панайотов, проф. Димитър Димитров – от Пловдив, който е и Председател на асоциацията на Мутон Шароле.
Присъстваха от науката и двамата професори – овцевъди с големи заслуги за развитието на двете породи – проф. Илия Димитров и проф. Радослав Славов.
Отчете се и 50 години от първия внос на Ил дьо Франс и 15 години от първите вносове на Мутон Шароле. Тези овце са и върха на пирамидата на месодайното овцевъдство в страната, което вече наброява над 100 000 овци-майки.
Определено трябва да поздравим Минисътр Димитров, за решението му да се провеждат изложения по направления, и  то да се събират няколко породи. Минали години всяка порода сама за себе си правеше изложения, което на практика си беше едно разширено вътрешно събрание на асоциацията. Г-н Димитров беше кратък в изказването си, и ние ще поместим само два реда, които сякаш казват всичко за двете асоциации.
– “Животните, които виждаме тук, от породите Ил дьо Франс и Мутон Шароле са гордост за българското животновъдство.
Животновъдите, които развъждат тези породи, създават еталон и са гордост за България
“ –  категоричен бе той.
След официалните речи и поздравления, бе направена оценка и класиране на животните и то от специалист от тяхната родина – Жан Пиер  Жослен, председател на  френската Национална  организация за селекция на месодайните породи „Ил дьо франс“ и „Тексел“.
Бяха връчени също много награди, статуетки и грамоти. Отлично се представиха Мутоните на д-р Янко Митев от Ямбол и Георги Пенков от Сливен.  При Ил дьо Франса също бяха връчени много.

След  награждаването, дойде и ред на приятелското състезание по вкусовите качества на агнешкото месо, от двете породи. Професионалните “шеф” готвачи изненадаоха посетителите с печени агнешки ребра, котлети, кюфтенца. Имаше и курбан и кукуреч.

Не случайно, накрая ще споменем и присъствието на Изпълнителния директор на ИАСРЖ – Георги Йорданов. Заедно с екипа си той отговори на многото въпроси касаещи селекцията. Нещо повече. Съвсем безшумно сякаш, агенцията започва да стокира генетичен материал по програма от разплодници, представители на наши изчезващи породи. Втората група, такива от породата Котленска овца и пръчове от ББМ, заминават за София, където ще бъде получен материал от тях, и съответно съхранен.
Разбрахме, че се обсъжда и доказването на бащинството, което пък ще бъде проверка за всички асоциации, вършат ли си добре работата.
Все пак това, макар и да е а и  б-ето на селекцията, е много важно за нея. Един объркан или разменен номер, може да доведе до фатални за породата грешки. Тук не става дума, че някой няма да получи субсидия. Става дума за нещо по-голямо, и важно.
Нашият сайт, обаче остава верен на приетата политика, да критикува смело и точно, така че, ще препоръчаме на организаторите на следващото изложение, да се отработи начина на представяне на животнтие. Вързани за тази тръба, с най различни канапи и въжета, без юларчета, отлично подготвените животни не можаха да се “разгърнат” и покажат докрай красотата и съвършенството на двете породи.


Пожелаваме на двете асоциации догодина още по-големи успехи, повече агнета и повече продажби.
Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук