Разшифроваме понятието “Селекционен контрол”

През последните години на голяма почит  е „уважаваният”  термин “селекционен контрол”. Това звучи почти толкова гордо, колкото отпреди няколко години, когато нашите фермери обявяваха, че са първа категория. Е, и какво, като бяха първа категория, цената на млякото им пак се влияеше от външни, вътрешни и скрити пазари. 
Сега обаче залога е значително по-голям. За първа година фермерите, на които животните бяха под  т.н. наречения “селекционен контрол”, получиха прилична субсидия, в което няма и нищо лошо. Така че, през тази година този термин вече означава не само слава, а и повече парички. 
Всяко нещо което е на мода, започва да се употребява под път и над път. Така стана и  с термина “селекционен контрол”. Дори имаше и съобщение: 
“Кравите под селекционен контрол ще ги откриваме с ДНК анализ”. 
Ето защо, се обърнахме към професор Дойчо Димов,  да ни разшифрова термина -“селекционен контрол”.
Овцевъд & Козевъд


Винаги съм се дразнил, когато срещна използването на неиздържани от зоотехническа гледна точка термини и понятия.
Още не мога да се примиря, че получи гражданственост понятието “селекционен контрол“.

Затова няма да престана да повтарям, че в развъдната наука и практика – няма такъв термин.

Най-често, този термин се употребява по отношение на селскостопански животни или породи, с които се извършва развъдна дейност.
Затова искам, да се обърна към всички фермери и специалисти, с апел да се придържат към правилно и точно използване на понятия, касаещи развъждането на селскостопанските животни.

В конкретният случай, когато трябва да се изрази становище относно животни, с които се извършва развъдна дейност, трябва да се каже или изпише “животни включени в развъдни програми“, с които разбира се, може да се извършва селекция.

Няма породи селскостопански животни под “селекционен контрол“. Има породи, за които съществуват развъдни програми за усъвършенстване, за съхранение или за съхранение и усъвършенстване.

Съхранението на породата не изключва нейното усъвършенстване. Затова умолявам всички фермери, специалисти, журналисти политици:

Когато не разбирате даден термин, не го използвайте, или поне не го повтаряйте!
проф. Дойчо Димов

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук