Още един „противник” на млякото

0

През лятото, Coca-Cola започва да продава в Русия напитката Ades, растителен аналог на млякото, базирана на соя, бадеми, ориз и кокос.
Лидерът в тази категория на вътрешния пазар, днес е марката Danpro на Alpro. Продажбите на растителните аналози на млякото в Русия, макар и малки,  се развиват с бързи темпове: само от началото на тази година, има увеличение от 2,5 пъти. Напитката  ще бъде внесена от  Чешката република.
Марката Ades се появи в Аржентина през 1988 година. Coca-Cola я купи през март 2017 г., и започна да я рекламира и да я разпространява в Европа: един от последните нови пазари е Великобритания, сега дойде ред и на Русия.  Компанията  позиционира напитката като функционална за тези, които искат да водят здравословен начин на живот.
Според проучване на общественото мнение, през 2018 г., 41% от анкетираните руснаци казаха, че те са склонни да се хранят здравословно. В Русия, Ades ще се продава в опаковки от 0.25 литра и 0.8 литра, препоръчителната цена на дребно ще бъде 59-65 рубли (1,76 лв)  и 149-169 рубли (4,45 лв) .
Тази категория напитки е много активно развиваща се, и въпреки това, все още  заема около 1% от продажбите на мляко в Русия. Продажбите на зеленчукови аналози на млякото възлизат на 1,7 милиона литра (за 461,4 милиона рубли). За сравнение: пастьоризираното мляко през миналата година в Русия е продадено за 120 милиарда рубли.
Търсенето главно ще е от младите потребители, с високо ниво на доходи, както и тези, които имат ниска усвояемост на лактоза, или имат пристрастия срещу продукти от животински мазнини, – казва Андрей Даниленко- Председател на националния съюз на млекопроизводителите.
Coca-Cola обаче смята, че в Русия категорията има потенциал за растеж от около 30 пъти.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук