Цена на суровото краве мляко

0

И сега, в края на месец май ни се обадиха наши говедовъди, които сигнализираха, че отново им намаляват цената на млякото. Доводите – много мляко в Европа, там също падат цените, има застояла продукция.
В тази връзка, започваме нашия анализ с това, какво става в Европа. Една от най-мощните компании в Европа, по която се равняват всички уважаващи се такива  – FrieslandCampina, повишава цената на млякото през юни, с 0,25 евро на 100 килограма. Следователно кооперацията изплаща на своите членове гарантирана цена от 34,25 евро. Това означава, че при определени обстоятелства, цената може и да е по-висока. Гарантираната цена се отнася за 100 кг мляко с 3,47 процента протеин, 4,41 процента мазнини и 4,51 процента лактоза и не включва ДДС. Посочените суми се отнасят за средна доставка на 800 000 килограма мляко годишно.

Обърнете внимание на изискванията. Ако се плати нашето мляко, спазвайки се тези изисквания за показателите, може да се окаже, че нашата цена е значително по-висока, от тази на холандските фермери.

За разлика от майската цена на млякото, кооперацията намалява цената на биологичното мляко за юни с 1,50 евро, в сравнение с май. Тези млекопроизводители ще получат гарантирана цена от 46.00 евро през юни /става дума за 100 кг мляко/.

За цената на млякото през месец април /за май няма още информация/, можем да говорим, използвайки данни от млечната обсерватория на Европа.

Средната цена на суровото мляко в страните от ЕО е 31.41 цента, което е с 0.32 цента по-малко. За България цената е паднала с 0.28 цента.
Ако трябва да използваме и черен хумор, ние сме с над 0.04 по-добре от средното за Европа.

Намаление на цените имаме в 15 страни. Най-голямо то  е в Белгия, Латвия, Словакия и Словения – от 1 до 2.5 цента за Латвия.
Минимални увеличения на цената на млякото имаме в шест държави. Традиционно най-високи са цените в Кипър – 54.09 цента, Малта – 46.35 цента и Гърция – 40.20 цента. Въпреки падането на цените в много държави, сегашната цена, сравнена с миналогодишната за месец април, е по-висока. Става дума за Ирландия, Словакия, Полша, Чехия, Австрия и др. Прогнозите са запазване цените в тези граници и започване плавен ход нагоре от месец септември.

Отиваме и на най-важните данни за говедовъдството – производството на сурово мляко и падането на мита, че едва ли не млякото у нас бълва, като петролните кладенци в Кувейт, и няма дори къде да го сложим или обработим.

За съжаление справката, която ни дава Агростатистика, не може да ни даде нищо, с което да направим и най-простия анализ. За това не са виновни изпълнителите, а най-вече фермерските организации, които трябва да искат информация с определени показатели, които могат да се използват за анализи. Така, както правят гръцките им колеги, и знаят по всяко време например, какви количества се произвежда сирене от гръцко мляко, и колко от вносно, и колко се внася от гръцки мандри, работещи зад граница.
Справката публикувана от Агростатистика, по отношение на преработеното мляко, е толкова бедна, че ако и тя имаше лимит от 2 тона мляко, сигурно нямаше и тя да го изпълни. До края на март в предприятията са обработени общо 153 657 т мляко – от всички видове животни, плюс внесеното мляко.
Биволите, овцете, козите и магаретата са произвели и внесли в мандрите за трите месеца всичко 2626 тона мляко. Наистина обидно малко.
Нямат право да ни се сърдят отглеждащите тези животни, но то си е направо за смях.
Така че, не трябва никой да се обижда, когато някой казва, че гледаме животни за субсидии. Това е статистиката и трябва да и вярваме, да прекланяме глава пред нея, и ближим раните.
Така  че, с тези  „рекордни” постижения, никой не е в състояние да ни убеди, че складовете са пълни със сирене. Дори и от всичкото това количество мляко, -2650 тона овче, биволско и козе, да се произведе сирене, едва  ли ще се запълнят складовете и магазините. Пада се по 100 гр сирене на човек. Точно толкова, колкото поставяме в капана за мишки.
Въпросът за кравето мляко, въобще няма да го коментираме. Там си е направо “Мъгливината Андромеда”.
Януари преработени 52865 т краве мляко, февруари вече са 43547 т и март са отново 52017 т.
Колко е внесеното мляко или сухо – никой не знае. Ясно е, че не знаем, какво произвеждаме месечно, или ако искате – тримесечно. С други думи си играем на сляпа баба, и всеки може да си говори, каквото иска без да е подкрепено с някакви цифри. Ние правим точно това в момента.

Позволяваме си да ви зададем един въпрос.
Колко краве сирене, ще се произведе от 150 049 т сурово краве мляко, като приемаме, че един кг сирене се произвежда от 7 кг мляко.
Колко кг сирене се пада на човек за три месеца /при 7 млн. население/.
Колко кг. сирене има на склад в мандрите.
Колко кг. сирене има по рафтовете.
Смятайте.
Отговорите – пишете в коментарите.

Михаил Михайлов
Съвместна публикация на Говедовъд.ЕЮ и Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук