В Румъния „хванаха коча за рогата”

0

В наша статия:

„Внимание, щом го има у съседа, кои е следващия”

ви информирахме за затягане правилата, за да могат румънските фермери да продават законно своята преработена продукция по пазарите.
От изказването на контролните органи се разбира, че е дошло време да се „хване коча за рогата”, което означава само едно – проверки до дупка. Интересно е обаче, какво мислят по този въпрос овцевъдите. Как какво, мислят точно като нашите овцевъди – нашето е най-добро, няма проверки и защо да има, като  няма  заразени и умрели. Вероятно много фермери са коректни и уважават своите клиенти, но винаги има издънки, и от там започва „възела” да се стяга.
Едно е ясно засега, че овцевъдите са гневни и готови да предприемат стачни действия. Те твърдят, че забраната да достигнат до пазарите, без новите документи, е с една единствена цел – да ги натоварят с много данъци, като целта  е несъстоятелност и унищожаването им.
/ Според нас доста повърхностно и нямащо никаква логика изказване. Едва ли при липсата на овчари, някой ще вземе да ги ликвидира./

Овчарите продължават
: Те искат да ни принудят  да влезем в търговския регистър, да нямаме свободна практика, фирмите ни да плащат данъци, да се ангажира счетоводство. Даваме сирене за анализи, имаме сертификати за съответствие, извършваме анализи на консумативите, включително и на водата. Това не е причината! Никой не е умрял, ако яде сирене от кошарата. Казвам ви, че редовно вземаме проби от сирене. Те искат да  ни облагат с данъци, за да имаме уважение  към държавата.

Контролиращите: Дадохме им десетдневен срок да се оправят. Не искахме да им даваме краен срок. Казахме, незабавно да извадят продукта от пазара, да го занесат в къщи, да го консумират със семейството и  трябва да дойдат на пазара само когато разполагат с всички документи: одобрения, разрешения, сертификати. Мярката трябва да бъде радикална.  За да се получи регистрационен документ за дейности по безопасност на храните, свързани с храна, кандидатите представят в съответните държавни ветеринарни центрове удостоверение издадено от Териториалния Търговския регистър. След това е ясно – касов апарат, дневен, месечен и годишен финансов отчет, счетоводство и накрая внасяне на данъците. Всъщност всичко е нормално. Идва един ден, когато очите се отварят и искаме не искаме, харесваме, не харесваме изпълняваме законодателството. Ако не, щом някои са решили да хванат “коча” за рогата и той се дърпа, ще играе тоягата.
Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук