Топ статия: Умните момчета си намериха майстора

0

„Умните момчета”- това име е дадено на развъдните организации в Румъния. Защо?
Преди няколко години се прие Наредба, за която сме писали не веднъж, в която се казва, че във ферма, на всеки 35 овце, трябва да има един коч, който да е със сертификат за произход, и съответно да е от чиста порода и необходимите данни.
Съвсем нормално е овцевъдите да почнат да търсят такива кочове, които струват доста пари. За да отговорят на търсенето, някои асоциации са си позволили да издават сертификати с невярно съдържание. Разбира се, че това не е нормално – един път се връща селекцията на стадото назад, и втори път – една част от средствата за закупуване на кочовете са държавна помощ. Това е ставало, разбира се, със съдействието на някои овцевъди производители на кочове. И това също не е нормално.
В тази връзка,  Националната агенция по животновъдството (ANZ) прекрати правото на една от най-мощните овцевъдни асоциации, да издава сертификати за произход на кочовете. Забраната е издадена на 4 май 2018 г. и ще бъде запазена, докато ANZ приключи  проверките. Сигнала е даден от самите овцевъди. Това е съвсем нормално, защото тези, които отговарят на изискванията през 2017 г са получили по 25 евро на глава, а останалите по 5 евро. Подозрението е, че са издавани фалшиви сертификати на кочове, които не отговарят на изискванията на породата, и нямат нищо общо със селекцията. В тази връзка е започнал контрол, като се използват методи за доказване на произхода на кочовете – кръвни проби и ДНК анали.

Регистрите при овцете в Румъния, се поддържат и управляват от няколко асоциации на овцевъдите. За всяка порода има асоциация, която се занимава  официално със селекцията  и контрол на продуктивните качества на овцете. Съответно, за да прави това асоциацията,  притежава акредитация, издадена от ANZ за поддръжката и управлението на генеалогичния регистър (RG). По този начин, издаването на сертификати за произход на овцете, се извършва от съответните асоциации, както и регистрацията на животните в родословните книги.
Тези събития предизвикаха бърза реакция от страна на МЗ, и бе проведена дискусия, относно влизането в сила на Регламент 1012 на ЕО.
“Новият европейски регламент става задължителен, и трябва да го приведем в съответствие с европейското законодателство, относно програмите за селекция.  Регламентът влезе в сила от 2016 г., но става задължителен на 1 ноември 2018 г.
Какво става задължително?
Всеки,  да има генеалогични записи  в регистъра, в допълнителния раздел животните трябва да са само женски, и не могат да бъдат без родословие. Така че, животните, които са във вторичната част на регистъра, трябва да бъдат покривани с кочове с произход. В нашата асоциация се готвим за това от няколко години.  Казах на овчарите,  купувайте по-малко кочове всяка година,  в противен случай, трябва да излезете извън контрол”. – казва един председател на развъдна асоциация.

Както винаги става, нарушенията направени от „умните момчета” рефлектират при овцевъдите. Вероятно от тази година ще се въведе задължително татуиране на животните и вземане на ДНК проби, като последното е крачка напред.

Дано нашите „умни момчета” не правят подобни нарушения, защото потърпевшия е само един – овцевъда.

Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук