Как решават проблемите си овцевъдите

0

През настоящата година, гръцките овцевъди и козевъди са в патова ситуация. Най-напред в тази държава се отглеждат най-много кози в Европа. По брой на овцете са в първата тройка. Следователно има много мляко, съответно и много проблеми. Цената на суровото мляко през тази година, е с 20 цента по-ниска от миналата година. Всичко това, принуждава животновъдите да търсят помощ за излизане от ситуация. Днес 21.05.2018 г девет овцевъдни асоциации  /и те са като нас, с безброй организации/ се  срещнат с депутати, политици и държавни служители, и ще дискутират по следните въпроси:

  • последиците за гръцкото животновъдство от бързото понижаване на цените  на овчето и козето мляко и месо;
  • причините за това;
  • начини и предложения за справяне със ситуацията;

 Обръщението на организаторите, което е изключително емоционално и типично за гръцките оратори, публикувано предварително в гръцките медии, се свежда до следното:
“Сега преживяваме най-трудните моменти за гръцкото животновъдство, през последните десетилетия. Гръцкото производство е незащитено във „войната”  между мандрите и  търговците. Ниски са цените на млякото и месото от производител, но цените на рафта на дребно, вместо да падат  се покачват. Производствените разходи, които са непропорционални на икономическия потенциал на гръцкия  животновъд, се превръщат в примка, която го задушава и го кара да коленичи. Преобладаващите (преки и косвени), застрахователни вноски, високи лихви по заеми, фуражи, гориво, електроенергия, лекарства и всякакъв вид доставки – са неимоверно големи.
„Планирането” на изоставането на селските райони и животновъдството върви добре. Това може би е единственият план, който се прилага строго и постига своята цел в тази страна. Стигнахме до скалата. Има две решения, или ние се движим напред и падаме от скалата, или се обръщаме и се изправяме пред онези, които ни тласкат към скалата. За нас има само второто решение. Всички, които ни виждат като лесна жертва, е време да получим отговора им. За съжаление, дойдохме да се чудим, дали някой ще ни защити от нашите покровители. Отговорът е само ние и тези, които найстина се присъединят към нас и подкрепят гръцкото животновъдство. Красивите думи на съчувствие и добри намерения сега идват. ”
Източник В-к ”Яснота”

Непрекъснато имаме обаждания, да информираме, какви субсидии получават фермерите в страните около нас. За 2018 г вече има решение за размера на сумите по някои мерки и видове животни за което Ви и информираме. Ясно е, че става дума за гръцките животновъди:

-всяко животно-овца или коза отговарящо на условията за месо, ще получи по 9.7 евро на допустимо животно.

-за месодайна крава, отговаряща на условията, ще бъдат дадени по 192.5 евро.

И двете субсидии са завишени с около 30% в сравнение с 2016г.

Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук