Да определяме качеството на млякото, само като погледнем бутилката, няма как да стане

За шишетата с мляко по пазарите и истинските проверки при производителите….

Покрай топлото време, пролетната промяна на режима ни и празниците, някак обсъжданите теми бяха по-далечни от ежедневието ни. Последната седмица обаче един пазар с предлагане на сурово мляко в бутилки, върна дискусията към същността – качеството и цената на млякото! И директно свързаните с тях – безопасност и контрол на продукцията в магазините. А коментарите пак напомнят старите рефрени – „В магазините се продават боклуци… Другите никой не ги проверява, а нас ни скъсват от проверки, защото произвеждаме качествено мляко…“  и т.н.

 И всеки си има своите аргументи или направо убеждения: „Продажбата трябва да бъде разрешена. Всеки сам решава от къде какво да си купи, защото това е форма на елементарна селска предприемчивост, а хората трябва да имат препитание…. И нека първо започнат истински проверки при другите производители…. Виж държавническите ни чиновници имат вина за всичко!! Толкова престъпления направиха и няма нито един в затвора…..“.

Като продължение на предишните ми публикации, първо желая да Ви информирам, че както бяхме обещали, вече са направени първите автоматизирани изчисления на средногеометричните стойности на база изследваните проби сурово краве мляко след стартирането на модул Мляко към ВетИС.
Списъка на фермите и самите стойности може да се видят на сайта на БАБХ

И тук, няма как да не се съглася с коментара, че държавните чиновници са „виновни“ – да, направихме го! Вече всеки един заинтересован може да се информира дали фермата, от която си купува мляко, си изследва пробите или хитрува (за мен правилният термин е – Не спазва законодателството!). Освен, че това е прозрачно, може да се види и самата стойност – т. е. дали фермата произвежда качествено мляко! От тук нататък може да продължим с нови коментари.

На първо място – в списъка са само 226 ферми! Общо в тях се отглеждат 19 110 дойни крави. Приемайки ориентировъчно за всяка крава 8 000 литра (или килограма) мляко за лактация, от тези ферми би се добило 152 880 тона мляко. Не обсъждам качеството на млякото – дори при фермите с неотговарящи резултати, стойностите не са с големи отклонения и очакванията са при следващото изчисляване в началото на юни стойностите да са в норма.

Колко ферми следва да има в списъка, и защо са само 226? Всяка една ферма, която произвежда и реализира на пазара мляко (или направо млечни продукти) следва да е в този списък! Предполагаме, че сега са 226 поради факта, че една част от фермите не успяха да се ориентират февруари месец и не си взеха първата проба (тъй като средногеометрична стойност за общ брой соматични клетки, се изчислява на база пробите от 3 поредни месеца).
От своя страна обаче смятам, че БАБХ направи доста добра разяснителна кампания – срещи с млекопроизводители, с млекопреработватели, с лаборатории, публикации по медиите, обучения… Направения анализ на данните във ВетИС показва, че в началото на юни, очакваме изчислени средногеометрични стойности да имат 1 577 ферми, което още веднъж потвърждава пропуска през месец февруари. Очакванията са отново да няма големи отклонения в качеството на млякото…
И въпреки това, надали в България има само 1 600 кравеферми за мляко. Вероятно обаче, това ще е броя ферми, които ще останат на пазара в близкото бъдеще и макар прогнозата ми на пръв поглед да се разминава с анализите за растеж на млечния сектор, надявам се на пазара да останат мотивирани и устойчиви ферми. Колко ще са дойните крави в тези ферми, и дали ще се доближат към сега отчитаните над 200 000 дойни крави, се надявам да разберем към края на юли, когато пробовземането с таблети/GSM-и и калкулациите от ВетИС ще станат рутинни.

Ще се върна обаче на публикувания списък. В него има доста ферми с под 20 дойни крави, има и с 10, дори има една ферма със 7 (седем)! От друга страна има само две ферми с над 1 000 дойни крави, 3 (три) с между 500 и 1 000, 17 (седемнадесет) с между 200 и 500 дойни крави.
В списъка липсват ферми на много знакови лица от млечния бранш! Според мен за това не е виновен контрола. Това показва защо през годините не се справихме с качеството на млякото, а все искахме отсрочки – просто правилата са за всички и трябва да се спазват без значение дали си голям или пък известен. А спазването на правилата започва с разбирането и желанието на по-голямата част от бранша да има единен ред.
Първоначалната оценка на млекодобивните стопанства показа, че имаме от порядъка на 7 000 ферми с над 10 дойни крави. Обектите с под 10 дойни крави, които желаят да продават мляко по наши изчисления са над 20 000. Така в публикувания списък трябва да има не 226, а към 30 000 ферми! Сметката показва, че само 0,75% от фермите произвеждащи и желаещи да продават сурово краве мляко са изследвали проби съгласно законодателството (тези 226 ферми на сайта).
Кой точно може да изконтролира останалите? Няма как във всяка ферма да има по един контролиращ и той да гарантира бизнеса им – просто постепенно ще се ограничи възможността на хитруващите да продават. И първо това ще стане в мандрите, а може би последно – по пазарите. Е, как (и защо?) да се изчисли себестойността на млякото, когато за произвеждания продукт няма гаранции, че отговаря на критериите на сурово краве мляко? И кое дава самочувствието да се говори за изключително високо качество, когато няма желание да се изследват задължителните проби?

Контрол има, макар не всички да са уверени в неговата ефективност. И най-контролирани са именно продуктите в търговската мрежа, защото там проследимостта е ясна! Постоянното облъчване на обществото от „знаещи“, че именно в магазинната мрежа се продават продукти без гаранции за безопасност и качество обърква потребителите и те започват да се съмняват във всичко. Освен това се насажда неоправдано недоверие и към всички специалисти, които се занимават с контрола. Самият контрол се измества към неправителствени организации, чиято дейност няма как да бъдат верифицирана! И стигаме до там, търговията да е в социалните мрежи – нещо, което официално е забранена среда за държавните служители, оттам и за контрола. А който не може да пазарува през интернет, пазарува мляко в бутилки на пазарите – защото „А да си купиш мляко от магазина не е ли рисковано? Първо не се знае истинско мляко ли е. Колко консерванти има в него? А с такива храни постоянно ни тровят!“. Повярвайте ми – знае се! Знае се всичко това за продуктите в магазинната мрежа! Не се знае за останалите! И всеки, които се опитва да отрови хората с продукти в магазинната мрежа си получава заслуженото.

От поне две години се опитвам да убедя фермерския бизнес, че следва да говорим в една посока, да образоваме потребителите и да даваме съвместни гаранции за българската продукция на пазара. Засега обаче не съм видял желание от отсрещната страна, което е неразбираемо за мен. Не разбирам този подход, защото с изключение на фермерите с под 10 дойни крави, надали някой може да реализира добитото мляко без участието на мандра, продуктите от която се реализират основно в търговската мрежа. Насаждайки недоверие към стоките в магазините, саботирате собствената си продукция и слушаме как мандрите са задръстени със сирене и затова не изкупуват мляко… Или плащат малко…

С подобни безпочвени твърдения всички усилия на държавата и контролните й органи стават безсмислени. Ще продължим да разбираме всичко, да сме най-големия гарант за собствената си продукция, да определяме качеството на млякото само като погледнем бутилката или го разбъркаме с лъжица в тенджерата, да настояваме да проверяват повече конкуренцията…. Това вече го видяхме в един друг сектор – там гръцкото море май спечели?

Д-р Георги Чобанов
Директор на ЗХОЖКФ, БАБХ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук