До 15 000 евро помощ за овцевъди и козевъди

1

Отлична новина за овцевъдите! Европейска помощ в размер до 15 000 евро се предоставя на  овцевъдите  и козевъдите, чиито ферми и животни са били нападнати от диви животни, съобщава  румънския евродепутат Даниел Буда (ЕНП), който е  член на комисията по земеделия на Европейския парламент.
Това е първата стъпка за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на производството, подобряване на качеството на продукта и увеличаване на овчето  месо в ЕС. Това ще стане, чрез директни плащания за подпомагане на животновъдите от секторите овце и кози. Също така, ще бъдат предоставени  няколко милиона евро, за да се осигурят нови пазари.
Депутатът взе участие в тържество на овцевъдите, където заяви: – “Румънското овцевъдство има  традиции, които имат история от стотици години. Тези животновъди всеки ден, 24 часа, 7 дни в седмицата, 30 дни в месеца, осигуряват  храна за много хора, което не е малко. За съжаление, много хора не знаят, че зад един литър мляко и един килограм сирене, има много пот и труд”.

Според доклада, приет в Европейския парламент, в Европа има 98 милиона глави овце и кози. Най-голям брой  овце се отглеждат в Обединеното кралство –  с 39,5% от общия брой, следва Испания (27,4%), Гърция (15,9%), Румъния (15.6% ), Франция (12,2%), Италия (12,2%) и Ирландия (11%).

По отношение на козите, Гърция е на първо място с 35%, следвана от Испания (21%) и Румъния (10.6%), Франция (10,3%) и Италия (7,9%).

Източник: ЕС

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук