Кози паяк

В щата Юта, в САЩ, има козевъдна ферма, собственост на  местен университет, където  се отглежда стадо кози, с геном на паяк.
Животните не се различават външно от обикновените кози, но в млякото им има копринена нишка от паяк. Факт е, че копринената нишка на паяка-тъкач – е ценен материал. Тя е много силна, еластична, и се простира на километри, и не се разкъсва.
Получаването на копринени паяци, в достатъчни количества, за промишлена употреба, е най-сложният процес, защото  паяците се размножават трудно. В продължение на много години, учените се опитват да създадат ферма за развъждане на паяци, но всичките им опити завършват с неуспех. Паяците не могат да живеят в едно и също пространство, така че те просто се убиват.
Оптималното решение на този проблем, е установено от професорът по молекулярна биология Ранди Люис, който успя да присади ДНК на паяците  към козите,  по такъв начин, че да произвеждат скъпоценната нишка заедно с млякото.
Но, учените не възнамеряват да спрат, сега те работят за инокулиране на “копринени” гени в растенията, по-специално се опитват да присадят гени от паяка на люцерна.

 Основната характеристика на козите е, че те дават мляко, съдържащо копринена нишка от паяка. Млякото, произведено във фермата, се рециклира. Коприната, съдържаща се в млякото, се изолира по специален начин, след което се използва за производството на риболовни въдици, хирургически конци, парашути и дори бронирани жилетки.

В един литър мляко, от  такава коза, се  съдържа достатъчно копринена нишка, която може да достигне до 16 километра.
Овцевъд & Козевъд

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук