Австралия-номер едно в овцевъдството

5

Проекта  SheepNet е финансиран от Европейския съюз. Това е Проект , чрез който ще може да се разбере и подобри производството на продукция от овцете. В проекта са включени специалисти и фермери от  шестте основни страни-производители на овча продукция – Ирландия, Франция, Великобритания, Румъния, Испания и Италия от ЕО и Турция. Може би в тази група липсва само Гърция.
През месец март т.г. експерти от тези страни посетиха Австралия. Задачата е ясна – да се съберат повече знания по отношение увеличаване производителността от овцете. Защо е избрана тази тема, също е ясно – производителността на овцете (получени агнета, брой отглеждани на овце),  е била статична през последните няколко десетилетия.
Успеха  е комбинация от: добро възпроизводството; ембрионално и агнешко оцеляване, количество на продукция и добра икономика на стадото. И децата знаят, че в Австралия се отглеждат много овце, има отлични комерсиялни породи и се работи яко по отношение подобряване качеството на месото и вълната получавани от овцете. Какво разказват европейците след завръщането си от Австралия.

Австралия е най-големият износител на овче месо в света и осигурява съответно 57% и 92% от производството на агнешко и овче месо.

Стойността на производството на овче месо е приблизително  3,3 милиарда евро и се увеличава ежегодно. САЩ, Китай, Обединените арабски емирства и Катар са основните пазари за австралийското агнешко и съответно представляват 22%, 16%, 9% и 7% от износа на кланични трупове на агнета от Австралия.

Броят на овцете в Австралия е намалял от 170 милиона овце през 1990 г. на 68 милиона овце сега. Броят на мериносовите овце е над 60%.

Средният брой опазени агнета  е 0,95, но е нараснал с 10% през последните 10 години. В сравнение с  1990 г. обемът на произведената вълна е намалял с 60%.
Австралийската овчарска промишленост  е променила  фокуса си отпреди години предимно върху вълна, сега ориентацията е  към комбинация от месо и вълна.  Въпреки това, производството на вълна е важна стока в австралийската овчарска промишленост.
Стойността на производството на вълна е приблизително 2 милиарда евро. Цената, която производителите получават за вълна, се е увеличила с 35% през последната година.
Австралийските овцевъди в момента са в добра ситуация предвид цените, които получават за продукцията си. По време на посещението европейците, австралийските овцевъди са  получавали  по  4 €/кг за кланични трупове, плюс заплащане за кожата (8,30 € за мерино и 3,20 € за кръстоските  съответно). Оптималното тегло на кланичния труп на агнета е между 25 kg и 27 kg; но земеделските стопани не  отстъпват от цената за кланични трупове между 18 и 32 кг.

Цената на вълната се е увеличила с 35% през изминалата година. Понастоящем вълна Merino, благодарение на фините влакна, достига 10,90 EUR / кг, при среден настриг от 7 кг вълна от овца.

Екипът SheepNet след като посети голям брои овцеферми и разговаря с австралииските овцевъди изготви и следния анализ

Голям оптимизъм в сектора на овцете, дължащ се на сегашната висока цена на вълната и месото. Земеделските стопани също получават плащане за кожите на всички заклани животни;

  1. Големи стада са (средно размера на стадото в Австралия е 1390 овце), като агненето е на открито. Някои големи ферми, произвеждат над 70 000 агнета годишно;
  2. Ограничаване на труда.
  3. Ключов интерес към обмена на знания. Много производители са готови да платят, за да посещават програми за обмен на знания, насочени към увеличаване на живота на овцете. Те се съсредоточават върху въпроси, включващи оценка на състоянието на тялото, хранене и управление на пасищата. Цената е € 1350 на участник. След завършване на курса, всеки участник получава 770 евро от институциите на Австралийската институция, за износ на месо произведено от овце.

С две думи- да си овцевъд в Австралия.

Овцевъд & Козевъд

5 КОМЕНТАРИ

  1. В друг свят живем.Можеш да взимаш подкуп ,можеш да осакатш полицай,но ако се прехранваш с животновъдство,си Овчар.

    • Попитайте развъдните ви организации, в тях са докладите, и им кажете да ни ги дадат да ги публикуваме, тогава ще се види картинката. Те са хората от които трябва да взимаме информацията – но….нали виждате колко са приказливи

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук