84% от месото и 78% от плодовете и зеленчуците, които купуваме, не са български

0

84% от месото и 78% от плодовете и зеленчуците, които купуваме, не са български.

Данните на Българската стопанска камара съобщи председателят на Съюз „Произведено в България“ Лукан Луканов по време на дискусия „Вкуси България“, посветена на проблемите на българската хранителна индустрия.

Луканов уточни, че данните са от преди няколко години, а днес ситуацията на родното производство и пласирането му по търговската мрежа са още по-трагични.

Според експертите държавата трябва да намери начин, подобно на останалите европейски държави, без да нарушава еврорегламентите, да създаде условия за протекция и стимулиране на българското производство.

Сред предложените мерките е активизацията на българските митници, които да контролират вноса от трети страни. Също така според представители от бранша редно е Агенцията по храните да проверява не само българските производствени предприятия, а  да влезе и в търговската мрежа и да контролира качеството на вносните стоки.

 Създаден е Консултативен съвет по храните, в който ще бъдат поканени представители на министерствата на икономиката, на финансите и на здравеопазването. Целта е обединяване на експертизата за създаване на изцяло нов Закон за храните.

Според представители на браншови организации, това е крайно необходимо, защото в България в момента се внася месо, което не може да се продаде на никой друг европейски пазар.
news.ibox.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук