Колко струва една овца – само 231 000 паунда

Цените на овцете и кочовете у нас са ясни. Болшинството  животни, не могат да впечатлят с нищо /разбира се, има и изключения/, следователно и цените не могат да впечатлят с нищо. Обикновенно овцевъдите се бъркат в джоба, когато имат нужда от кочове, и по-рядко за женски разплоден материал. Такива, купуват начинаещите овцевъди, които още мерака ги гони.
Има развъдни асоциации, които осигуряват  за своите членове добри кочове, но и това става с гимнастики. Всъщност  коча,  е най-важната фигура за едно стадо, в момента у нас. Именно това, трябва да е задача номер едно, на водената така наречена селекционна работа – осигуряването на качествени кочове и то много, защото нямаме изкуствено осеменяване.

Защо  цените са ниски.
Това е ясно. Нямаме проверка по потомство, нямаме тест по собствена продуктивност, нямаме геномна оценка на развъдната стойност /за някои от внесените породи може би са направени/.
За доказване на бащинство и произход вярваме на записите на овчарите. Като добавим, че нямаме изкуствено осеменяване, макар че, за това са необходими добри кочове, е ясно защо цените на овцете у нас, не са кой знае колко високи. Съвсем нормално.
Съвсем други са цените където всичко това е направено.

 

Осемесечния  Teksel – Deveronvale Perfection е най-скъпата овца в света, след като е продаден за 231 000 паунда – почти 500 000 лева.
Осеммесечният Teksel – Vicious Sid, сега е втората най-скъпа овца, струваща 152 000 паунда.
На трето място се нарежда един коч от Австралия, купен за 134 000 паунда и отново от породата Teksel.
На четвърто място е  Топхил Джо е купена за  128 000 паунда преди шест години. Той е умрял наскоро, но стопанина за полученото от него поколение е получил повече от един милион паунда.

Собственика на Vicious Sid е обявил първоначална цена от 40 000 паунда и самия той не е очаквал камбаната да удари на 152 000 паунда. Консорциума който купува коча, веднага е заявил, че  една доза семенна течност ще се продава за 100 паунда. Сид е толкова ценен, защото има “страхотни търговски черти”, с дълги задни половини  и широк гръб. “Следователно, той трябва да произвежда добро потомство за разплод – или да направи дебели агнешки пържоли” – казват новите собственици.

Специално за нашите читатели – Най-голямото куче в света, тибетският мастифи са като кучешката версия на свирепия лъв. Тези кучета, първоначално са охранителни кучета, обучени за защита на добитък, дворци и манастири през деня. Истинските кръвни тибетски мастифи са редки и могат да донесат цена, която е извън нашите граници. 

 Big Splash ­ червен тибетски мастифЦена: 1,5 млн. долара. Кучетата може да са „най-добрият приятел на човека”, но в този случай приятелят има доста висока цена. През март 2011 г. тибетски мастиф стана най-скъпото куче в света, след като бе купено в Китай за 10 млн. юана (малко над 1,5 млн. долара). Инвестицията на собственика обаче може да се окаже изгодна, тъй като развъждането на кучето може да бъде доста печелившо. Като цяло тибетският мастиф е известен с това, че е предан и свиреп. В миналото собственици на червен тибетски мастиф са били кралица Виктория, крал Джордж IV и Чингиз Хан

 

1 КОМЕНТАР

  1. Хайде сега да си изясним – осем месечният Teksel – Deveronvale Perfection най- скъпата овца ли е или нй-скъпият КОЧ ?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук