Земеделската земя става все по скъпа

0

За една година  цената на хектар земеделска земя в Полша е нараснала с 5,8%, според Индекса на стойностите на земеделските земи, изготвен от Open Finance. Средно хектар земя струва почти 3800  злоти, което е приблизително 1800 лева.

Докато преди няколко години, земята се е покачвала с повече от 10% годишно, в момента динамиката на повишаването на цените се е понижила. Това е една положителна промяна, от гледна точка на стабилността на родния пазар на земя, според анализаторите.
Според стойностите на индекса на земеделската земя Open Finance , който иска да си купи хектара обработваема земя в Полша, ще трябва да се подготви да даде около 37 900 злоти средно за хектар земя в Полша, толкова е струвала земята в края на миналата година. Това е с 468 лей /220 лв/ повече, отколкото през третото тримесечие на 2017 г. и с 2093 лей /987 лв/ повече, отколкото в края на 2016 г.
През годината стойноста на статистическият хектар се е увеличил с 5,8%. Най-скъпите парцели са с най-ниска селскостопанска полза. Такива парцели най-често се купуват от хора, които не са свързани със селското стопанство. На такава земя е по-лесно да се промени предназначението за ползване, и затова на цената на обработваемата земя като цяло е по-ниска от тази на най-добрата.
Търговията с добрата земеделска земя, се развива доста трудно от втората половина на 2015 г. Такива земи могат да бъдат закупени само от земеделските стопани, следователно, там цените са високи и стабилни и затова се повишават цените повече слабите земи. Считано от края на 2015 г., цената на земите от висшите класове се е увеличила с 3,8%, а на най-слабите – с 9,4%.
Що се отнася до цените на земята в други страни от ЕС, според данните на Евростат, има нарастването на цените на земеделските земи в Литва (13.8%), в Чешката република (13.4%) и в Дания (11.5%).
Най-скъпата обработваема земя в държавите-членки на Европейския съюз е в Холандия – през 2016 г. средната цена там е достигала 63 хил. евро за хектар, сочат данни на европейската статистическа служба „Евростат”. Далеч зад нея е Италия с 40 хил. евро на хектар. В Западна Германия хектар обработваема земя се оценява на 32 503 евро, докато в източната част на страната тя струва само 13 811 евро. Най-евтина е била обработваемата земя в Румъния – около 2 хил. евро за хектар.
Най-големи продажби са регистрирани в Ирландия (-13.4%), което вероятно се дължи на неблагоприятните условия за отглеждане на месо и млечни крави. Холандия е начело и по цената за арендуването на обработваемата земя – средно годишно по 791 евро за хектар. След нея е Дания с 536 евро за хектар и Австрия с 348 евро за хектар. През 2016 г. най-ниска аренда е плащана в Латвия – средно 46 евро за хектар.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук