Мистерията – ОВЧЕ МЛЯКО

21

В нашата статия

Първия рунд спечелиха овцевъдите. Започва втория – пожелаваме им успех

Предсказахме, че предстои много тежък втори рунд – изкупна цена на овчето мляко. Отново познахме. Овцевъди ни информираха, че цените тази година са под миналогодишното ниво в края на кампанията, или  – 1,15 лв за кг. Нормално е фермерите да не са доволни,  дори само за това, че килограм овче сирене на магазина е минимум 15 лева. Както си е прието у нас, обществото си мълчи,  а ние си купуваме млечен продукт – наречен сирене, годен само за капана за мишки.

Феномена овче мляко.
Няма логика, няма статистика, няма анализ. Има един лабиринт, от който няма излизане. България преработва смешни количества овче мляко.
Какво произвеждаме може само да се гадае. Официалната статистика показва следното – само не ни казвайте: “Цифрите не са верни” – защото това е служба, в която работят хора, и вземат заплати.
В нашите мандри, през последните години се обработват следните количества овче и козе мляко:

  Мляко /тона      2014    2015  2016
Овче  25180  18866 21745
Козе  7926   8035  10345

Статистката отчита производство за 2016 г на овче мляко-71810 т и козе-39622 т, но тези цифри нямат значение за анализа, който правим.

За 2017 г все още няма излязла  официална статистика, но цифрите ще са подобни. От справката се вижда, че преработваме смешни количества овче мляко. На изложението в Луковит миналата година, от мандрите казаха, че 90 % от овчето сирене се изнася. Сега, казват, има много мляко, какво да го правим. Абсурда е пълен. По инфомация тази година 100 мандри ще преработват овче мляко. На ден ако купуват само по два тона овче мляко, това означава, че за месец ще се изкупят 6000 т или за 3.5 месеца млякото ще се изкупи и няма да стигне. Вместо да има война за мляко, се прави благодеяние на фермерите – 1.17 лв за кг.
Какво се случва с изкупеното мляко.
Произвеждат се 450 т кисело мляко, кашкавал-2149 т и сирене 6347 т цифрите са за  2016 г.
От тука нататък вече се губиш окончателно в лабиринта.  Оказва се че голяма част от сиренето се изнася. В същото време по магазините овче сирене, колко искаш.

Какви са изводите: за да няма търсене на овче мляко, би трябвало да  има внос на такова. Това предположение не е реалистично, защото цената на вносното мляко няма да е по-ниска. Това е възможно – миналата година в Гърция имаше внос от Македония, Италия и Сърбия. Но не е реалистично за нас, защото цената на вносното мляко няма да е по-ниска от това, което се дава на нашите овцевъди. По непроверени данни се говори че има внос от Румания. Логически втората причина за да има много овче мляко е  то да се имитир. Третата е при производството на сирене смес да имаме голямо балансиране. Има и едно четвърто, което овцевъдите изтъкват, като аргумент, че са на дамара с тези задължителни 70 кг мляко за да получат субсидия.
Какво трябва да се прави.
По този въпрос вече работи НОКА. Проведени са две срещи. Резултат – договорени цени за някои райони 1.20.лв. Тук трябва да споменем и искането на мандрите да се предлага качествено мляко. По информация от тях, само 30% от овчето млякото напълно отговаря на нормалата. Другото искане на овцевъдите е   – за де мимис. Определено това няма да се случи. По-добре е да отпаднат тези прословути 70к г мляко, отколкото да се взема абсурдното решение за де минимис. Защо. Ако случайно има такъв, цената ще падне с толкова колкото е помощта. Така се случи преди години, когато се даваше помощ за кравето мляко. Помощта ще бъде минимална – колкото да се отбие номера. Самите овцевъди не са готови да водят такива разговори,  защото нямат официална себестойност на млякото. Освен това, ако има помощ, всички останали отрасли в земеделието ще искат да се качат на клона.  Овчето мляко и сирене не са основна храна за българина – произвеждаме по 1 кг сирене на калпак и с тези цени на готовия продукт, то си е направо деликатес. Ако пък въпроса се свежда до износа – 90% от сиренето, то износителите трябва да си направят добре сметката.
Обърнахме се към един наш известен овцевъд, с голямо производство,  работещ 100% на светло:
-“Найстина стават странни неща. Няма овче мляко, няма търсене. Магазините пълни, складовете пълни, тировете пълни. Аз знам колко мляко се изкупува от нашия район-почти нищо. Помощи само за тези, които произвеждат и доказват с фактура предадена суровина за преработка. Какви са тези гимнастики, мляко за изхранване на животни или за газ. Освен това да има и равенство. Какво от това, че овцете са местни. И на тях изисквания са за продуктивност. Защо водят тогава селекция”.

Както вече разбрахте, загубихме се в лабиринта – мистерията овче мляко. Дано овцевъдите намерят изхода, ако не догодина ще си купуваме гръцката Фета и пием узото.

Овцевъд & Козевъд

Мистерия – тайнственост, загадка, загадъчност, потайност, замъгленост, мистификация, тайна, неизвестност

21 КОМЕНТАРИ

  1. И да пишеш и да не пишеш кучето си лае кервана си върви!! Безмислено е!! Когато ББ хване гегата тогава нещата в българското животновъдство ще се оправят

  2. Защо НОКА се съгласява на 1,20 за л овче мляко. Защо не се борим за европейска цена от поне 0,80 € за литър без ДДС. И стига с тези 70 литра. Помощи трябва да се дават на всеки произведен литър качествено мляко и доказан с фактури

  3. Само така може да има реален генетичен прогрес на всички отглеждани породи овце за мляко. Иначе какъв е стимула на овцевъдите да правят селекция и да повишават продуктивността на животните си. Ами какво ще правят когато спрат субсидиите ??? Ако и тогава овцете дават по 70 л на лактация, май всички ще вървят към кланницата.

  4. ” По-добре е да отпаднат тези прословути 70к г мляко, отколкото да се взема абсурдното решение за де минимис. Защо. Ако случайно има такъв, цената ще падне с толкова колкото е помощта. Така се случи преди години, когато се даваше помощ за кравето мляко. “………Е това не разбрах само помощ се дава за да се стимулира производството или преработката ……другото е ясно

  5. Кое е чудното в случая ?Какво означава цена 1,15 за литър овче мляко ?Рендеманът на овчето мляко е 3:1. Това ще рече , че от три литра мляко се произвежда килограм сирене .Един килограм овче сирене в България е между 7 и 10 лева .Тук на витрината е 10 Евро .Някой може ли да смята ? Колко остава при производителя на мляко , колко остава по веригата -търговец , преработвател , търговец .Няма как при такова разпределение на кражбата да очакваме производство на овче мляко .След пет -десет години при тези изкупни цени може изобщо и да няма българско овче сирене , защото преработвателите и търговците няма никога да се захванат с овцевъдство .

  6. И не е вярно че няма логика .Има голяма логика в случая .Цената за литър овче мляко е убийствено ниска .

    • Днес купих 2 литра биволско мляко от фермерски магазин в Село Васил Левски – 2.50 лв за литър. Буркан биволско кисело мляко (750 мл) – 3 лв, същата цена и за овчето кисело мляко. Биволско сирене – 16 лв килограма. Кашкавал 50:50 краве:биволско мляко – 20 лв килограма. Качеството е отлично. Само искам да попитам колко хора в България могат да си позволят тези цени? Докато икономиката е слабо развита и заплатите са ниски – няма как да са високи цените на хранителните продукти и изкупната цена на животинските продукти.

    • Тази цена се нарича гавра – точната дума .С нея не може да се заплатят разходите по фуража ,заплатите на работниците и лекарствата на животните .

  7. Добре , нека да смесим малко темите сега !Едно бурканче с овче кисело мляко , което е 0,500 грама , струва 2 лева .В този случай след процеса на пастьоризация , охлаждане и подквасване , което при наличие на едно съвременно оборудване не е голяма философия , литър мляко може да се заплати на фермера около 2,5 до 3 лева , като останалото отива за разходи по преработка дистрибуция и пр. В задачата се пита – няма ли да имат фермерите сметка да се кооперират по между си и да си преработват сами суровината ? Точно тогава хората ще имат желание да наблегнат на млечно овцевъдство , да селектират на практика , а не на теория високопросуктивни породи овце и кози и да работят с желание, дори .Ей този момент убягва на некадърниците министри и всякакви дилетанти в това министерство .Това са хора , които не могат да взимат правилни решения и затова нещата изглеждат по този начин .

    • Петя, забравяш за пазара – за тези цени той е силно ограничен в българия поради бедността на голяма част от населението…….

    • О.к., като няма пазар в България и такива цени , Европа е на един ден път .Тук хората имат пари .Дори цената може и да е двойна .За какво сме европейски член , след като няма да можем да изнасяме ?

    • Петя Маринова Узунова Май не ти е ясно че с мизерните количества, които можем да предложим, пазар в Европа никога нямам да имаме – да не говорим изобщо за качеството на българските млечни продукти – всеки прави каквото си знае и накря се получва най-често боклук.

    • Разбира се че ми е ясно .Като трябва ще се тръгне от по-малко .Като трябва тези , които си правят каквото искат ще бъдат премахнати по легален начин .Или ще работиш качествено и правилно , или си аут .Да но все пак има и съвестни хора , защо да е невъзможно всичко ?Едва ли ситуацията е утопия .

    • Съвестните хора в България са много малко – всеки гледа да мине другия и да спечели без да работи – съжалявам но това е истината – рибата се вмирисва от главата – обикновните хора виждат какво прави политическата мафия и се стараят да подражават, макар и в по-малки размери – морал отдавна няма – паднаха всички задръжки – истинска “демокрация”!

    • И извода какъв е тогава ?Какво трябва да стане , за да има някаква промяна? Или вече е прекалено късно ?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук