Среща по Великден с гръцки овцевъди

0

В дните преди Великден, екипа на Овцевъд & Козевъд, посети Гърция, и се срещна с гръцки овцевъди. Посетихме две ферми в района на гара Мургеш, близо до Дойранското езеро.
Разбира се, че отидохме до езерото. Поклонихме се на падналите наши над 2000 воини герой, които водени от генерел Владимир Вазов, са спечелили  битка срещу британците, след като над главите им се изсипват над 100 000 снаряда. Британците дават над  12 000 жертви и се принуждават да отстъпят. Тази битка е станала точно в началото на април, но през 1917 г.

Посетихме овцевъдната ферма, която се намира в края на село Дойран. Над 160 овце -кръстоски Хиос по Източнофризииска порода се отглеждаха от баща и син, оборно, няма паша, защото всичко около фермата се обработва.

Хранене на ясла целогодишно, доене на доста примитивна доилна инсталация, но с последен модел пулсатори и чорапчета. Няма плочки, няма пластмасови врати, няма мрежи. Както разбрахме плодови-тоста  на агнетата  за тази година е 135 агнета от 100 овце – и са продадени още в началото на годината. Как става това – през януари се внася половината сума, а преди Великден се коли агнето, тегли и се доплаща, до действащата в момента цена. Работата в овцефермата се извършваше от бащата и сина.
След това посетихме малка овцеферма в с. Мургеш. Човека отглеждаше над 50 овце, също кръстоски за мляко, но някои от тях са били заплодени с Ил дьо Франс. Фермера също отглеждаше овцете оборно, и си заработваше, като продаваше мляко и агнета, както ние казваме „на черно”. Литър овче мляко – 1.5 евро, каза ни, че в момента дои по три литра дневно от овца. Излишните агнета за месо на 3 евро живо тегло.
Преди да тръгнем за България, посетихме дома на един вече пенсиониран овцевъд, стар наш приятел от много години. Сава Макридис вече е пенсионер, гледа си дръвчетата в градинката пред къщата, дори ни показа и последната вързачка на пръчки която си беше купил наскоро. Това обаче не му пречеше, като всички гръцки пенсионери, да следи политиката, и разбира се, сектора в които е работил. Макридис ни показа един вестник и ни поздрави, че за първа година агнешкото в България се продава на по-висока цена от Гърция, и това е спряло голямата законна и незаконна инвазия на български агнета в Гърция.
Всъщност във вестника пишеше следното:
“България понастоящем продава по-скъпо от нас. Всъщност тази година, за пръв път няма да бъдем изправени, пред незаконно гравиране на агнета. Това е така, защото цените на гръцките агнета са се понижили толкова много, че са по-евтини от тези в България. Ние продаваме 4,5 евро, а българите – 6,30” /трупно/. Междувременно водим дискусия с нашите  земеделските производители, да продават своите агнета  в навечерието на Великден не в Гърция, а в България, тъй като там има по-добри цени. Тъй като цените на агнетата са ниски и очакванията на животновъдите са ниски в сравнение с доходите им. В същото време цената постоянно се увеличава “цената нараства ежедневно, но няма търсене”.  Когато хората нямат пари да купят  агне десет килограма, ще купят два килограма, за да спазят обичая” – това е изказване на един от лидерите на овцевъдите-г-н на  Куцузис.

Първата „битка” по продажбата свърши. Разбира се, че не беше спечелена от овцевъдите.

Сега предстой още по важна битка – тази за млякото, и след това идва Гергьов ден. Трудно ни е. Имаме общо 10 милиона овце и кози. Продукцията им трябва да се продава на достини цени за колегите. В противен случаи и ние ще намаляваме като говедовъдите.
След приключването на деловата част, г-н Макридис ни заведе да запалим Предвеликденска свещ в най-големия женски манастир в страната.

Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук