ДПП – доброволна профилактична програма

0

В няколко наши материала сайтът www.Говедовъд.ею  „загатва” за ДПП. Първи това предложение направи г-н Тодор Арбов. След това НСГБ официално внесе предложение до МЗХГ за разглеждането на този въпрос. Д-р Янко Иванов написа Доклад с историята на подобни програми и предложения за евентуално тяхно реализиране.

Доброволна профилактична програма- мит или реалност

От министерството се получи подкрепа за ДПП и уверение, че след ангажиментите ни към ЕС, ще се проведе дискусия по този въпрос. Че тази система действа, се вижда от реализираните програми в други страни. Например в Чехия, бе проведена програма за борба с маститите. Най-просто казано, става дума за подпомагането на животновъдите за извършването на някои ветеринарни дейности, като чрез държавни помощи се заплаща определен процент от услугата. Това се отнася най-вече за провеждането на ваксиниране против най-често срещаните заболявания, които не са включени в ДПП. Прилагането на такива програми, може да стане изцяло със заплащане от страна на животновъдите, като мероприятията по фермите се извършват от специализирани екипи. Всъщност, всеки може да смята, и да си прави сметките дали да се включва в подобни програми.
У нас това се оказва наложително, имайки  в предвид здравния статус на стадата.
Това го оставяме без коментар. В тази връзка публикуваме какво се прави по тези въпроси в Полша. – Овцевъд & Козевъд

От 1 януари 2018 г. в Полша стартира доброволна програма за борба с IBR / IPV и BVD – MD. Съгласно влязъл в сила Регламент от 23.09.2017 г. отнасящ се,  до въвеждането на програма за унищожаване на инфекциозен ринотрахеит по говедата, вирусна диария по говедата и заболявания на лигавиците, които свободно  мигрират от стадото и  да се разпространяват. За да се ограничи този процес, по искане на Полската федерация на животновъдите и млекопроизводителите, е разработена и следната Програма:

Програмата започва на 01.01.2018.

Участието в програмата е доброволно, и всички разходи за вземане на проби и лабораторни тестове, както и надзор на ветеринарната инспекция, ще трябва да бъдат поети от животновъдите.
Стадо, регистрирано в системата за идентификация и регистрация на животните, може да участва в програмата за борба с гореспоменатите болести .

За участие в борбата срещу IBR / IPV и BVD – MD, трябва да има ветеринарен лекар, който  упражнява ежедневен контрол на стадото, и има задължението да докладва ситуацията  на Областния ветеринарен лекар.

За програмата през 2018 г. животновъдите могат да направят заявка  до 31 декември 2017 г. През следващите години, набирането ще се извърши в края на календарната година. Програмата не може да бъде стартирана, например в средата на годината.
източник:DKOL

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук