И в Румъния няма овчари.

1

И в Румъния няма работници за фермите. Ами да му мислят те – все пак имат над 1 млн говеда и 8-9 млн овце. Румънските овчари са заминали да отглеждат овце в  Испания, Италия и др. Тези, които остават вкъщи, получават социална помощ, и не искат да ходят при овцете.
Заплатите, които се  предлагат на овчарите в Румъния, достигат вече 1000 лева плюс цигари и храна. Но това е по-малко изкушаващо, отколкото заплата от около 1000 до 1200 евро като овчар в Испания. Освен това, в седем часа кошарата се затваря, никой не спи с овцете, а в пет сутринта почва доенето.
Другите решават да останат в къщи и получават помощи. Това от своя страна означава 21 160 евро за сто безработни всеки месец минус от бюджета на страната. Така както и у нас, тези въпроси се дискутират – и какво от това, ще каже някой, поне за сега.
Едно от решенията би било наемането на работници от трети държави, но процедурата продължава повече от 4 месеца. По този начин, производителността и конкурентоспособността на земеделските производители е заплашена. Има дори случай, нови технологии да не могат да бъдат пуснати в действие, поради липса на желаещи да работят. Разбира се, еврокомисарите успокояват фермерите с прилагането на мерки, свързани с обучението и преквалификацията на хората, дават се доста пари за това – 67млн.евро.
Румъния е засегната от драматичното намаляване и масовото застаряване на населението. Също така, повечето мобилни работници в Европа са румънци. По този начин, това довежда до  недостиг на работна ръка в Румъния, във всички икономически сектори.

С подкрепата на ЕС, румънските власти в момента работят по въвеждането на подобрена система, за прогнозиране нуждите от работна ръка и обслужване на работодателите. Това ще бъде основен инструмент за по-добро насочване на дейностите за обучение към специфичните нужди от умения на пазара на труда.
Изключително важно е Румъния да гарантира усвояването на средствата от ЕС с ефективни действия за преодоляване на структурните слабости, които засягат и животновъдния сектор.

Източник:ЕП

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук