Нашите овцевъди мълчат по темета, за разлика от съседите

1

Овцевъд & Козевъд преди известно време Ви информира за това предложение на румънските овцевъди. Засега нашите овцевъди искат падане на Наредба 3, но нямат подобно искане, както своите румънски колеги. Защо. Отговора го знаем всички, но ще дойде време,когато и агне няма да може да прехвръкне от кашлите. Тогава ще се окаже,че пак нямаме готовност за изпълнение на изискванията.

 Сената на Румъния прие Закон за Държавна помощ в размер на 15 млн. Евро, която ще бъде дадена в периода  2018-2020 г. за създаване на Центрове за клане  на животни в планинския район.

Чрез този закон се създава схема за финансиране, при която бенефициентите получават до 40% от приемливите инвестиционни разходи, за да реализират кланичните центрове в планинската зона. Интензитетът на помощта може да бъде увеличен с 20 процента, при условие че комбинираната максимална помощ не надвишава 90 процента от размера на приемливите инвестиционни разходи за.

Бенефициенти

–  физически лица, индивидуални предприятия и семейни предприятия, създадени  за извършване на стопанска дейност
– групи от производители, създадени в съответствие с правителствена наредба
– юридически лица, създадени по силата на Закон за земеделските кооперации,
– юридически лица, учредени в съответствие с разпоредбите на Закон за търговските дружества,

Клането на животните ще се извършва в тези центрове в планинските райони, които ще бъдат регистрирани и обслужвани от ветеринар и клането на животните ще се извършва  при спазване на хигиената и ветеринарните разпоредби. Кланиците ще бъдат изградени въз основа на  проекти, предоставени на бенефициентите от Агенцията за планинската зона.
Общата сума на програмата е 15 милиона евро и се осигурява от държавния бюджет.
Центровете за клане на животните, обхванати от настоящата програма, могат да предоставят услуги на други частни бенефициенти въз основа на договор за предоставяне на услуги.
Европейската комисия ще бъде запозната със Схемата за помощ. Остават да минат законните процедури при приемането на Закон. 

Овцевъд & Козевъд

 

1 КОМЕНТАР

  1. Защо мълчът защото 500 г са мълчали. Простотията неходи по гората тя ходи по хората.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук